
"המבקר הפנימי נדרש לאומץ ולספקנות מקצועיים"

מאת: הילל יוסף
"מקצוע הביקורת הפנימית התפתח בכל ממד, גם הטכנולוגי, גם המקצועי וגם בהיבט הרגולציה. לפני ימים אחדים נכנסו לתוקפם התקנים הגלובליים של לשכת המבקרים הפנימיים IIA העולמית, ויש בהם משמעויות וכלים שהופכים את המבקר ה'ישן' – זה שבחן את ההלימה והציות – למבקר ה'חדש', שהוא יועץ אסטרטגי, והוא הרבה יותר ברמת הדירקטוריון של הארגון. ברור לכל כי מבקר פנימי נדרש לאומץ ולספקנות מקצועיים על מנת להצליח בתפקידו", כך אמר רו"ח דורון רונן, נשיא ויו"ר הוועדה המקצועית, לשכת המבקרים הפנימיים, IIA ישראל.
רונן, לשעבר נשיא ISACA ישראל, התראיין לקראת הכנס המקצועי השנתי של הביקורת הפנימית 2025, שעורכת לשכת המבקרים הפנימיים, IIA ישראל. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, ייערך ביום ה', ה-23 בינואר, בלאגו ראשון לציון.
"הסטנדרטים החדשים מציבים רף מקצועי גבוה למבקרים"
לדברי רונן, "הספקנות והאומץ הדרושים למבקרים מבחינה מקצועית, הם היבט חשוב. כל מבקר, בכל ארגון, נדרש לאומץ כדי להיות נאמן למקצוע וגם לארגון. אל לו להיות מושפע מאחרים, עליו לאזור אומץ ולומר את ממצאיו המבוססים, בלא היסוס וחשש מתגובה".
הוא הוסיף כי "דין המבקר הוא כדין כל מנהל בארגון. ככזה, יש לו אסטרטגיה וביצועים KPI – ואלה נמדדים. לכן, על המבקר ויחידתו להימדד ולבחון מה מהיעדים הושגו וכיצד ניתן למדוד זאת. נפלה בחלקי הזכות להשתתף בוועדת התקנים הבינלאומית של IIA העולמית, לצד 20 חברי ועדה נוספים מהעולם, ולהיות חלק מהגוף שיצר את התקנים הגלובליים החדשים. מדובר במהפכה תפישתית, שתשפיע על מעמדו ומיצובו של המבקר בארגון. הסטנדרטים החדשים מציבים רף מקצועי גבוה למבקרים".
"כמו בתחילת מגיפת הקורונה", אמר רו"ח רונן, "בתחילת מלחמת חרבות ברזל היו ניסיונות להשבתת עבודת הביקורת בארגונים בישראל, משלל סיבות: חלק מעובדי יחידות הביקורת גויסו למילואים, ועל האחרים הוטל בשל כך עומס נוסף. בחלוף הזמן, הבנקים – שהם בבחינת 'סמן ימני' בביקורת בהיבטי רגולציה – ביקשו מהמבקרים שלהם: 'אתם מתמחים בביקורת הכוללת תחקור וניתוח נתונים. סייעו נא לגורמים אחרים בבנק בניתוח'. במהלך הזמן המגויסים למילואים שוחררו – והביקורת שבה למסלולה הרגיל".
"עם תחילת המלחמה", הוסיף רו"ח רונן, "הלשכה ואיגוד הדירקטורים פרסמו קווים מנחים – כיצד לערוך ביקורת בעת מלחמה, תוך סיוע בחשיפת סיכונים חדשים, למשל מתקפות סייבר, וכן דגשים להתנהלות ועדת הביקורת".
שינוי נוסף שאירע בשנה החולפת, אמר רו"ח רונן, "הוא באסדרת (רגולציה) המקצוע. טלי בוהדנה, מנהלת היחידה לאסדרת מקצוע הביקורת הפנימית במשרד המשפטים, מונתה לפני כשנה לתפקידה. משרד המשפטים הרחיב את תפקידה והפך אותה גם לרגולטורית של המבקרים הפנימיים. בשנה שחלפה היא פעלה לבניית התשתית של עבודתה, לצד השתתפותה בוועדות מכרזים (בוחנים) למינוי מבקרים פנימיים במשרדי ממשלה".
מה בכנס?
את הכנס יפתח דורון רוזנבלום, סגן ומ"מ נשיא ויו"ר ועדת כנסים לימודים והשתלמויות, לשכת המבקרים הפנימיים IIA ישראל.
ישי וקנין, מנכ"ל משרד מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, ידבר על אתגרי הביקורת לשנת 2025. בין הדוברים הנוספים: גלעד סממה, ראש הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים; עו"ד ענבל בן ארצי, מנהלת פורום החברות הציבוריות של ה-ACC; הדר צופיוף הכהן, מנכ"לית איגוד הדירקטורים; ועו"ד ורו"ח ליאור סגל, המבקר הפנימי הראשי של בזק ודירקטור IIA ישראל.
"בכנס זה נדגיש את הכוח שבשינוי והיכולת להציב סטנדרטים איכותיים על מנת להגיע לגבהים חדשים", סיכם רו"ח רונן.