האתגרים של הממשל החדש: מלחמה בפייק ניוז והשקעה ב-IT

אחרי ארבע שנים של חדשות כזב, ג'ו ביידן מתכנן להחזיר את אמון הציבור האמריקני בשלטון, ויצטרך להתייחס לחלקן של הרשתות החברתיות בהפצתן ● וגם: מה הוא יעשה בתחומי הטק האחרים? ואיך השלטון החדש יתגבר על כך שככל הנראה לא הייתה בינו לבין השלטון הקודם העברת ידע מסודרת?

מדיניות חדשה בבית הלבן בתחומים הטכנולוגיים? צילום: מתוך BigStock

"עלינו לדחות את התרבות שבה העובדות עצמן עוברות מניפולציה או אפילו מומצאות. יש שקרים ויש אמת, וחובה על כל אחד מאיתנו להגן על האמת". שני המשפטים האלה היו חלק מנאום ההכתרה של הנשיא החדש של ארצות הברית, ג'ו ביידן, שהושבע אתמול (ד') בגבעת הקפיטול. כמו כל משפט ופסקה בנאום, המשפטים הללו לא נכתבו במקרה. ביידן יודע שכדי להגשים את המטרות שעליהן דיבר בנאומו, בראש ובראשונה עליו לפעול לאיחוי הקרעים באומה האמריקנית השסועה – ופייק ניוז ושקרים צביאים למצב ההפוך מאיחוי קרעים.

אחרי עידן טראמפ, ביידן צריך להיאבק קודם כל להחזרת השיח האמריקני לכזה שמבוסס על אמת, להוקיע את הפייק ניוז ולנטרל את תרבות השקרים. הנשיא החדש יודע שהמידע הזה מפורסם על פי רוב בפלטפורמות הדיגיטליות והחברתיות השונות ולכן, על סדר יומו העמוס יהיה גם הטיפול במניעת הפצת מידע שקרי בפלטפורמות אלה, שיש לציבור אמון במתפרסם בהן. ביידן יצטרך להחליט איזו מערכת יחסים לנהל עם ענקיות הרשתות החברתיות והאינטרנט – גם בכל הנוגע לפייק ניוז וגם בכל הנוגע להיות כל אחת מהן מונופול ששולט בשביבי המידע שאנחנו צורכים. הוא צריך להחליט האם הוא ייתן להן להישאר מונופולים, יפעל לפירוקן או יעשה צעדים אחרים.

בניגוד לקודמו, שניהל מערכת יחסים של אהבה-שנאה עם המדיות הדיגיטליות, נראה שביידן לא מתכוון לבלות ולכלות חלק גדול מיומו בכתיבת ציוצים בטוויטר. אתמול פורסם כי החשבון של נשיא ארצות הברית, POTUS@, הועבר לאנשיו של ביידן, ולא לו עצמו – בניגוד לטראמפ, שצייץ בו באופן אישי. אז הנשיא החדש אולי לא יצייץ את עצמו לדעת, אבל הוא בהחלט מבין שעליו לעקוב מקרוב אחרי מה שמתרחש באינטרנט בכלל וברשתות החברתיות בפרט. זאת, באופן כללי, ובפרט לאור מה שראינו בחודשים האחרונים, ובמיוחד בשבועיים האחרונים – שהפייק ניוז שטראמפ ואחרים הפיצו הובילו למהומות בגבעת הקפיטול. שלציוצים ופוסטים שמפורסמים ברשתות החברתיות, במיוחד אם הם נכתבים על ידי אנשים מוכרים, יש יכולת נפיצות עד כדי מלחמת אזרחים.

חשש: לא הייתה העברת ידע מסודרת בתחום הטכנולוגי

הפעילות להשבת האמון של הציבור במוסדות הממשל ובמידע שהוא מפיץ תחייב את ביידן ואנשיו לגבש מדיניות תקשוב חדשה ורחבה, שתעשה את מה שלא נעשה בארבע שנות השלטון הקודם – בתחומי הרשתות החברתיות, הרגולציה, הסייבר ועוד.

אולם, בנושא הזה נצטרך כנראה להמתין זמן מה. המסורת של הממשל בארצות הברית היא שמרבית פקידי השלטון הקודם, שמונו על ידי הנשיא היוצא, מתפטרים כמה ימים לפני כניסת הנשיא החדש – ואז הוא מחליט האם לקבל אותם בחזרה או לא. אתמול דיווחו כלי התקשורת בארצות הברית שכמה מראשי אגפי התקשוב בממשל האמריקני, מנמ"רים בכירים וסגניהם, כולל בבית הלבן, הגישו את מכתבי ההתפטרות, וכעת הצוות של ביידן יצטרך לאייש את התפקידים האלה מחדש.

כאן יש חשיבות רבה לשאלה עד כמה הייתה שם העברת ידע מסודרת. בניגוד לקודמיו, טראמפ, שלא מכיר בתוצאות הבחירות, לא ביצע העברת שלטון כהלכה. אמנם, חלק מאנשי הממשל החדש מכירים היטב את הבית הלבן, כי הם היו שם בממשל אובמה, שביידן היה סגנו, אבל בארבע השנים שחלפו היו חידושים ועדכונים רבים – בתחום הטכנולוגי ובכלל.

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן. צילום: BigStock

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן. צילום: BigStock

IT לא עדכני בבית הלבן

ואם כבר בעדכניות עסקינן, למנהלים הטכנולוגיים שייבחרו תהיה עבודה רבה גם לאור מה שבא לידי ביטוי בכמה סיכומים שפורסמו ערב סיום הקדנציה של טראמפ: יש לא מעט תחומים שבהם ה-IT בבית הלבן הוא לא עדכני ואין תיאום בין הגופים – מה שמביא לירידה באיכות השירות לאזרח, וכתוצאה מכך גם באמון שלו בממשל. וכאמור, מה שביידן רוצה לעשות הוא בדיוק הפוך – להחזיר את אותו אמון שאבד.

עוד נקודה שכדאי להתייחס אליה היא שתוכניות התקשוב של מוסדות הממשל הפדרלי משפיעות על שוק ההיי-טק האמריקני באופן כללי, ואף מעבר לו. אחד המבחנים של ביידן הוא עד כמה המדיניות שלו תעודד שילוב ספקים חיצוניים וחברות טכנולוגיות בפרויקטים של הממשל. מה הוא יעשה, למשל, עם פרויקט הענן JEDI, שהזכייה של AWS בו עוררה הרבה הדים. זה יהיה חלק ממערכת יחסים חדשה שהנשיא יצטרך לבנות עם תעשיית הטק האמריקנית, שלא ממש ידעה עדנה בכל הנוגע למערכת היחסים שלה עם טראמפ.

השורה התחתונה: ממשל ביידן יוצא לדרך על מנת להביא רוח חדשה לאמריקה, בין היתר על ידי קידום החדשנות, הגברת השקיפות ומלחמה במגפת הפייק ניוז, שהרימה ראש בשנים האחרונות וכמעט הביאה להפיכה בגדולה שבדמוקרטיות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים