בעקבות צו של טראמפ: סנאטורית רוצה לרכוש מיליון מטבעות ביטקוין
הצעד של הסנאטורית הרפובליקנית מגיע לאחר הנחייתו של הנשיא האמריקני הנכנס להקים רזרבה אסטרטגית של מטבעות קריפטו, ומבקש להפוך את החזון המסוים - לחוק מחייב

כפי שדיווחנו מוקדם יותר החודש, הנשיא דונלד טראמפ הוציא צו ביצועי להקמת רזרבה אסטרטגית של מטבעות דיגיטליים בארה"ב – צעד שגרר תגובות רבות בתעשיית הקריפטו. כעת, בעקבות צו זה, הודיעה הסנאטורית הרפובליקנית מוויומינג, סינתיה לומיס, על כוונתה להציג בסנאט מחדש הצעת חוק ותיקה שלה, המכונה 'חוק הביטקוין' (The Bitcoin Act), שמטרתה ליישם תוכנית לרכישת ביטקוין עבור ממשלת ארצות הברית.
לומיס, המכונה לעיתים "סנאטורית הביטקוין", חשפה בכנס Bitcoin for America בוושינגטון כי תגיש מחדש את החוק כדי "לחזק את החדשנות, הטכנולוגיה והתחרותיות באמצעות השקעה אופטימלית ברחבי המדינה". לדבריה, צפויים להצטרף אליה בסנאט רפובליקנים נוספים שתומכים במהלך, ביניהם ג'ים ג'סטיס, מרשה בלקבורן, ברני מורנו, רוג'ר מרשל וטומי טוברוויל. "אנחנו מתכוונים לעשות מאמץ אמיתי כדי לעזור לאנשים להבין מדוע ביטקוין הוא כסף חופשי", אמרה לומיס במהלך ההכרזה.
Say it with me: this is the year for bitcoin and digital assets.
— Senator Cynthia Lummis (@SenLummis) March 11, 2025
"אימרו זאת איתי: זו השנה של הביטקוין והנכסים הדיגיטליים"
לומיס גם פרסמה בחשבון ה-X שלה ציוץ הכולל את תמצית משנתה ובו ציינה: "אימרו זאת איתי: זו השנה של הביטקוין והנכסים הדיגיטליים".
הצעת החוק המקורית של לומיס, שהוצגה לראשונה ביולי 2024, ביקשה להקים "רזרבה אסטרטגית של ביטקוין, שתשמש כמאגר בעל ערך נוסף לחיזוק מאזן התשלומים של אמריקה ולהבטחת ניהול שקוף של אחזקות הביטקוין של הממשלה הפדרלית". החוק שאותו היא מציגה מחדש מיועד ליישם תוכנית שמטרתה לרכוש כמיליון מטבעות ביטקוין – המהוויפ כ-5% מסך ההיצע הקיים בעולם – במשך חמש שנים, בדומה "לגודל והיקף" של עתודות הזהב שבהן מחזיקה ארצות הברית. על פי ההצעה, הביטקוין שיירכש במסגרת התוכנית יוחזק לתקופה של לפחות 20 שנה. הרכישה תמומן בחלקה מרווחי הנטו של הפדרל ריזרב.
לומיס הדגישה כי "חוק הביטקוין חזר", והביעה את התרגשותה מההצגה מחדש של "חקיקה פורצת דרך שתהפוך את החזון הנועז של הנשיא טראמפ להקמת הרזרבה האסטרטגית של ארצות הברית לביטקוין, ותחזק את בסיסה הכלכלי של אומתנו לדורות הבאים".
לדבריה, "על ידי הפיכת הצו הביצועי החזוני של הנשיא לחוק בר קיימא, נוכל להבטיח שאומתנו תרתום את מלוא הפוטנציאל של החדשנות הדיגיטלית כדי להתמודד עם החוב הלאומי שלנו, תוך שמירה על היתרון התחרותי שלנו בכלכלה העולמית".
נציין כי סנאטור רפובליקני אחר, ניק בגיץ', הציג הצעת חוק תואמת לזו של הסנאטורית לומיס, בשם 'חוק הביטקוין של 2025' בבית הנבחרים, בגיבוי של מספר נציגים נוספים. בגיץ' הסביר כי החקיקה "נועדה להבטיח שארצות הברית תבטיח את עצמאותה הפיננסית ותשמור על מנהיגותה בכלכלה הדיגיטלית העולמית".

יש לו תכניות רבות לתחום הקריפטו ולהפיכת ארה"ב לשולטת בו. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. צילום: Shutterstock
רזרבות ביטקוין שיעוגנו בחוק – לא כולם נלהבים
ובזמן שהמאמצים של המחוקקים הרפובליקנים לצבור ביטקוין שבבעלות ארה"ב צוברים תאוצה, פעילות ענפה בתחום מתרחשת גם ברמת המדינות. ולא תמיד בכיוון ההולם את הלך הרוח הנשיאותית החדשה – בטקסס, למשל, הוגשה הצעת חוק שמטרתה להגביל כל רזרבה אסטרטגית של קריפטו במדינה לסכום מקסימלי של 500 מיליון דולר. נציג הדמוקרטים רון ריינולדס הציג הצעת חוק ספציפית יותר, שתגביל את רזרבת הקריפטו המדינתית ל-250 מיליון דולר. הצעה זו מגיעה לאחר שבסנאט של טקסס אושרה ב-6 במרץ חקיקה המאפשרת למדינה ליצור רזרבה אסטרטגית של ביטקוין, ללא הגבלת גודל. חוק זה עדיין דורש את חתימת מושל טקסס כדי להפוך לתקף.

צאר הקריפטו וה-AI בממשל טראמפ, דיוויד סאקס. צילום: וויקיפדיה
במקביל, ביוטה עבר 'חוק הביטקוין' בסנאט, אך באופן משמעותי הוסר ממנו ברגע האחרון הסעיף שאיפשר הקמת רזרבה אסטרטגית של קריפטו. החוק, המכונה טכנית HB230 – 'תיקונים לחוק הבלוקצ'יין והחדשנות הדיגיטלית' – מעגן זכויות מסוימות לתושבי המדינה, אך לא כולל הוראות להקמת רזרבה אסטרטגית. הסרת סעיף הרזרבה התרחשה לאחר שהבית התחתון של יוטה הצביע בעד תיקון שביטל כל התייחסות לרזרבה שכזו. הסנאטור קירק א. קולימור, אחד מיוזמי החוק, הסביר כי "היו חששות רבים לגבי ההוראות הללו והאימוץ המוקדם של סוגי מדיניות אלה ו(לכן – ג"פ) כל זה הוסר מהחוק".
בנוסף, נראה כי ישנה מחלוקת בתוך הממשל בנוגע לאופן ניהול רזרבת הביטקוין הפדרלית. צאר הקריפטו וה-AI של ארה"ב, דיוויד סאקס, הדגיש כי הרזרבה הקיימת "לא תעלה לנישומים אגורה", והצהיר במפורש שהממשלה לא תרכוש נכסים נוספים לרזרבה, מעבר לנכסים שנתפסו במסגרת הליכי חילוט. עם זאת יצוין כי נוסח הצו הביצועי של טראמפ דווקא כן מאפשר רכישה ממשלתית של נכסים להוספה לרזרבה, ומנחה את משרד האוצר ומשרד המסחר "לפתח אסטרטגיות ניטרליות מבחינה תקציבית לרכישת ביטקוין נוסף".
לא ברור עדיין האם להצעת החוק של לומיס יש סיכוי לעבור, לאור ההתנגדות הפוטנציאלית מצד גורמים שונים. עם זאת, אין כל ספק שהסנאטורית רואה בביטקוין מרכיב יסודי בשמירה על הדומיננטיות הכלכלית העולמית של אמריקה במאה ה-21, ושההתפתחויות האחרונות מעידות בעיקר על המאמצים לקדם את מעמדו של הביטקוין כנכס אסטרטגי של המעצמה, בשונה משהאסימון נתפש בעבר בארה"ב.
תגובות
(0)