ארה"ב: מאסק וה-DOGE פיטרו עובדים במחלקת ה-IT של הממשל
הפיטורים ב-USDS מעוררים דאגה לביטחון המידע וחשש מהשיקולים הנסתרים שמאחוריהם ● ומה קרה ב-FDA? והאם ה-IRS היא הבאה על הכוונת של מאסק? ● וגם: האם אובמה היה בכלל מי שהקים במקור את מחלקת ההתייעלות?

מחלקת ה-USDS (ר"ת United States Digital Service) – גוף IT של הממשל האמריקני שעוסק בייעוץ והטמעה של יכולות דיגיטל – הפך לעוד יעד לקיצוצים והתייעלות, בחסות ה-DOGE.

מקצץ באגרסיביות. אילון מאסק. צילום: ShutterStock
באחרונה דווח כי מספר עובדים פוטרו מהמחלקה בהוראת ה-DOGE ביום האהבה, כחודש בלבד לאחר שאילון מאסק מונה לעמוד בראש המחלקה להתייעלות ממשלתית בידי הנשיא הנכנס דונלד טראמפ. על פי הדיווחים לא ברור בדיוק כמה עובדים פוטרו בדיוק. בדיווח אחד נכתב כי מספר המפוטרים היה תריסר, בדיווח אחר סופר כי אחד העובדים שנפגעו מההליך העריך שכ-50 עובדים פוטרו מהמחלקה ואילו עובד אחר שצוטט יידע על 29 מועסקי היחידה, שסיימו את עבודתם עקב התערבות ה-DOGE. יצוין כי ל-USDS היו יותר מ-200 עובדים בסוף השנה הקודמת.
אחד העובדים שפוטרו סיפר כי קיבל הודעת מייל לאקונית ובה נכתב כי "עקב שינויים במבנה הארגוני ובמשימה של USDS, אין עוד צורך בשירותיך".
מעניין לציין כי באחרונה עלתה טענה כי ה-DOGE היא למעשה גלגול של ה-USDS – שאותה הקים הנשיא ברק אובמה עוד בשנת 2014. המחלקה הוקמה במקור במטרה לתקן את תקלות האתר של תוכנית הבריאות "אובמה-קר". לפי טענה זו, טראמפ פשוט שינה את שמה של המחלקה ל-DOGE, תוך שהוא משאיר את המימון ואת המבנה הארגוני שלה על כנם. טענה זו אולי מגיעה כדי לסמן אינטרסים זרים שהתערבו בהליך הפיטורים שהוצע.
לפי מה שנראה עד כה, גם פיטורים אלו מהווים חלק ממהלך רחב יותר של "התייעלות" לכאורה שמקדם ממשל טראמפ, בהובלת מאסק. עם זאת, גורמים שונים מביעים חשש שהמהלך אינו נובע רק משיקולי יעילות, אלא גם מניסיון להחליש גורמי ממשל שאינם תואמים את האג'נדה של הממשלה החדשה הנוכחית.
מייקי דיקרסון, העומד בראש ה-USDS, הגיב לפיטורים ואמר: "אני מקווה שזה יעזור לכל מי שעדיין חשב בטיפשות שמדובר ב'יעילות', להתעורר סוף סוף".
מחלקה אחרת שחוותה גל פטורים בהוראת ה-DOGE היא הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי, ה-USAID – סוכנות עצמאית של ממשלת ארצות הברית שהיא האחראית העיקרית על ניהול סיוע חוץ אזרחי וסיוע לפיתוח. באחרונה שוחח בכיר בה עם התוכנית 60Minutes, ואמר כי 58 המנהלים הבכירים של המחלקה, שפוטרו לדבריו בתוך 45 דקות על ידי ה-DOGE, היו "כמה מאנשי המקצוע הטובים ביותר שהייתה לי אי פעם את הזכות לעבוד איתם".
NEW — USAID official says that the 58 top managers who were fired in 45 minutes by @DOGE were "some of the best professionals [he’s] ever had the privilege to work with." pic.twitter.com/FCXKoMnmM7
— Toria Brooke (@realtoriabrooke) February 17, 2025
מה יקרה בהמשך?
כפי שדיווחנו היום (ג') המעורבות של מאסק וה-DOGE במשרדים הפדרליים מעוררת דאגה בקרב מומחי טכנולוגיה, שכן הם עלולים, כך נטען, לפגוע בביטחון המידע של המדינה. בנוסף, גורמים שונים טוענים כי למאסק יש כעת גישה חסרת תקדים למערכות מידע ממשלתיות רגישות, וכי אין מספיק פיקוח על השימוש שהוא עושה במידע זה.
בהתייחסות למחלקה הבאה שבה "יבקרו" נציגי ה-DOGE יצוין כי הגרדיאן דיווח באחרונה כי רשות המסים האמריקנית, ה-IRS בוחנת בקשה שנויה במחלוקת להעניק לאנשי DOGE גישה למערכות מסווגות שלה, המכילות מידע פיננסי אישי של משלמי המסים. על פי הדיווח, הבקשה, שנמצאת בבדיקה, תאפשר לפקידי ה-DOGE "גישה רחבה למערכות של רשות המסים, לרבות נתוני החזרי מס". אחת ממערכות המידע אליהן מבוקשת גישה היא מערכת IDRS, המאפשרת לעובדי רשות המסים לראות חשבונות בנק ומידע נוסף על האזרחים.
הדיווח מציין כי חבר צוות של DOGE, מהנדס תוכנה בשם גאווין קליגר, אמור היה לקבל גישה רחבה למערכות רשות המסים. קליגר, אחד משישה מתכנתים צעירים שנבחרו בידי מאסק לתפקיד, היה אמור להיות מוצב במטה רשות המסים ולשמש כיועץ בכיר לממלא מקום נציב מס הכנסה, דאג או'דונל. תפקידו העיקרי של קליגר ברשות המסים הוא, כך נטען, לספק סיוע הנדסי וייעוץ בנושאי מודרניזציה של מערכות המידע.
הגרדיאן מציין כי גורמים בבית הלבן טענו בתגובה לדיווח כי "יש צורך בגישה ישירה למערכת כדי לזהות ולתקן" בזבוז, הונאה וניצול לרעה.
עם זאת, הדיווח מעורר חששות כבדים בנוגע לפרטיותם של אזרחי ארה"ב, לנוכח הגישה הרחבה שאפשר כי תינתן לאנשי DOGE אל מידע הרגיש. בנוסף, הפרסום מזכיר ניסיונות קודמים של אנשי DOGE לקבל גישה לנתונים של משרד האוצר, שנדחו בתחילה ואז כן זכו לאישור בית המשפט.

חברת שתלי המוח של מאסק. נוירלינק. צילום: Shutterstock
פיטורי נקמה?
בנוסף לכל אלו, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה באחרונה כי בין העובדים שכבר פוטרו על ידי ה-DOGE נכללו גם אנשי מנהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, שעסקו בבדיקת השתלים המוחיים של חברת נוירלינק שבבעלות מאסק. על פי הדיווח, אנשי ה-FDA שפוטרו היו חלק מהצוות שבדק את הבטיחות והיעילות של השתלים המוחיים של נויראלינק, טרם אישור לשימוש נרחב בהם בבני אדם.
הדיווח של רויטרס מעלה שאלות לגבי הקשר בין הפיטורים של אנשי ה-FDA לבין מעורבותו של מאסק ב-DOGE. ואולם יש מי שטוענים כי הפיטורים נועדו להסיר מכשולים רגולטוריים בפני חברת נוירלינק, על ידי סילוק גורמי FDA שעלולים היו להקשות על אישור השימוש בשתלים המוחיים. עם זאת, חשוב לציין כי לא ניתן לקבוע בוודאות קשר ישיר בין הפיטורים לבין מעורבותו של מאסק ב-נויראלינק, שייסד ושמוביל יזם הטק, וכי ייתכנו הסברים נוספים לפיטורים.
תגובות
(0)