בלוסקיי תיתן למשתמשים זכות שליטה – כן או לא לאמן AI בנתוניהם
הרשת החברתית ש-ג'ק דורסי ייסד כחלופה ל-X הציגה מנגנון הסכמה/אי הסכמה לשימוש בדאטה אישי בידי פלטפורמות AI ● המהלך יכול לסייע לה לעוד עלייה בפופולריות, שמתרחשת גם כך על רקע שינויים ב-X שהבעלים שלה מאסק

הרשת החברתית בלוסקיי (Bluesky) – שאתה ייסד מי שייסד בעבר גם את טוויטר (כיום X) ג'ק דורסי – מעוררת באחרונה עניין גובר והולך, בשל היותה אלטרנטיבה מבוזרת לרשתות חברתיות קיימות בכלל, ול-X שבבעלות אילון מאסק בפרט. כעת, לפי דיווחים חדשים, בלוסקיי הציפה גם דיון משמעותי בקרב משתמשיה, וזאת בעקבות הצעה שפרסמה בגיטהאב (Github). ההצעה מציגה אפשרויות חדשות למשתמשים לקבוע את העדפותיהם בנוגע לשיתוף הנתונים שלהם כן או לאו, במיוחד בכל הנוגע לשימוש במידע זה לצורך אימון בידי פלטפורמות בינה מלאכותית יוצרת.
היוזמה של בלוסקיי נועדה להעניק למשתמשיה שליטה רבה יותר על האופן שבו התוכן שלהם מנוצל לשם אימון ה-AI, ובכך מעלה שאלות חשובות בנושאי פרטיות ובעלות על נתונים. כחלק מהשיח המתפתח בנושא בגיטהאב, משתמשים רבים מביעים מגוון דעות, החל מתמיכה בשקיפות רבה יותר ובמנגנוני "הסכמה מדעת" (Opt-in), ועד לחששות מפני שימוש לרעה במידע האישי שלהם. הדיון המסוים מדגיש את החשיבות הגוברת שמייחים יותר ויותר משתמשים לכך שהעולם הולך והופך למונע יותר ויותר בידי AI, ובצידה את הצורך של רשתות חברתיות לתת עדיפות להסכמת משתמשים במדיניות השימוש בנתונים שלהם – מה שלא ממש קרה עד כה.

מנכ"לית בלוסקיי, ג'יי גרייבר. צילום: ויקיפדיה
מנכ"לית בלוסקיי, ג'יי גרייבר, התייחסה לנושא החם, ואמרה כי חברות ה-GenAI השונות "כבר סורקות נתונים ציבוריים מהאינטרנט", והוסיפה בכנות שזה כולל את בלוסקיי, שכן לדבריה "כל מה שקיים בבלוסקיי הוא ציבורי בדיוק כמו אתר אינטרנט". אא שכעת, אמרה, בלוסקיי מנסה ליצור "סטנדרט חדש" לוויסות הסריקה הזו, בדומה לקובץ ה-robots.txt, שבו אתרי אינטרנט משתמשים כדי לתקשר את הרשאותיהם לסורקי רשת.
על פי ההצעה שפורסמה, משתמשי אפליקציית בלוסקיי, או אפליקציות אחרות המשתמשות בפרוטוקול AT המונח בבסיסה, יוכלו להיכנס להגדרות שלהם ולאפשר או למנוע את השימוש בנתוני בלוסקיי שלהם בארבע קטגוריות: בינה מלאכותית יוצרת; גשר (Bridge – חיבור בין מערכות אקולוגיות חברתיות שונות); מערכי נתונים גדולים; וארכוב רשת (ארכיון אינטרנט, למשל כמו Wayback Machine).
לפי ההצעה, אם משתמש יציין שאינו מעוניין שנתוניו ישמשו לאימון בינה מלאכותית יוצרת, "מצופה מחברות ומצוות מחקר הבונות מערכי אימון AI לכבד כוונתו זו כאשר הם רואים אותה, בין אם הם סורקים אתרי אינטרנט או מבצעים העברות בכמות גדולה באמצעות הפרוטוקול עצמו".
חשוב להזכיר כי בנובמבר 2024 בלוסקיי הצהירה פומבית על עמדתה בנוגע לאימון AI, וציינה כי אין לה כל כוונה להשתמש בתוכן שנוצר בידי משתמשים כדי לאמן מודלי AI. הפלטפורמה הביעה את כבודה ליוצרי התוכן והדגישה את אמונתה בשליטת המשתמשים על נתונים אישיים. למרות זאת, הרשת הודתה כי סורקי רשת של צד שלישי עדיין יכולים לסרוק נתונים ציבוריים כאוות נפשם וראות עיניהם. למעשה האתגר המרכזי שעומד בפני בלוסקיי הוא מניעת סריקת נתונים על ידי צדדים שלישיים. מכיוון שבלוסקיי פועלת כרשת פתוחה, הפוסטים של המשתמשים זמינים לכל אחד, אלא אם כן הגדרות הפרטיות שלהם שונו. בניגוד לאתרים מסוימים החוסמים סורקי AI באמצעות robots.txt, המערכת של בלוסקיי אינה מגבילה כיום חברות AI כמו OpenAI או גוגל מלזחול ולאסוף נתוני אימון בפלטפורמה. יתר על כן, לפי הדיווחים השונים, הארכיטקטורה המבוזרת של בלוסקיי מקשה על אכיפת הגבלות תוכן על פני שרתים שונים.
היוזמה החדשה של בלוסקיי נועדה להתמודד עם אתגרים אלה באמצעות מתן אפשרות למשתמשים להחליט ולהודיע במפורש האם התוכן שלהם יכול לשמש לשם אימון AI, וזאת באמצעות הגדרה קלה לשימוש באפליקציה עצמה. המערכת החדשה גם תשאף להבטיח שקיפות על ידי מתן אפשרות למשתמשים לראות האם חברות AI ניגשו לנתוניהם – אם לאו. בלוסקיי נוקטת בגישה שיתופית על ידי הזמנת הקהילה שלה לספק משוב על השינויים האלה בגיטהאב, וזאת במטרה לאפשר למפתחים ולמשתמשים לדון בסוגיה החשובה.
Jack Dorsey just declared war on closed-source AI.
It integrates with 4 major AI models: DeepSeek, OpenAI, Google, and Anthropic.
It lets you build powerful AI tools while keeping your data completely private.
Here's how this could transform the future of AI development: pic.twitter.com/sbz2wecntb
— Kevin Henrikson (@KevinHenrikson) February 11, 2025
זינקה בפופולריות עקב ניצחון דונלד טראמפ בבחירות

הנשיא דונלד טראמפ מינה אותו לעוד בראש מחלקת ייעול חיצונית. אילון מאסק. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור טראמפ: פליקר. מקור לתמונת מאסק: לכידת מסך מהציוץ של מאסק ב-X
מעניין להיזכר כי בלוסקיי הוקמה ב-2019 כגרסה מבוזרת של טוויטר ונוסדה בידי מי שייסד קודם לכן את הרשת חברתית המצייצת – ג'ק דורסי.
באחרונה היא, כך דווח, זינקה בפופולריותה וזאת בעקבות ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית. משתמשים רבים ברשת X, שבבעלות מאסק, חיפשו אלטרנטיבות שיאפשרו להם להתרחק מהפלטפורמה של יזם הטק התזזיתי, ועברו לבלוסקיי. המעבר המסיבי הזה נובע לא רק מהתנגדות רבים למהלכי מאסק ולכניסתו לזירה הפוליטית, אלא גם מהשינויים ש-X ביצעה במדיניות החסימה ובתנאי השימוש שלה, שבין השאר מאפשרים לה כעת להשתמש בנתוני המשתמשים לאימון מודלי בינה מלאכותית. בנוסף, שינויים במדיניות המודרציה של X תרמו גם הם למעבר משתמשים.
הצמיחה המטאורית של הפלטפורמה האלטרנטיבית המבוזרת ניכרת במספר המשתמשים החדשים שמצטרפים אליה מדי יום. אתר CNET דיווח בכתבה שפורסמה בתחילת החודש כי לבלוסקיי היו יותר מ-32 מיליון משתמשים נכון לפרסום. בכתבה צוין כי בתקופה שמיד לאחר הבחירות בארה"ב – תוצאותיהן והפיכת מאסק ליד ימינו של טראמפ ולממונה על לשכת ההתייעלות הפדרלית הפיננסית – הפלטפורמה האלטרנטיבית צירפה יותר ממיליון משתמשים לשורותיה מדי יום – שזה אומר כ-12 משתמשים חדשים בכל שנייה.
לדברי אדם טינוורת', מומחה למדיה חברתית, "החיבור של מאסק עם הנשיא הנבחר טראמפ והשימוש שלו ב-X כדי לקדם אותו הבריחו, באופן ברור, הרבה אנשים מהפלטפורמה", כך דווח בסקיי ניוז.
הבחירה של בלוסקיי להעצים את משתמשיה להחליט על הדאטה שלהם קשורה כמובן גם להתנהלות הרחבה יותר בנושאי פיתוח AI אתי ופרטיות נתונים. ניכר כי גישתה זו של הרשת החברתית הייחודית מעודדת פיתוח AI אחראי המכבד את זכויות המשתמשים. מאידך, יש מי שהתקוממו ומתקוממים עליה, משום החריגות שלה כי בלוסקיי פשוט שלא מתנהגת "כמו כולם".
כעת עולה התהייה האם הגישה הפרואקטיבית של בלוסקיי תשפיע על פלטפורמות חברתיות אחרות ומדיניותן לגבי אימון ה-AI, אם לאו.
תגובות
(0)