ארה"ב: ה-DOGE ומאסק נחסמו מגישה למערכת תשלומים של האוצר

מדובר על עצירת מאסק ואנשי לשכתו - האחראית על יעילות ממשלתית - מגישה נוספת למערכת תשלומים רגישה ומאובטחת של משרד האוצר, מחשש ל-"נזק בלתי הפיך" לפרטיות הנתונים האישיים והפיננסיים של מיליוני אמריקנים

הנשיא דונלד טראמפ מינה אותו לעוד בראש מחלקת ייעול חיצונית. אילון מאסק.

בית המשפט בארה"ב חסם בסוף השבוע (ש') את אילון מאסק ומחלקת התייעלות הממשל, ה-DOGE (ר"ת Department of Government Efficiency), בהובלתו מגישה למערכת תשלומים של משרד האוצר האמריקני. מדובר במערכת תשלומים שמעניקה שירותים ליותר מ-250 סוכנויות פדרליות, ומהווה צינור להעברת מגוון יוצא דופן של תשלומים קריטיים ואשר לה תפקיד מרכזי בפעולות של ממשלת ארה"ב ובחייהם של מיליוני אמריקנים.

שופט בית המשפט המחוזי, פול אנגלמאייר, הוציא צו חירום האוסר על מאסק וצוותו לגשת למערכת רגישה זו, המכילה מידע אישי ופיננסי של מיליונים, בגין חששות להפרות פרטיות פוטנציאליות. השופט הזהיר מפני "נזק בלתי הפיך" שעלול להיגרם כתוצאה מחשיפת מידע זה, אם חלילה יופר.

לטיטה ג'יימס נגד מאסק וה-DOGE

הצו של השופט אנגלמאייר הגיע בעקבות תביעה שהוגשה על ידי 19 תובעים כלליים ממדינות שונות, בראשות התובעת הכללית של ניו יורק, לטיטה ג'יימס

"בתור האיש העשיר בעולם, אילון מאסק לא רגיל שאומרים לו 'לא', אבל במדינה שלנו, אף אחד לא מעל החוק", כך לדברי ג'יימס. "לנשיא טראמפ אין את הכוח למסור מידע פרטי של אמריקנים לכל מי שיבחר, ​​והוא לא יכול לקצץ בתשלומים פדרליים שאושרו על ידי הקונגרס. למאסק ול-DOGE אין סמכות לגשת למידע הפרטי של האמריקנים ולחלק מהנתונים הרגישים ביותר של ארצנו. אני נוקטת בפעולה כדי לשמור על אבטחת המידע שלנו, ולמנוע כל הקפאה בלתי חוקתית של מימון חיוני שהאמריקנים מסתמכים עליו מדי יום", הבהירה ג'יימס את המהלך שלה ושל עמיתיה.

התובע הכללי של ניו ג'רזי, מתיו פלאטקין, הצהיר אחרי הפסיקה כי "האיש העשיר בעולם נעצר מלגנוב את הנתונים שלכם".

השופט הורה ל-DOGE ואנשיה להשמיד את כל העתקים של חומר שהורד ממערכות האוצר. בנוסף, נקבע דיון בנושא ל-14 בפברואר, בו נדרשים מי שקשורים לתביעה – הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, שר האוצר שלו, סקוט בסנט, ומשרד האוצר – להציג טענות נגד לטיעונים.

תגובת הממשל ומאסק: "הפרעה שיפוטית" שהיא"מטורפת לחלוטין"

מאסק הגיב בזעם להחלטת בית המשפט ותיאר אותה כ"מטורפת לחלוטין". הוא טען כי עצירת "הונאה ובזבוז" של כספי משלמי המסים מחייבת גישה לנתוני משרד האוצר. "משהו סופר מפוקפק הולך להגן על רמאים", כתב מאסק ברשת X שבבעלותו.

בציוץ שפרסם הוא התייחס להסכם בין צוות ה-DOGE למשרד האוצר בנוגע לתשלומי ממשלה. לדבריו, ההסכם כולל דרישה "שכל התשלומים היוצאים של הממשלה יכללו קוד סיווג תשלום, הנדרש על מנת לעבור ביקורות פיננסיות". בנוסף, נדרש "לכלול את הנימוק לתשלום בשדה ההערות". מאסק מדגיש כי "אנחנו עדיין לא מיישמים שום שיפוט על הרציונל הזה, אלא פשוט דורשים שייעשה ניסיון כלשהו להסביר את התשלום". עוד הוא ציין כי "רשימת 'אל תשלם' שתכלול ישויות הידועות לשלטונות כרמאים, אנשים מתים או של גורמים הקשורים בארגוני טרור… "חייבת להיות מיושמת". מאסק טען להגנת היחידה בהובלתו כי שינויים כאלו "מתבצעים על ידי עובדי ממשלה ותיקים קיימים", וכי "זה מגוחך שהשינויים האלה לא היו קיימים קודם לכן!". בהמשך ציין כי נאמר לו שישנם "מעל 100 מיליארד דולר בשנה של תשלומי זכאות לאנשים ללא מספר ביטוח לאומי או אפילו מספר זיהוי זמני", וכי ההערכה היא שכמחצית מהסכום הזה הוא על תקן "הונאה ברורה", שיש לעצור.

הבית הלבן התייחס אף הוא לחסימה וכינה את הצו של אתמול "הפרעה שיפוטית". בתגובה ששלח דובר הבית הלבן, הריסון פילדס, ל-CNN, נכתב: "יעילות ממשלתית מובהקת מדברת רבות על אלה שמעדיפים לעכב את השינוי הנחוץ עם קשקושים משפטיים מאשר לעבוד עם ממשל טראמפ בסילוק הממשלה מבזבוז, הונאה וניצול".

שר האוצר בסנט אמר לתקשורת כי ה-DOGE היא "אחת הביקורות החשובות ביותר של הממשלה". לדבריו, "אלה אנשי מקצוע בעלי הכשרה גבוהה. זו לא איזו להקה משוטטת שמסתובבת ועושה דברים. זה שיטתי וזה הולך להניב חיסכון גדול".

חששות לאבטחת מידע

נזכיר כי מחלקת ה-DOGE היא גוף חדש שאת הקמתו יזם טראמפ בטרם השבעתו לנשיאות. המחלקה הופקדה בידיו של יזם הטק מאסק והוא המוביל אותה, וזאת אחרי שהפך למקורב מאוד אל טראמפ בחודשים שטרם בחירתו לנשיאות בפעם השנייה. מטרתה המוצהרת של המחלקה היא להפחית את ההוצאות הממשלתיות.

ב-2 לפברואר דיווח הניו יורק טיימס כי לצוות ה-DOGE בראשות מאסק יש גישה מלאה למערכת התשלומים של משרד האוצר האמריקני. בכירים בעולם האבטחה הביעו עקב כך חשש כפול ממצב זה – האחד, הגדלת הפוטנציאל למתקפות ולזליגות מידע בשל הפצת חומרים מסווגים ונתוני תשלום שאסור להם להיחשף; והשני, הרחבת הגישה של אנשי מאסק לנתונים היושבים במערכות מידע אחרות, מעבר לאלו של האוצר.

פעילות המחלקה מיום כניסת טראמפ אל הבית הלבן ספגה גם ביקורת מצד גורמים רשמיים בסוכנויות פדרליות שונות, שהיו מוטרדים אף הם ממה שנתפש כניסיונות אנשיה לגשת למערכות קריטיות בארה"ב. על פי דיווחים, אחת הסוכנויות הפנימית במשרד האוצר העריכה את אנשי ה-DOGE כ-"איום פנימי".

השופט אנגלמאייר הצטרף לדאגות והביע חששות בנוגע לחשיפה אפשרית של נתונים רגישים ולפגיעות מוגברת לאיומי פריצה. על פי הדיווחים, ה-DOGE מאוישת על ידי מהנדסי תוכנה צעירים רבים, מה שהגביר את החששות לגבי הסיכון לדליפות ולפריצות.

המאבק המשפטי סביב גישתה של DOGE למערכות האוצר עתיד להמשיך ולהתפתח, כשהפרק הבא בפרשה נקבע, כאמור, לאמצע פברואר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים