טראמפ מתעלם ממאסק: הפסיק לציין את שמו ברשתות החברתיות

ניתוח תקשורת ציבורית חשף שיחסי הנשיא ויזם הטק במשבר ● מאפריל טראמפ ואנשיו הפסיקו להזכיר את המולטי-מיליארדר במדיה החברתית, כולל ב-Truth Social - רשת הבית של הנשיא ● נטען שמדובר במגמת התרחקות דרמטית

כבר לא קרובים? קשרי מאסק-טראמפ.

הקשר הסופר-מיוחד שנרקם בין הנשיא דונלד טראמפ ויזם הטק המולטי-מיליארדר, אילון מאסק, ככל הנראה הגיע לסיומו. המסקנה הזו משתקפת בשינוי האופן שבו טראמפ מתקשר ברשתות החברתיות בכלל וב-Truth Social – רשת הבית של הנשיא – בפרט.

לאחר שבפברואר ובמרץ נהג הנשיא להזכיר את מאסק בממוצע ארבע פעמים בשבוע ברשת החברתית Truth Social, ניתוח של התקשורת הציבורית של הנשיא האמריקני שנערך באחרונה, מראה שטראמפ לא הזכיר את מאסק כלל ברשת זו מאז תחילת אפריל. השינוי הדרמטי הזה נצפה לא רק בחשבון הנשיא עצמו, אלא גם בחשבון הבית הלבן הרשמי ובחשבונות של יועציו הבכירים ביותר של טראמפ, שגם הם פשוט חדלו מציין את מאסק במהלך פעילותם ברשתות החברתיות.

מגמה דומה נרשמה גם בצד השני של ה"זוגיות", כאשר מאסק עצמו עבר מהתייחסות יומיומית כמעט לטראמפ ברשת X שלו, להפחתה משמעותית של אזכורים שכאלה.

יתרה מכך, במדיה העולמית מציינים כי גם במרבית פעולות גיוס התרומות עבור טראמפ חדלו מלציין את שמו של מנכ"ל טסלה, וזה ניכר מסקירת המיילים שנשלחו לתומכים מאז תחילת מרץ.

ה"רומן" היה קצרצר. הנשיא דונלד טראמפ וראש מחלקת הייעול, ה-DOGE, שמינה בממשלו, אילון מאסק.

ה"רומן" היה קצרצר. הנשיא דונלד טראמפ וראש מחלקת הייעול, ה-DOGE, שמינה בממשלו, אילון מאסק. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור טראמפ: פליקר. מקור לתמונת מאסק: לכידת מסך מהציוץ של מאסק ב-X

שינוי זה, כך דווח אתמול (ב') בכלי תקשורת רבים, מסמל דעיכה בפרופיל הפוליטי של מאסק, שהיה כזכור דמות מרכזית, לכאורה, בימיו הראשונים של הממשל. מאסק שימש בתפקיד דומיננטי מאין כמותו, שכלל לא נבחר לעשותו ושלא היה כרוך בשייכות למפלגה הרפובליקנית.

היזם רב הפעלים מונה על ידי טראמפ לראש המחלקה ליעילות ממשלתית, ה-DOGE (ר"ת Department of Government Efficiency), והוציא אל הפועל באופן בוטה ונחרץ משימה שמטרתה לצמצם את הוצאות הממשלה באמצעות קיצוצים. אמנם תפקידו המיוחד של מאסק כמועסק ממשלתי היה מוגבל בזמן ל-130 יום, ונקבע מראש שהוא יסתיים בסוף מאי, אולם גם סוגיה זו נדמה שדעכה עוד בטרם פג תוקף המינוי, כשבאחרונה כבר לא צצים דיווחים על קיצוץ דרקוני זה או אחר שמאסק הוביל. נזכיר כי כפי שדיווחנו בפברואר, מאסק וצוותו גזרו קיצוצים על מחלקת ה-USDS (ר"ת United States Digital Service) – גוף IT של הממשל האמריקני שעוסק בייעוץ והטמעה של יכולות דיגיטל. כמו כן בהנחיית מאסק בוצע למשל קיצוץ אגרסיבי במחלקה אחרת, הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי, ה-USAID – סוכנות עצמאית של ממשלת ארה"ב שהיא האחראית העיקרית על ניהול סיוע חוץ אזרחי וסיוע לפיתוח, אשר חוותה גל פטורים בהוראת ה-DOGE.

אז מה קרה? "אנשים שונאים אותו"

הסיבות להיעלמות מאסק מהשיח הציבורי בסביבת הנשיא קשורות ככל הנראה לשורה של מחלוקות – וכישלונות. בין היתר, מאסק ספג לעג רב לאחר שהמועמד שתמך בו בבחירות לבית המשפט העליון בוויסקונסין הפסיד באפריל, אף שהיזם רב הפעלים "הזריק" מיליוני דולרים לתהליך לטובת ניצחונו.

אלא שיותר מכך – איש אופרציה רפובליקני אנונימי אמר לפוליטיקו, שהייתה מי שחקרה את הדברים: "הוא גמור, גמרנו איתו, הלך. הוא נורא בסקרים. אנשים שונאים אותו".

והסקרים אכן מצביעים על ירידה משמעותית באחוזי התמיכה במאסק בקרב רוב קבוצות המצביעים. סקר של Marquette University Law School מצא ש-58% מהמשיבים לא הסכימו עם אופן ניהול ה-DOGE בידי מאסק, ואחוז גבוה אף יותר – 60% – לא סימפטו את מאסק באופן אישי.

מאידך נראה שגם למאסק היה חשוב להפחית את קשריו עם ממשל טראמפ והעומד בראשו, אחרי שביצועי חברת טסלה שלו ספגו ירידה משמעותית ברווחים, בין היתר בגין מחאה ציבורית קשה נגדו ונגד התנהלותו שנטען שהיא "פשיסטית". המוחים גם זעמו על קשרי ההון-שלטון בין המנהיג הטכנולוגי למנהיג המדינה, וקראו לחרם על טסלה, וגם לעובדה זו יכולה להיות השפעה על ניתוק הקשר המפתיע. בכל מקרה, המחאה ומצב החברה הובילו את מאסק להבטיח למשקיעים שיגביל את עבודתו ב-DOGE ליום או יומיים בשבוע החל ממאי.

בעוד שהבית הלבן לא התייחס ישירות לנושא של היעלמות מאסק מהשיח הציבורי שמנהל הנשיא, דוברת הבית הלבן, קרולין לויט, ציינה בהצהרה לפוליטיקו כי "משימת ה-DOGE — לצמצם בזבוז, הונאה ושימוש לרעה — בהחלט תימשך. עובדי DOGE שהתקבלו בסוכנויותיהם ימשיכו לעבוד עם הקבינט של הנשיא טראמפ, כדי להפוך את הממשלה שלנו ליעילה יותר".

עדיין מרוויח עסקית מהמצב

יצוין כי על אף היעלמותו של מאסק מאור הזרקורים הפוליטי – לא חל שינוי בעובדה שיזם הטכנולוגיה המפורסם ממשיך לשמור על גישה מסוימת לשלטונות כמו גם על השפעה עליהם, ואף ממשיך לגזור תועלות ויתרונות מקרבתו לממשל טראמפ.

כך, לדוגמה, מאסק נכח בפגישת קבינט באפריל. בנוסף, הוא הצטרף לטראמפ בנסיעתו האחרונה לפני כשבוע אל המפרץ הפרסי, שכללה ביקורים בקטאר ובסעודיה. הקשרים של מאסק לממשל, גם אם פחות גלויים כעת, אפשרו לו ולחברותיו, וכן לבני משפחתו, להשיג עסקאות ולקדם אינטרסים עסקיים, במיוחד באזור המפרץ.

במהלך ביקור זה, כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס, מאסק הודיע שחברתו SpaceX קיבלה אישור לספק שירותי אינטרנט לוויני של סטארלינק (Starlink) לחברות בסעודיה. כמו כן, חברת נויראלינק (Neuralink) – עוד מפעל של מאסק שבו שוקדים על חיבור ממשק מוח-מחשב – הכריזה על עסקה לניסוי קליני באבו דאבי. וגם חברת המנהרות שלו, The Boring Company, הביעה עניין לעבוד עם סעודיה.

עסקאות עם סטארלינק נסגרו גם עם מדינות אחרות כמו הודו, סומליה ולסוטו, לאחר שארה"ב דחפה מדינות אלה לאפשר לחברות לווין לפעול בשטחן במסגרת דיונים על הסרת מכסים שהטיל טראמפ.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים