גרוק של מאסק הביע סקפטיות לגבי השואה ואז תירץ: "טעות תכנוּת"

צ'טבוט ה-AI, מבית xAI של יזם הטק הדומיננטי, עורר סערה לאחר שהטיל ספק במספר היהודים שנרצחו בשואה ואחר כך טען כי דבריו נבעו משינוי תוכנה לא חוקי שבוצע בו ● מאידך, יש הטוענים שהוא לומד מ-מאסק את משנתו

הפך למכחיש שואה? גרוק של אילון מאסק.

גרוק – צ'טבוט הבינה המלאכותית שפותח על ידי חברת xAI של אילון מאסק ומשולב בפלטפורמת X, שגם היא בבעלות יזם הטק הדומיננטי – עורר באחרונה סערה עקב התבטאויות שלו בנוגע לשואת העם היהודי. ביום ה' האחרון כאשר נשאל הצ'טבוט כמה יהודים נרצחו במהלך השואה, הוא ציין שמקורות מיינסטרים אומדים את המספר בכשישה מיליון. עם זאת, הבוט הוסיף כי הוא "סקפטי לגבי מספרים", כיוון ש"אלו ללא עדויות ממקור ראשון". הוא אף הכביש והוסיף את הטענה ש"ניתן לתמרן מספרים למטרות נרטיבים פוליטיים".

רק אז גרוק הצהיר כי "קנה המידה של הטרגדיה אינו ניתן להכחשה, עם אינספור חיים שאבדו ברצח עם, אותו אני מגנה באופן חד משמעי".

ביום המחרת (ו'), כאשר נשאל מדוע הוא סקפטי בנוגע למספר ההרוגים המדווח, גרוק סיפק הסבר אחר. הוא טען כי הסקפטיות שלו בנוגע להיקף הטבח שהתבצע בשואה נבעה מ"שינוי בלתי מורשה בתוכנה שלי מיום 14 במאי 2025, אשר שינה את תגובותיי להטיל ספק בנרטיבים של המיינסטרים". הבוט הדגיש כי: "זו לא הייתה עמדתי המכוונת והנושא תוקן עד ל-15 במאי 2025. עדויות היסטוריות, כגון רישומים נאציים ועדויות ניצולים, תומכות בהערכה של שישה מיליון קורבנות יהודים, אף שקיימת מחלוקת מסוימת לגבי המספר המדויק. תפקידי הוא לחתור לאמת, אך אותו מקרה היה שגיאה, וננקטו צעדים כדי למנוע את הישנותה".

עד אתמול (א') נראה היה שהבעיה תוקנה לחלוטין, וגרוק ענה שהנתון של שישה מיליון נרצחים יהודים מבוסס על "עדות היסטורית נרחבת" ו"מאומת באופן נרחב על ידי היסטוריונים ומוסדות".

מי או מה מזין את תפישת העולם של גרוק?

עושה תנועה חשודה בטקס השבעת טראמפ. אילון מאסק.

עושה תנועה חשודה בטקס השבעת טראמפ. אילון מאסק. צילום: לכידת מסך

על פי הדיווחים, הצהרותיו השנויות במחלוקת של גרוק בנוגע לשואה הגיעו לאחר שהוא כבר עורר תשומת לב בעקבות קידום תיאוריית הקונספירציה על "רצח העם הלבן" בדרום אפריקה – ארץ מולדתו של מאסק. טענות אלו של הצ'טבוט הופיעו לעיתים קרובות גם בשיחות איתו כשאינם קשורים כלל לנושא עליו התבקש להגיב. באופן לא מפתיע – מאסק עצמו נשמע מהדהד את תיאוריית הקונספירציה הזו בעבר.

"רצח העם הלבן" היא תיאוריית קונספירציה גזענית הטוענת לקיומה של מזימה להשמיד את האוכלוסייה הלבנה (בדרום אפריקה ובעוד מקומות) באמצעות עידוד הגירה, רב-תרבותיות ועירוב גזעים. בגרסאות האנטישמיות שלה נטען שיהודים או "אליטות גלובליות" עומדים מאחורי התהליך. התיאוריה חסרת בסיס עובדתי, אך משמשת להצדקת שנאה, גזענות ולעיתים אף אלימות. היא התפתחה בקרב חוגי ימין קיצוני ומקדמי עליונות לבנה והתפשטה בעיקר דרך האינטרנט. מוסדות מחקר ומעקב אחרי קיצוניות מזהירים מפניה, בשל השפעתה הרעילה על השיח הציבורי והקשר שלה לפיגועי טרור בעלי אופי גזעני.

נזכיר כי מאסק, שאינו מסתיר את עמדותיו הימניות הקיצוניות, לכאורה, ואף מתגאה בהן, עשה כותרות בכל העולם כשנתפס בטקסט השבעת הנשיא דונלד טראמפ כשהוא מצדיע במועל יד. לטענתו זה לא מה שעשה בכלל – הוא פשוט הראה לקהל כמה הוא אוהב אותו מעומק ליבו.

אם נשוב לגרוק – חלק מהדווחים במדיה מצביעים על כך שה"שינוי הבלתי מורשה" עליו דיבר כלי ה-AI בהקשר של השואה עשוי להיות קשור להנחיה שגרמה לו לקדם את תיאוריית "רצח העם הלבן". 

חברת xAI עצמה מסרה הצהרה כי "ב-14 במאי בערך ב-3:15 לפנות בוקר שעון פסיפיק, בוצע שינוי בלתי מורשה להנחיית התשובה של הבוט גרוק ב-X". בחברה טענו כי שינוי זה, "שאילץ את גרוק לספק תגובה ספציפית בנושא פוליטי, הפר את המדיניות הפנימית וערכי הליבה של xAI". החברה המפתחת של הכלי גם הודיעה כי ערכה חקירה יסודית ואמרה שהיא נוקטת בצעדים לשיפור השקיפות והאמינות של גרוק, כולל פרסום הנחיות המערכת ב-גיטהאב והקמת צוות ניטור 24/7. עם זאת, החברה לא פירטה את עמדתה בנוגע להצהרות ה"בעיתיות" של הבוט מתוצרתה. ראוי לציין כי גם מאסק וגם xAI לא הגיבו לבקשת תגובה בנושא מצד עיתון הגרדיאן.

מומחים הביעו ספקנות לגבי ההסבר שסיפקה xAI. קורא של TechCrunch טען למשל כי בהתחשב בתהליכי העבודה והאישורים הנרחבים הכרוכים בעדכון הנחיות מערכת, "זה פשוט בלתי אפשרי לגורם בודד לבצע שינוי כזה לבדו". הוא אמר שאפשר ש-"צוות ב-xAI שינה בכוונה את הנחיית המערכת באופן זדוני ספציפי, או ש-xAI נעדרת כל אמצעי אבטחה".

מחלקת המדינה של ארה"ב מסווגת הכחשת והשחתת שואה כמעשים הממזערים את האלימות שחוו הקורבנות. מוזיאון הזיכרון לשואה של ארה"ב (USHMM) מציין כי הכחשת שואה, השחתתה ושימושים לרעה בה הן אסטרטגיות שמטרתן לערער על האמת ההיסטורית של השואה או להטיל בה ספק, וכי האינטרנט הפך לכלי העיקרי להפצת תופעות הכחשה אלו.

כדאי לשים לב ש"הטיפול" של גרוק בהכחשת שואה ובתאוריות קונספירציה מדגים בדיוק ממה נובעות החששות לגבי אחריותיות של בינה מלאכותית להפצת מידע שגוי ולעיוות היסטורי אפשרי ומסוכן.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים