"אקו-סיסטם ההיי-טק בתל אביב – כמו בעמק הסיליקון"
ג'ף הורינג, ממייסדי אינסייט פרטנרס, מלא בשבחים על ההיי-טק הישראלי, ואומר שמעמדו בעולם לא רק שלא נחלש - אלא הולך ומתחזק ● החברה, שב-2023 הקטינה את ההשקעות בישראל, שבה ומעלה אותן

מאז תחילת המלחמה אנחנו מקבלים פידבקים שליליים מהעולם – שישראל מבצעת "רצח עם", מרעיבה את הילדים בעזה ועוד תובנות של א.נשים שברובם.ן הגדול מעולם לא היו כאן. בנוסף, ועל רקע האווירה העוינת הזאת, הרבה משקיעים זרים, שהם נשמת אפה של אומת ההיי-טק הישראלית, הדירו את רגליהם מכאן – עד שהתחילו לחזור, בעיקר במחצית השנייה של השנה שעברה. לכן, מרענן לחזור ולשמוע כיום את מה שהאוזן של החברות, היזמים והעיתונאים הישראליים הייתה מורגלת אליו עד ה-7 באוקטובר – שתעשיית ההיי-טק שלנו טובה ומובילה.
זה היה אחד המסרים המרכזיים של ג'ף הורינג, ממייסדי אינסייט פרטנרס – אחת המשקיעות הזרות (ובכלל) הבולטות בהיי-טק הישראלי. הורינג עושה בימים אלה בארץ, נפגש עם סטארט-אפים פוטנציאליים – והבוקר (ג') הוא שוחח עם עיתונאים בתל אביב.
"תל אביב וישראל הן כמו עמק הסיליקון, באותו מעמד", אמר. "אין אקו-סיסטם עם כל כך הרבה יזמות כמו בישראל. היזמים הישראלים מתאמצים מאוד, והלקוחות דוחפים אותם. היו לנו כאן מעט מאוד כישלונות. יש בישראל את המספר הגדול ביותר של יזמים, בוודאי יחסית לגודל האוכלוסייה. יש כאן מבחר גדול של כישרונות, יזמות נהדרת וסייבר נהדר. במובן הזה, ישראל נמצאת לפני שאר העולם. מעמדה של ישראל כאומת היי-טק לא רק שלא נחלש, אלא מתחזק, עם הגידול בתעשיית הטכנולוגיה המקומית".

חוזרת לשים זרקור חזק על ישראל. אינסייט פרטנרס. צילום: ShutterStock
הסופרלטיבים שהורינג מרעיף עלינו מיתרגמים למעשים: אינסייט פרטנרס השקיעה רבות בישראל, ובין היתר הפכה לאחת מבעלי המניות הגדולים ביותר ב-וויז, שנמכרה באחרונה לגוגל תמורת 32 מיליארד דולר. היא השקיעה ב-20 השנים שבהן היא פעילה בישראל 5.8 מיליארד דולר (לפי הנתון האחרון, מפברואר) מכלל 90 מיליארד הדולרים שנמצאים בקופה שלה, ב-125 חברות ישראליות, מהן כ-100 פעילות. חברות נוספות תוצרת כחול לבן שנמצאות בפורטפוליו ההשקעות שלה הן גרנולייט, שנרכשה על ידי אינטל תמורת 650 מיליון דולר, סמפריס, איילנד, ג'ייפרוג, ווקמי ו-וויקס – בין ההשקעות המשמעותיות הראשונות של אינסייט בארץ. אלא שמאז המשבר העולמי והמהפכה המשפטית אצלנו ב-2023, ההשקעות שלה בחברות כחול לבן פחתו – גם אם לא פסקו כלל. עכשיו, המסר של אנשיה הוא ש-"אנחנו כל כולנו (All-In) בישראל".
ככלל, נתוני ההשקעות בסטארט-אפים ישראליים ב-2024, ובפרט בחודשים האחרונים שלה, מראים עד כמה ההשפעה של המלחמה על התעשייה הולכת ויורדת, עד כדי כך שיש האומרים שזה כבר "נון אישיו". המאזניים של המשקיעים חזרה לנטות לטובת ההזדמנויות שיש בארץ, אל מול החשש הטבעי בתקופות של אי ודאות כמו מלחמה, והאווירה הכללית העוינת לישראל. הם גם רואים את השרידות של ההיי-טק המקומי, למרות המלחמה והגיוס המסיבי של עובדים למילואים.
פוקוס על השלבים המוקדמים
בניגוד למגמה הרווחת בשוק, אינסייט פרטנרס, שאמנם משקיעה בחברות בשלבים שונים במעגל החיים שלהן, שמה את הפוקוס שלה על סטארט-אפים בשלבים מוקדמים, וחלק גדול מהצוות שלה עוסק בזה. למעשה, 87% מההשקעות שלה בישראל היו בחברות כאלה. "אנחנו נרגשים מהחברות האלה ונמצאים שם בשבילן, כדי לתת להן עצות ולעזור לאנשיהן לבנות את החברה", אמר הורינג.

ג'ף הורינג, ממייסדי אינסייט פרטנרס.
אינסייט פרטנרס משקיעה בחברות בתחומים שונים, ובעיקר תוכנה וסייבר. תחום שבו היא יותר שמרנית ופחות פותחת את הכיס הוא הבינה המלאכותית. "זה אחד התחומים הקשים להשקעות בהם", ציין הורינג. "יש בו אתגרים קשים, אבל מהצד השני גם הזדמנויות רבות. הבעיה עם התחום הזה היא שקשה להעריך עד כמה מודלי ה-GenAI יתרמו לארגונים ולמודלים העסקיים שלהם". לדבריו, ייתכן שההבנה הזאת תתחדד ככל שהשוק הזה, שנמצא די בראשיתו, יתפתח, ובעוד כמה שנים נהיה חכמים יותר. ישראל, ציין, אמנם לא מובילה בתחום הזה, אבל התעשייה כאן יודעת להתחקות היטב אחרי החברות העולמיות והמתחרות בתחום – מה שלהערכתו יביא לשיפור במיצוב שלה בתחום הבינה המלאכותית בשנים הקרובות.
תחום שישראל כן מובילה בו הוא, כאמור, סייבר. הורינג לא נתן תשובה חד משמעית לשאלה האם יש בארץ בועת סייבר. "הסייבר הוא שוק בוגר, הרבה מזה בגלל המעבר הגדול לענן. עם זאת, הרבה חברות יכולות להיות מבטיחות אבל לא להצליח, בסופו של דבר", אמר.
ועוד דבר: בשבוע שבו איטורו מבצעת הנפקה גדולה בנאסד"ק, הורינג מעריך שבתקופה הקרובה נראה פחות ופחות הנפקות של חברות ישראליות. "יהיו חלונות להנפקה, ויזמים ינסו לעבור דרכם, אבל זה ילך וירד בשנים הקרובות", חוזה המשקיע המנוסה.
תגובות
(0)