טראמפ: "הייתי רוצה שמאסק ואליסון יקנו את טיקטוק"
נשיא ארה"ב ישמח שפעילות הרשת החברתית הסינית במדינה תימכר למולטי מיליארדרים החביבים עליו, אבל הוא עלול להתנות זאת בהעברת חצי מהבעלות לממשל שלו ● לא בטוח שזה מסתדר עם ההצהרות שלו על חופש הביטוי

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר אתמול (ג') בתדרוך לעיתונאים כי הוא "פתוח לרעיון" שאילון מאסק, הבעלים של SpaceX ו-X, ולארי אליסון, מייסד אורקל, יקנו את טיקטוק.
טראמפ האריך שלשום את התקופה שבמהלכה על טיקטוק, או לפחות הפעילות שלה בארצות הברית, להימכר לידיים אמריקניות, או להפסיק את הפעילות במדינה. הארכה ניתנה לאחר שבאפריל האחרון התקבל בשני בתי הנבחרים של ארצות הברית חוק שמחייב את הרשת החברתית הסינית לעשות זאת, ולאחר שהיא נכשלה במאבק המשפטי שהיא ניהלה כדי לבטל את החוק.
כמה גורמים הביעו עניין ברכישת הפעילות של טיקטוק בארצות הברית, והיוטיובר הידוע MrBeast, שהוא גם יוצר התוכן המרוויח ביותר באינטרנט, והיזם ג'סי טינסלי כבר הגישו הצעה. הצעה נוספת עשויה להגיע מכיוונם של מאסק ואליסון, ביחד או לחוד, ונראה שטראמפ יהיה שבע רצון אם בייטדאנס, החברה האם של טיקטוק, תקבל אותה.

הבעלים הבא של טיקטוק? אילון מאסק. צילום: ShutterStock
הנשיא האמריקני החדש אמר בתדרוך כי "הייתי רוצה שאילון יקנה את טיקטוק. הייתי רוצה שגם לארי יקנה אותה".
מומחים מעריכים את שווי העסקים של טיקטוק בארצות הברית ב-50 מיליארד דולר – לא הרבה יותר מהסכום שמאסק, האיש העשיר ביותר בעולם, שילם (לבדו) על X (או טוויטר, כשמה דאז). טראמפ נתן בתדרוך הערכות משלו: הוא אמר כי "טיקטוק לא שווה בלי הפעילות שלה בארצות הברית" ובלעדיה, השווי שלה עלול להיות מיליארד דולר בלבד. לעומת זאת, לדבריו, אם היא תימכר לידיים אמריקניות, היא יכולה להגיע לשווי של טריליון דולר – כלומר, אחת החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר בעולם.
טראמפ רוצה חצי מהבעלות על טיקטוק ארה"ב
מיד לאחר שקנה את X, מאסק הסיר את מרבית המגבלות על פרסום התוכן ברשת החברתית, בטענה להחזרת חופש הביטוי – טענה ששימשה גם את מארק צוקרברג, מנכ"ל מטא, כשהודיע על החלטה דומה לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות. מומחים מציינים שמאז שמאסק קנה את X, יש עלייה ניכרת בכמות הפייק ניוז שמפורסמים ברשת החברתית – וחוששים שכך עומד להיות המצב גם בפייסבוק ובאינסטגרם של מטא.
הנשיא החדש הדגיש את החשיבות שהוא רואה בהגברת חופש הביטוי בנאום ההשבעה שלו. אלא שמנגד, הוא רוצה שאם הפעילות של טיקטוק בארצות הברית תימכר לגורם אמריקני, הקונים ימכרו חצי ממנה לממשל. לא ברור כיצד זה עומד בכפיפה אחת עם "הגברת חופש הביטוי" – ואולי זאת עוד אחת מהסתירות של טראמפ.

הבעלים הבא של טיקטוק? לארי אליסון. צילום: אורקל (לכידת מסך)
אתמול, טראמפ ציין כי "מה שאני חושב להגיד למישהו הוא 'קנה את זה (את טיקטוק- י"ה) ותן חצי לארצות הברית'". כלומר, לממשל שלו. "ואנחנו ניתן לך את האישור".
לדבריו, בייטדאנס, החברה האם של טיקטוק, תהיה "הפרטנר האולטימטיבי" לעסקה כזאת, והיא תהיה "מאוד רווחית עבורם במונחים של האישור וכל היתר".
מה עם הצד השני?
האם בייטדאנס בכלל רוצה למכור את טיקטוק? לא ברור. בממשל הסיני אומרים באופן פומבי כי החברה היא זו שתחליט בנושא, בהתאם להערכתה את השוק. אלא שהחלטה של בייטדאנס למכור את טיקטוק או חלקים ממנה לא יכולה להתקבל בלי התערבות, או לפחת ידיעה, של המשטר בבייג'ינג, ועל פי דיווחים, שם שוקלים אפשרות לעסקה שבמסגרתה הפעילות של הרשת החברתית בארצות הברית, או לפחות חלק ממנה, אמנם תימכר לגורם אמריקני כמו מאסק.
יצוין כי במשך השנים, עמדתו של טראמפ בנוגע לטיקטוק השתנתה מקצה לקצה: בתקופת כהונתו הראשונה, ב-2020, הוא חתם על צו שאוסר את פעילותה בארצות הברית, וכעת נראה שהוא רוצה שהיא תמשיך לפעול שם – ואף לקבל חלק משמעותי מהבעלות על הפעילות הזאת.
תגובות
(0)