טראמפ דחה שוב את מועד מכירת טיקטוק ארה"ב
הנשיא האמריקני העניק ארכה נוספת של 75 ימים לפעילות האפליקציה הפופולרית בארצו, ואף רמז על קשר אפשרי בין עתיד טיקטוק בארצות הברית למכסים על סחורות סיניות

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הודיע על דחייה נוספת של 75 ימים במועד האחרון שנקבע עבור חברת בייטדאנס (ByteDance) למכור את נכסי טיקטוק (TikTok) שלה בארה"ב לגורם שאינו סיני כמותה, זאת כדי להימנע מאיסור על הפעלת הרשת החברתית במדינה.
ההחלטה, שהתקבלה ימים ספורים לפני תפוגת המועד הקודם, אשר חלה אתמול (ש'), מעבירה את הדד-ליין שוב, והפעם – לאמצע יוני. לדברי טראמפ, הסיבות לדחייה הנוספת הן ש-"העסקה דורשת עבודה נוספת כדי להבטיח שכל האישורים הדרושים ייחתמו".
🚨 Statement from @POTUS on TikTok: pic.twitter.com/71SYdM1SfS
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) April 4, 2025
"המכסים נותנים לנו כוח מיקוח גדול"
ההודעה על הדחייה מגיעה לאחר ש-טראמפ הכריז על הטלת מכסים גורפת על יבוא סחורות ממדינות שונות לארה"ב, כולל מכסים גבוהים במיוחד על יבוא מסין – מהלך שגרר תגובה סינית בדמות מכסים משלה. בעקבות הטלת המכסים, על פי מספר מקורות במדיה העולמית, סין העבירה מסר כי לא תאשר עסקה לפיצול נכסי טיקטוק ומכירת העסקים בארה"ב.
הנשיא טראמפ עצמו רמז על הקשר בין שני הנושאים, ואמר כי הוא "מקווה להמשיך לעבוד בתום לב עם סין, שלפי הבנתי אינה מרוצה במיוחד מהמכסים ההדדיים שלנו". הוא אף ציין כי המכסים מעניקים לארצות הברית "כוח רב לנהל משא ומתן". לדבריו, "יש לנו מצב עם טיקטוק שבו סין כנראה תאמר 'נעשה עסקה, אבל תעשו משהו בנוגע למכסים'. המכסים נותנים לנו כוח מיקוח גדול".
כזכור, חוק שאושר בקונגרס בשנה שעברה חייב את טיקטוק למכור את פעילותה בארה"ב או להיחסם, זאת מחשש שהממשלה הסינית עלולה להשתמש באפליקציה כדי לרגל אחר אמריקנים ולהפעיל מבצעי השפעה סמויים. המועד המקורי לסגירת הפעילות היה ה-19 בינואר, אך טראמפ, ביום השבעתו לקדנציה השנייה שלו, בחר שלא לאכוף אותו, ולספק לבייטדאנס עוד פרק זמן בן 70 יום. כעת, נראה כי המכסים החדשים משמשים כקלף מיקוח נוסף במאמץ להשלים את עסקת המכירה. טראמפ אמר כי הוא מוכן לשקול הפחתת מכסים על סין כדי לקדם את עסקת טיקטוק.
בייטדאנס, חברת האם של טיקטוק, הגיבה להחלטה ומסרה כי היא "מקיימת דיונים עם ממשלת ארה"ב בנוגע לפתרון פוטנציאלי עבור טיקטוק ארה"ב. הסכם טרם נחתם. ישנם נושאים מרכזיים שצריך לפתור. כל הסכם יהיה כפוף לאישור על פי החוק הסיני". השגרירות הסינית בוושינגטון מסרה בהצהרה כי סין הבהירה את עמדתה בנוגע לטיקטוק "בהזדמנויות רבות", והוסיפה כי "סין תמיד כיבדה והגנה על הזכויות והאינטרסים הלגיטימיים של עסקים והתנגדה לפרקטיקות המפרות את עקרונות היסוד של כלכלת השוק". טיקטוק עצמה סירבה להגיב.
Donald Trump has extended the TikTok ban deadline for another 75 days as his staff works on a deal. pic.twitter.com/pfBCschdsT
— Pop Crave (@PopCrave) April 4, 2025
על הפרק הכוונה: להציל את האפליקציה מהחרם בארה"ב
על פי דיווח של סוכנות רויטרס, השיחות בהובלת הבית הלבן מתמקדות בתוכנית לפיה המשקיעים הלא-סינים הגדולים ביותר בחברת האם בייטדאנס יגדילו את אחזקותיהם וירכשו את פעילות האפליקציה בארה"ב. התוכנית כוללת הקמת חברה אמריקנית חדשה עבור טיקטוק ו"דילול" הבעלות הסינית בפעילות החדשה אל מתחת לסף 20 האחוזים הנדרש על פי החוק האמריקני, ובכך הכוונה להציל את האפליקציה מהחרם בארה"ב. ג'ף יאס מקבוצת סוסקהנה אינטרנשיונל וביל פורד מג'נרל אטלנטיק, שניהם מיוצגים בדירקטוריון בייטדאנס, מובילים את הדיונים מול הבית הלבן.
בנוסף, כפי שדיווחנו, רשימת המתעניינים ברכישת עסקי החברה במדינה מתרחבת – בשבוע שעבר הפתיעה אמזון (Amazon) רבים והגישה הצעה לרכישת טיקטוק. בזאת הצטרפה ענקית הטק אל מתעניינים אחרים בעסקה, ביניהם ניתן למנות את חברת התוכנה אורקל (Oracle) וקרן ההשקעות בלקסטון (Blackstone), בין השאר. מאידך, וולמארט הכחישה באחרונה דיווח של ABC ניוז כי היא שוקלת להצטרף לקבוצת משקיעים בעסקה לקניית טיקטוק.
The US TikTok ban just got delayed, again.
But this isn't about an app – it's a digital Cold War.
Trump vs Xi Jinping: The winner shapes the next century of technology.
The truth about what Washington and Beijing are REALLY fighting for: 🧵 pic.twitter.com/cpD7giwyto
— Kosha Gada (@KoshaGada) April 5, 2025
נזכיר כי ההחלטה להוציא את טיקטוק מידי בעלותה של חברה סינית התקבלה בעיקר בשל חששות ביטחוניים. הן ה-FBI והן ועדת התקשורת הפדרלית הזהירו כבר לפני שנים כי אפשר שבייטדאנס משתפת או תשתף נתוני משתמשים – כגון היסטוריית גלישה, מיקום ומזהים ביומטריים – עם ממשלת סין הקומוניסטית. מאידך טיקטוק הכחישה מכל וכל שעשתה זאת בעבר או שתעשה זאת אם תתבקש. ממשלת ארה"ב לא סיפקה ראיות לכך שדבר שכזה אכן קרה, אך בכל זאת עסקה בחשש המרכזי מפני האפשרות שאם יגיעו לידיה, הממשלה הסינית תוכל להשתמש בנתונים לתועלתה, או להשפיע על התוכן המוצג למשתמשים אמריקנים, ובכך לפגוע בביטחון הלאומי.
יחסו של טראמפ לחרם על טיקטוק, שהוכרז תחת ממשל קודמו, ג'ו ביידן, מורכב והפכפך משהו – מחד, במהלך כהונתו הראשונה, שהחלה ב-2016, הוא נקט עמדה סקפטית במיוחד כלפי טיקטוק, והיה הראשון לזעוק שהיא מסכנת את ביטחון האמריקנים והמידע שלהם. טראמפ הוציא בזמנו צווים מנהליים האוסרים על עסקאות עם בייטדאנס והתאמץ לסלק אותה מארצו. מאידך, כאמור, כעת הוא העניק לפלטפורמה ארכה שאפשר שתתארך שוב ולא ברור אם הוא עדיין כל כך מעוניין בהשלמת העסקה – אם לאו.
טראמפ עצמו הבהיר כי הוא אינו רוצה שטיקטוק "תלך לאיבוד", והוסיף: "אנו מצפים לעבוד עם טיקטוק וסין כדי לסגור את העסקה".
תגובות
(0)