ועדת חוץ וביטחון לא אישרה את המשך השימוש בשב"כ במאמץ מול הקורונה

אם הממשלה לא תכריז מחדש על ההסמכה תוך 24 שעות, פעילות השב"כ בקורונה תיפסק ● הדיון בהחלטה נוספת יהיה רק  לאחר שתושבע הכנסת החדשה

ועדת חוץ וביטחון לא מאשרת את המשך איכוני השב"כ. אילוסטרציה: Rawpixel.com/BigStock

דרמה בוועדת חוץ וביטחון. בתום דיון ארוך החליטה אמש הוועדה שלא לאשר את המשך השימוש באיכוני השב"כ בכל מה שקשור במגיפת הקורונה. הוועדה, בראשותו של היו"ר הפורש צבי האוזר, דנה בהחלטת הממשלה מהשבוע שעבר, שביקשה מהכנסת להאריך את הסמכות של השב"כ לפעול לצמצום שרשרת ההדבקה של הקורונה.

משמעות ההחלטה היא, כי אם לא תכריז הממשלה על הסמכה חדשה תוך 24 שעות, תפקע יכולת ההסתייעות בשב"כ.

כזכור, לאחר פסק הדין בבג"ץ בנושא קבעה הממשלה, כי הסמכת השב"כ מוגבלת רק לאותם מקרים שבהם חולה מאומת לא דיווח בחקירה האפידמיולוגית על אף אדם שבא עימו במגע קרוב ("אפס מגעים"), או שלא ניתן היה ליצור קשר עם החולה המאומת או לערוך לו חקירה אפידמיולוגית מסיבה אחרת.

כמו כן, קבעה הממשלה, כי תימשך ההסתייעות בשב"כ כל עוד מתקיימים כמה תנאים במצטבר: מספר החולים החדשים בממוצע ליום לא ירד מסך של 1,000 חולים ביום במשך שלושה שבועות, ובנוסף – היקף החולים שאותרו בלעדית על ידי השב"כ לא פחת מ-5% מכלל החולים שאובחנו בתקופה זו, בעת שהיקף התחלואה יציב.

עו"ד טליה אגמון, משנה ליועמ"ש משרד הבריאות, ציינה בפני הוועדה, כי בהתאם להערות הוועדה בדיון הקודם אימצה הממשלה ב-21.03.21 קריטריון נוסף, הנוגע לחולים הקשים: ההסמכה תימשך כל עוד שיעור החולים הקשים החדשים לא יירד מ-0.5% ממספר החולים החדשים בשבוע, במשך שלושה שבועות.

ח"כ מיכל וונש אמרה, כי מאחר שחלפה שנה מאז החליטה הממשלה על שימוש בשב"כ לשעת  חירום, ומאחר שעדיין לא פותחה שום חלופה אזרחית, זה הזמן להפסיק את השימוש בשב"כ כדי לייצר אפליקציות אזרחיות.

ח"כ אורנה ברביבאי, שהתנגדה לשימוש בשב"כ מראשיתו, אמרה, כי "היום ברור שזה היה חלק מניהול פוליטי. שימוש בכלי כה דרקוני פוגע בדמוקרטיה. לשמחתנו, עדיין יש שופטים בירושלים שאמרו במילים כאלה ואחרות שזה לא סביר ולא מידתי, ויש להגביל את השימוש. אני אומרת מספיק".

ח"כ אבי דיכטר אמר, כי "אפליקציית המגן לא הצליחה, לא חשובה הסיבה. משרד הבריאות סיפק לוועדה נתונים על כמה חולים ומתים נמנעו בינואר ובפברואר בזכות איכוני השב"כ – 210 מתים ו-570 חולים קשים, ואי אפשר לזלזל בזה".

ו"ר הוועדה, ח"כ האוזר, הגיב ואמר, כי "כאשר האתגר מולנו היה חשש להתמוטטות מערכת הבריאות, הכלי היה יעיל, ואני עומד מאחורי ההיתרים שנתנו בשיאה של המגיפה. אבל כעת, באמצעות הכלי, אנו חוסכים למערכת טיפול בשישה אנשים בממוצע בשבוע, האיזון בין הזכויות השתנה".

ח"כ דיכטר הגיש בקשה לדיון מחדש (רביזיה) על ההחלטה, אבל רוב חברי הוועדה דחו גם את ההצעה הזו. ח"כ האוזר אמר לסיום, כי לממשלה יש אפשרות להכריז על הארכת הסמכות להפעלת השב"כ, אבל הבקשה תוכל לעלות לדיון רק בכנסת הבאה, שתבחר את חברי ועדת חוץ וביטחון ויו"ר. הישיבה אתמול הייתה הישיבה האחרונה שאותה ניהל ח"כ האוזר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים