מיקרוסופט: "אין ראיות" לשימוש ב-AI שלה לפגיעה בתושבי עזה

ענקית הטק פרסמה הצהרה על השירותים שסיפקה למ' ההגנה הישראלי והדגישה את מאמציה לסייע באיתור החטופים ● אלא שהחברה ממשיכה להתמודד עם ביקורת עובדים וארגוני זכויות ומוחים שפוטרו על-ידה טוענים לסתירה בדבריה

טוענת כי לא סיפקה AI לישראל למטרות פגיעה בעזתים. מיקרוסופט.

מיקרוסופט פרסמה לקראת סוף השבוע החולף (ה') הצהרה רשמית בהתייחס לשירותי הטכנולוגיה שהא מספקת לישראל ולצבא הישראלי, ובפרט לטענות הנוגעות לשימוש בטכנולוגיות הענן Azure והבינה המלאכותית שלה על ידי צה"ל במלחמת חרבות ברזל. ההצהרה מגיעה לאחר חודשים של לחץ מצד עובדים והציבור הרחב על החברה, וזאת אחרי שדיווחים בתקשורת, למשל בגרדיאן, טענו כי טכנולוגיות אלו משמשות "למקד אזרחים או לגרום נזק" בעזה. העובדים המוחים טענו ששי"פ של מעסיקתם עם ישראל במלחמתה מעלה חששות להתנהלות לא מוסרית מצד מיקרוסופט.

בחברה מתייחסים לחששות הללו ברצינות רבה, כך טענה מיקורוסופט בהודעתה. לפי הדיווח, בתגובה לטענות המדוברות, ערכו בקרב החברה סקירה פנימית וכן שכרו גוף חיצוני לביצוע בדיקת עובדות נוספת. נטען כי על בסיס סקירות אלו – שכללו ראיונות עם עשרות עובדים ובדיקת מסמכים – ענקית הטק גילתה כי "עד כה לא נמצאו ראיות לכך שטכנולוגיות Azure וה-AI של מיקרוסופט שימשו למקד או לפגוע באנשים בסכסוך בעזה".

החברה אישרה כי היא מקיימת קשר מסחרי סטנדרטי עם משרד ההגנה הישראלי (IMOD). במסגרת קשר זה, מיקרוסופט, לדבריה, מספקת למשרד שירותים מקצועיים, שירותי ענן Azure ושירותי Azure AI, הכוללים תרגום שפה. עוד הודגשכי, כמו מול כלל לקוחותיה, השימוש של משרד ההגנה הישראלי בטכנולוגיה שלה כפוף לתנאי השירות והשימוש של מיקרוסופט, כולל מדיניות השימוש המקובל וקוד ההתנהגות ל-AI. כללים אלו מחייבים לקוחות ליישם פרקטיקות אחראיות של AI – כמו פיקוח אנושי ובקרות גישה – ואוסרים שימוש בשירותי הענן וה-AI שלה בכל אופן הגורם נזק ליחידים או ארגונים, או משפיע על יחידים באופן האסור על פי חוק.

לפי הצהרת החברה מרדמונד, על פי הסקירות שערכה, לא נמצאו ראיות לכך שמשרד ההגנה הישראלי לא עמד בתנאי השירות או בקוד ההתנהגות המקובל ל-AI.

האם הטכנולוגיה שלה סייעה לכך? מבנים הרוסים כתוצאה מהפצצות צה"ל ברצועת עזה במלחמה הנוכחית.

האם הטכנולוגיה שלה סייעה לכך? מבנים הרוסים כתוצאה מהפצצות צה"ל ברצועת עזה במלחמה הנוכחית. צילום: ShutterStock

כן פעלה לסייע בהצלת חטופים

בנוסף לקשר המסחרי, מיקרוסופט גילתה בהצהרתה כי סיפקה "תמיכת חירום מוגבלת" לממשלת ישראל בשבועות שלאחר ה-7 באוקטובר 2023, במטרה לסייע בהצלת חטופים. תמיכה זו ניתנה, לדבריה, בפיקוח משמעותי ועל בסיס מוגבל, כולל אישור חלק מהבקשות ודחיית אחרות. מיקרוסופט ציינה שהיא מאמינה כי פעלה בהתאם לעקרונותיה באופן שקול וזהיר, כדי לסייע בהצלת חיי החטופים, תוך כיבוד פרטיותם וזכויותיהם האחרות של אזרחים בעזה.

מיקרוסופט ציינה כי בדרך כלל צבאות עושים שימוש בתוכנות קנייניות משלהם, או ביישומים מ-ספקים ביטחוניים לפעילויות מעקב ומבצעים. היא הדגישה כי "לא יצרנו או סיפקנו תוכנות או פתרונות כאלה למשרד ההגנה הישראלי".

חשוב לשים לב, כפי שמיקרוסופט עצמה מציינת, כי אין לה "ראות" כיצד לקוחות משתמשים בתוכנות שלה על שרתים פרטיים או מכשירים אחרים וכי מצב זה אופייני לתוכנות המותקנות באופן מקומי. כמו כן, אין למיקרוסופט יכולת לראות את פעילות הענן הממשלתי של משרד ההגנה הישראלי, הנתמכת באמצעות חוזים עם ספקי ענן שאינם מיקרוסופט. הגופים החיצוניים שזכו במכרז הענן הממשלתי של ישראל – פרויקט נימבוס –  הם כידוע אמזון וגוגל. מיקרוסופט הצהירה כי סקירותיה אינן מכסות בהגדרה את המצבים הספציפיים הללו, שבהם אין לה ראות על מעשי לקוחותיה.

מיקרוסופט סיכמה את הצהרתה באומרה כי היא מחויבת לזכויות אדם וכי היא מאמינה שפעולותיה בישראל ובעזה עולות בקנה אחד עם התחייבויותיה אלו.

מבוכה מהומות ופיטורים עקב מחאת עובדים וארגוני זכויות

הצהרת מיקרוסופט פורסמה בתוך שהיא מתמודדת מזה חודשים עם מחאות עובדים וארגוני זכויות אדם. כחלק מפעילות זו, בין השאר, קוראתל קבוצת עובדים ופעילים בשם No Azure for Apartheid (בתרגום חופשי – "לא מספקים Azure לאפרטהייד") למיקרוסופט להפסיק את כל החוזים שלה עם הצבא הישראלי. עובדים בחברה פוטרו בעבר, כפי שדיווחנו, לאחר שהפגינו או ארגנו עצרות זיכרון בהקשר זה, ומיקרוסופט ציינה הפרה של מדיניות פנימית כסיבה למהלך הפיטורים.

גם באפריל האחרון חלו פיטורים עקב מצב דומה, אחרי ששתי מהנדסות במיקרוסופט, אבתיהאל אבוסעד וואניה אגרוואל, לאחר שמחו בפומבי נגד אספקת טכנולוגיית AI של החברה לצה"ל ולישראל. המהנדסות לא מחו בשקט אלא הפריעו לנאומי בכירי החברה באירוע חגיגי של מיקרוסופט, טענו שהטכנולוגיה משמשת ל"רצח עם" בעזה, והוקיעו את הנהלת החברה קשות.

"ההצהרה מלאה בשקרים וסתירות כאחד"

חוסאם נאסר, עובד לשעבר שפוטר לאחר שהשתתף במחאות, התייחס להצהרה החדשה של מיקרוסופט. נאסר, המוגדר כאחד ממארגני קבוצת No Azure for Apartheid, אמר בהתייחס להצהרת מיקרוסופט כי היא "מלאה בשקרים וסתירות כאחד". הוא טען כי "בנשימה אחת, הם טוענים שהטכנולוגיה שלהם לא משמשת לפגוע באנשים בעזה", בעוד שבה בעת הם מודים כי "אין להם תובנה כיצד הטכנולוגיות שלהם משמשות" בשרתים של הצבא הישראלי.

נאסר הוסיף כי אין "שום צורה של מכירת טכנולוגיה לצבא המואשם באופן סביר ברצח עם – שמנהיגיו מבוקשים על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי – שתהיה אתית". הוא גם מתח ביקורת על כך שההצהרה מזכירה את ישראל וישויות ישראליות מספר פעמים, אך "אף לא פעם אחת הם לא ציינו פלסטינים או עם פלסטיני או פלסטין", והוסיף כי לדעתו זה "עדיין מעיד על היכן באמת שוכנים האינטרסים העסקיים של מיקרוסופט".

בנוסף, נאסר הטיל ספק ביושרה של הסקירה הפנימית של מיקרוסופט, בטענה שהחברה לא שוחחה עם חברי הקבוצה המתקוממת נגדה, למרות שציינה חששות עובדים כסיבה להחלטתה לבצע סקירה. הוא אף הזכיר סקר פנימי שהראה התנגדות גורפת (90%) לקשר של מיקרוסופט עם הצבא הישראלי. נאסר ציין גם שההצהרה פורסמה ביום הנכבה (המצוין ב-15 במאי מדי שנה), וראה בכך תעלול יח"צני שמטרתו "לשטוף את התדמית שלה, שהוכתמה על ידי קשריה עם הצבא הישראלי".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים