50 שנה למיקרוסופט: ההחלטות המוצלחות שהביאו אותה עד כאן

מהחבירה ליבמ ועד לפיתוח Windows, מהשיווק האגרסיבי של האקספלורר ועד לזיהוי התפוצצות ה-GenAI - סקירת ההחלטות שהזניקו את מיקרוסופט להיות חברת הענק שהיא כיום

מפרטת הישגים, לפחות לשיטתה. מיקרוסופט.

יש שיאמרו שההצלחה של מיקרוסופט לאורך 50 שנות קיומה נובעת בעיקר ממזל. יכול להיות שזה היה המצב בצעד וחצי הראשונים שלה, אבל לאורך ההיסטוריה שלה היא ביצעה כמה החלטות אסטרטגיות מצוינות, שהפכו אותה לחברת הטכנולוגיה שהיא כיום אחת המובילות בשוק התוכנה – וזאת על אף שהיו לה כמה וכמה נפילות, חלקן אפילו קולוסאליות, לאורך השנים.

את היבט המזל אפשר לשייך למי שהייתה חברתה הכי טובה בהתחלה, יבמ. זו חיפשה ב-1981 חברה שתכתוב מערכת הפעלה עבור משהו שלא היה קיים עד לאותו רגע בשוק – מחשב אישי. אבל לפני שהענק הכחול בכלל חשב על מיקרוסופט, הוא פנה לחברה בשם דיגיטל ריסרץ'. רק אחרי שהמשא ומתן עם החברה הזו כשל, יבמ פנתה למיקרוסופט בת שש השנים של הבחורים הצעירים ביל גייטס ופול אלן. באותו הרגע, החושים העסקיים של גייטס העלו את החברה, שייצרה מהדר בייסיק שלא ממש הפך אותה למצליחה, על דרך המלך.

ההחלטה ששינתה את מיקרוסופט

מיקרוסופט רכשה את QDOS – העתק הרבה יותר זול של מה שהציעה דיגיטל ריסרץ', הפכה אותו, עם מעט מאוד שינויים, ל-MS-DOS, ומכרה את זה ליבמ במחיר נמוך. אז הגיעה עוד החלטה מצוינת: היא לא מכרה ליבמ את הבעלות, אלא רישוי לשימוש. המשמעות הייתה שמיקרוסופט יכלה למכור את ה-DOS שלה לכל דכפין, וזה בדיוק מה שקרה. מהר מאוד לאחר שיבמ החלה למכור מחשבים אישיים החלו להופיע מה שכונה בשוק תואמי יבמ, והתאימות למערכת של מיקרוסופט הייתה מושלמת. אמנם, הרבה מאוד חברות יצרו סוגי DOS משלהן, אבל מיקרוסופט זכתה לעדיפות בגלל יוקרתיות העסקה שלה עם יבמ. מהר מאוד הפכה MS-DOS לתוכנה הנגנבת ביותר עלי אדמות, אבל זה כבר סיפור אחר.

דיסקט (מי זוכר?) עם MS-DOS של מיקרוסופט.

דיסקט (מי זוכר?) עם MS-DOS של מיקרוסופט. צילום: ShutterStock

מערכת ההפעלה ששינתה את העולם

עוד החלטה מצוינת שפרנסי מיקרוסופט קיבלו הייתה מתישהו בתחילת שנות ה-80, כשהם גילו מה מתכננת אפל עם מערכת ההפעלה של מחשבי ה-Lisa הראשונים שלה – אלה שקדמו למקינטוש, שהושק ב-1984. בחברה הבינו שגם היא צריכה לפתח ממשק גרפי, וככה נולדה Windows, שעברה כל כך הרבה גרסאות עד שהגיעה לעידן ה-Windows 11 של ימינו. ההחלטה הנוספת הייתה שלעומת חברות אחרות שפיתחו ממשקים גרפיים – כולל יבמ, שהפכה ליריבה, במקרה של מיקרוסופט, מתחת ל-Windows הייתה ממוקמת היטב MS-DOS.

Windows 95. לא הגרסה הכי ישנה של Windows, אבל גרסה ישנה מספיק כדי להופיע כאן.

Windows 95. לא הגרסה הכי ישנה של Windows, אבל גרסה ישנה מספיק כדי להופיע כאן. צילום: ShutterStock

במיקרוסופט הכריזו על Windows כבר ב-1983, אבל החלו למכור את הגרסה הראשונה של מערכת ההפעלה ב-1985. אלא שאז, רק מתי מעט ממש הכירו את המערכת/ממשק הזה. ההתפוצצות התחילה רק ב-1990 עם השקת Windows 3.0, שלוותה בעוד מהלך משמעותי של החברה, שהיה לאחד המוצלחים שלה – השקת חבילת התוכנות Office. מערכת היישומים המשרדית הזו פותחה בשקט יחסית, ויש האומרים שבמקביל למסע הטעיה משמעותי של מיקרוסופט, שתפס בהפתעה הרבה יצרניות תוכנה.

ההחלטה על הפעולה האגרסיבית ששינתה את שוק הדפדפנים

אי אפשר שלא לשכוח למיקרוסופט גם את תהליך ההשתלטות האגרסיבי על שוק דפדפני האינטרנט, כשהיא החלה להבין את החשיבות של הגלישה ברשת. החברה חיקתה את נטסקייפ עם ה-Navagitor שלה – שחזר אחרי שנים רבות כפיירפוקס, תחת הידיים של מוזילה – עם שילוב הדפדפן אינטרנט אקספלורר כחלק בלתי נפרד ממערכת ההפעלה. המהלך הזה הביא לשליטה ללא עוררין, באחוזים אסטרונומיים, של מיקרוסופט בשוק הדפדפנים – עד שהאיחוד האירופי הוריד את החברה על ברכיה עם כמות ענקית של קנסות. זה פתח את הדלת בפני דפדפן חדש בשם כרום של חברה בשם גוגל, שפשוט היה הרבה יותר טוב מהאקספלורר המיושן. הכניעה המושלמת הגיעה לפני כמה שנים, בגרסה החדשה של הדפדפן המיקרוסופטי Edge, שבנויה על הכרומיום של גוגל. זהו דפדפן טוב, ויש רבים שאומרים שהוא טוב יותר מכרום, אבל כנראה שה-Edge לא יצליח אף פעם להדביק את הדפדפן של גוגל, ששולטת בשוק הטלפונים, שבו מיקרוסופט לא קיימת כמערכת הפעלה.

מיקרוסופט תמשיך לצעוד בכיוון של ה-GenAI, מה גם שהיא רוצה, בסופו של דבר, לבסס את השרתים שלה על מעבדי בינה מלאכותית משל עצמה. האם זה יעזור לה לנצח את גוגל בהיבט הכללי? לא ממש בטוח

ההחלטה שהביאה את מיקרוסופט להשתלט על עוד שוק

לאורך השנים, מיקרוסופט השתלטה על שוק מערכות ההפעלה לשרתים, וכמעט על כל דבר של מחשוב ארגוני. זה קרה עם גרסאות שונות של Office ועם ערמות על ערמות של סביבות פיתוח כמעט לכל דבר מחשובי שהארגון צריך – מהאפליקציה הכי קטנה ועד ליישומים כבדים שפועלים ברשתות ארגוניות. התחרות מול גוגל הובילה אותה גם לניסיון להציע שירותים גלובליים כלליים, שחלקם הצליחו יחסית, כמו שירות האחסון בענן, אבל רובם כשלו, ועל כך תוכלו לקרוא בכתבה נפרדת.

Office - חבילת התוכנות שסייעה למיקרוסופט להשתלט (גם) על השוק המשרדי.

Office – חבילת התוכנות שסייעה למיקרוסופט להשתלט (גם) על השוק המשרדי. צילום: ShutterStock

על אף הגדרתה בהתחלה כחברת תוכנה, שהפכה עם השנים לענקית תוכנה, מיקרוסופט היא שחקנית פעילה מאוד גם בשוק החומרה. זאת, במיוחד עם מחשבי/טאבלטי ה-Surface שלה, שזוכים להצלחה בארצות הברית ולהופעות בסדרות טלוויזיה, וכשחקנית מספר 2 בשוק קונסולות המשחק, עם משפחת ה-Xbox. את שוק המקלדות והעכברים, שבו היא הייתה מאוד סבירה, הענקית מרדמונד החליטה לזנוח – וגם במקרה הזה כנראה מאחר שהיא לא הצליחה להוביל את השוק.

ההחלטה שמיצבה את מיקרוסופט היטב בעולם ה-GenAI

מיקרוסופט של היום היא כיום קודם כל ספקית שירותי ענן, וכמו יריבתה הגדולה, גוגל קלאוד, היא רוצה שזה יהיה מלווה במכירה של שירותי AI ו-GenAI, כי כולם אומרים שזה העתיד. הענקית מרדמונד נמצאת בתחום הזה כבר מהרגע הראשון של הבינה המלאכותית היוצרת, בעקבות עוד החלטה טובה שביצעה, והיא להשקיע מיליארדי דולרים ב-OpenAI, שסיפקה לה את המודלים של ChatGPT כדי לבנות את Copilot. זה הכיוון שבו מיקרוסופט תמשיך לצעוד, מה גם שהיא רוצה, בסופו של דבר, לבסס את השרתים שלה על מעבדי בינה מלאכותית משל עצמה. האם זה יעזור לה לנצח את גוגל בהיבט הכללי? לא ממש בטוח – כי את הכול עושים כיום בטלפונים, וזה אחד התחומים הגדולים ביותר שבהם מיקרוסופט נכשלה.

להשקיע ב-OpenAI וב-ChatGPT שלה - אחת ההחלטות הנבונות של מיקרוסופט.

להשקיע ב-OpenAI וב-ChatGPT שלה – אחת ההחלטות הנבונות של מיקרוסופט. צילום: ShutterStock

אבל אל תדאגו – מיקרוסופט תמשיך להרוויח הרבה מאוד כסף, כמו שהיא מרוויחה לא רע בכלל גם ממנוע החיפוש שלה, שכאמור, גם בו היא לא מצליחה לדגדג את גוגל. היא פשוט לא תהיה מספר 1, כי החדשנות שלה בדרך כלל מלווה במה שהאנליסטים מכנים שיטת "מחכה ומחקה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים