מהפכת ה-AI: השפעת הפרסונליזציה בלמידה וניהול הידע על הביזנס

מחקרים מעידים כי התאמה אישית בלמידה מפחיתה תחלופת עובדים, תורמת ליציבות ולחיסכון בעלויות גיוס והכשרה מחדש, כמו גם לשיפור בהישגי העסק ● לטכנולוגיית ה-AI המאפשרת זאת, תהיה השפעה על עתיד ההכשרה הארגונית

17/03/2025 13:15
שחר טביב, מנכ"ל Slice Knowledge.

העולם מתקדם בצעדי ענק לכיוון פרסונליזציה בכל תחומי החיים – מנעלי ספורט בעיצוב אישי של נייק ועד רכב ספורט בהתאמה אישית. התאמת מוצר או פתרון טכנולוגי לצרכים הספציפיים של משתמש או ארגון מסוים היא כבר לא מדע בדיוני. כך גם בנושא הכשרת עובדים ותהליכי למידה – כבר לא מדובר בתהליך אחד שמתאים לכולם.

ארגונים ומוסדות מכירים יותר ויותר בערך של למידה מותאמת אישית ומחקרים מצביעים על כך שהתאמה אישית של תכני למידה יכולה להוביל לשיפור של עד 60% בשימור הידע ולהגביר משמעותית את שביעות רצון העובדים. עם זאת, מערכות למידה מקוונות מסורתיות לא תמיד מצליחות לספק חוויות למידה אדפטיביות ואיכותיות בזמן אמת, וכאן נכנסת לתמונה טכנולוגיית ה-AI ששינתה גם את התחום הזה. הבינה המלאכותית מאפשרת לשפר את שימור הידע הארגוני ויודעת לשלוף אותו בדיוק במקום הנכון, ובכך מסייעת לקחת גם את ההדרכה הארגונית צעד גדול ומשמעותי קדימה.

לפי גרטנר, ארגונים שהטמיעו פרסונליזציה מוּנעת-בינה מלאכותית מדווחים על שיפור של עד 70% בשימור החומר הנלמד על ידי העובדים. בנוסף, הפרסונליזציה מאפשרת למידה ממוקדת ויעילה יותר, וכך חוסכת זמן

פרסונליזציה בלמידה ארגונית משפרת ביצועי עובדים ומדדים עסקיים

מחקרים עדכניים מראים כי התאמה אישית בתהליכי הלמידה (Personalized Learning) מניבה השפעות חיוביות בשלושה ממדים עיקריים: ביצועים עסקיים, איכות הלמידה, וחדשנות בהדרכה.

גופי מחקר מובילים – ביניהם ATD (ר"ת Association for Talent Development), דלויט (Deloitte), מקינזי (McKinsey), גרטנר (Gartner) וברנדון הול (Brandon Hall Group) – פרסמו דו"חות וסקירות עדכניות בתחום, והם מדברים על כך שהתאמה אישית בלמידה ארגונית נקשרת לשיפור בביצועי העובדים ובמדדים עסקיים, כמו פריון ורווחיות.

כך למשל, מחקר של מקינזי מצא שחברות המיישמות כלים ללמידה מותאמת אישית מדווחות על עלייה של 10%-15% בתפוקת העובדים. באופן דומה, סקר של דלויט דיווח על גידול של כ-20% בפריון בארגונים ששילבו טכנולוגיות למידה מותאמת, מה שתורם ישירות לתוצאות העסקיות. בנוסף, חברות המשקיעות בהכשרת עובדים מותאמת נהנות גם משולי רווח גבוהים יותר – עד כ-24% יותר רווח לעובד בהשוואה לחברות בהן ההכשרה מסורתית.

עוד נמצא כי התאמה אישית תורמת ליחס עלות-תועלת חיובי בלמידה. מחקר של ברנדון הול מצא כי פרסונליזציה בלמידה יכולה להוביל לכ-26% שיפור בפריון העובדים, וכי ארגונים שאימצו מסלולי למידה מותאמים חוו גידול של 42% בהכנסה לעובד. נתונים אלו מצביעים על החזר השקעה גבוה יותר שמגיע מתוכניות הדרכה מותאמות אישית.

מסייעת להתאמה אישית בלמידה. ה-AI.

מסייעת להתאמה אישית בלמידה. ה-AI. צילום: אילוסטרציה. Shutterstock

שימור העובדים גבוה יותר בארגונים שסיפקו למידה מותאמות אישית

עוד עלה כי הצלחת עסק נמדדת גם ביכולת לשמר הון אנושי. סקר של ATD מצא כי שימור העובדים גבוה ב-50% בארגונים המספקים חוויות למידה מותאמות אישית, בהשוואה לארגונים המסתפקים בהכשרה אחידה. כלומר, פרסונליזציה בלמידה מפחיתה תחלופת עובדים ותורמת ליציבות ולחיסכון בעלויות גיוס והכשרה מחדש.

גישות למידה מותאמות אישית גם משפרות את איכות חוויית הלמידה עבור הלומד – הן בהיבט המוטיבציה והמעורבות, הן ביכולת שימור המידע, והן בייעול זמן הלמידה, זאת בזמן שהתאמת התכנים ללומד משפרת באופן ניכר את אחוזי ההבנה והזכירה.

לפי גרטנר, ארגונים שהטמיעו פרסונליזציה מוּנעת-בינה מלאכותית מדווחים על שיפור של עד 70% בשימור החומר הנלמד על ידי העובדים. בנוסף, הפרסונליזציה מאפשרת למידה ממוקדת ויעילה יותר, וכך חוסכת זמן. דו"ח של PwC מצביע על כך שאימוץ בינה מלאכותית להדרכה מותאמת אישית מאפשר לארגונים לקצר את זמן ההכשרה בכ-50% בממוצע, תוך שמירה על איכות למידה גבוהה.

שימוש בכליי AI מאפשר, למשל, להתאים תכנים בזמן אמת לביצועי הלומד. כך, מחקר הראה שבאמצעות פלטפורמת למידה מוּנעת-נתונים ניתן להגיע לשיפור של 20% בביצועי העובדים ו-30% בעלייה בשיעורי שימורם.

ניהול המידע הפנים-ארגוני והנגשתו: מושפעים לטובה מה-AI

כך גם נושא ניהול המידע הפנים-ארגוני והנגשתו מושפע לטובה מה-AI. ארגונים רבים מנהלים מאגרי מידע משמעותיים, אך בפועל העובדים אינם מצליחים לנצל אותם בצורה מיטבית.

מחקרים מצביעים על כך שעובדים "מבלים" בממוצע כ-20% מזמן העבודה שלהם בחיפוש אחר מידע רלוונטי. המשמעות היא שפרסונליזציה אמיתית אינה מסתכמת רק בהתאמה של למידה פורמלית, אלא גם בייעול ההנגשה של מידע פנים-ארגוני, כך שיהפוך לידע שמיש וזמין ללמידה רלוונטית במקום העבודה.

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של ה-AI הוא היכולת שלה לרתום את הידע הארגוני ולהפוך אותו לחוויות למידה מותאמות אישית ולמענה לצורך משתנה. בינה מלאכותית יכולה לנתח מסמכים ארגוניים, חומרי הכשרה קודמים, נתוני ביצועי עובדים ומגמות בתעשייה, כדי ליצור תוכן הדרכה שמתיישר עם היעדים העסקיים. לדוגמה, פלטפורמת למידה מונעת-בינה מלאכותית יכולה להמיר מדיניות ושיטות עבודה מומלצות ספציפיות לחברה למודולי למידה, וכך להתאים הדרכה אישית למחלקות שונות, בהתבסס על צרכים ספציפיים לצוות ועוד.

ככל שטכנולוגיית ה-AI ממשיכה להתפתח, עתיד ההכשרה הארגונית יהפוך ליותר ויותר מותאם אישית, אינטליגנטי ורב השפעה. עם התקדמות בלמידה עמוקה, ה-AI תוכל לדמות תרחישים בעולם האמיתי, לספק חוויות למידה באמצעות מציאות רבודה (AR) ומציאות מדומה (VR), וליצור מערכת למידה חלקה שבה העובדים מקבלים ידע בדיוק בזמן ובאופן שמותאם למשימות שלהם ולצרכי הארגון. כמו כן, למידה פרסונלית מסתמנת כאסטרטגיה שמניבה תוצאות עסקיות משופרות לצד חוויית למידה איכותית יותר ללומד עצמו.  

הכותב הוא מנכ"ל חברת Slice Knowledge

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים