מייסד רדיט, אלכסיס אוהניאן, רוצה לרכוש את טיקטוק ארה"ב
היזם מצטרף להצעת הענק של המיליארדר פרנק מקורט לבעלות על הרשת החברתית, ברקע חששות אבטחה מקשריה עם סין ● מקורט עומד מאחורי קבוצת "פרויקט ליברטי" המבקשת להעביר את השליטה על המידע לידי המשתמשים האמריקנים

אלקסיס אוהניאן – אחד ממייסדי פלטפורמת הרשת החברתית רדיט ויזם הון סיכון בולט – הצטרף ליוזמתו של המיליארדר פרנק מקורט לרכוש את פעילותה של טיקטוק בארצות הברית. אוהניאן, כך דווח, יצטרף להצעה כיועץ אסטרטגי המתמחה במדיה חברתית.
ההצעה של צמד היזמים מגיעה בזמן שהרשת החברתית הפופולרית מבוססת הווידיאו מתמודדת עם חוק המחייב אותה להימכר לגורם אמריקני/מערבי או לעמוד בפני איסור הפעלה במדינה, זאת בשל חששות הנוגעים לביטחון לאומי. דאגות אלו עלו בארצות הברית כבר לפני מספר שנים, עקב היות טיקטוק שייכת לחברה הסינית בייטדאנס (ByteDance), המקושרת, לפי הערכות גורמי ביטחון אמריקנים, לממשל הסיני.
Exciting news for the digital world…
I'm officially now one of the people trying to buy TikTok US — and bring it on-chain.
TikTok has been a game-changer for creators, and it's future should be built by them↓ pic.twitter.com/SPq1Ppv1kK
— Alexis Ohanian 🗽 (@alexisohanian) March 4, 2025
"ההצעה של העם"
השבוע הודיע מקורט כי אוהניאן, שכאמור הקים את רדיט והפך לימים למשקיע, יסייע בקידום הצעתו לרכישת נכסי טיקטוק בארה"ב, אותה הוא מכנה "ההצעה של העם" (The People’s Bid) – זאת, בשל התוכניות להפעיל את האפליקציה על גבי טכנולוגיה שתאפשר למשתמשים שליטה באופן השימוש והשיתוף של המידע האישי שלהם.
המיליארדר מקורט הוא איל נדל"ן ובעלים לשעבר של קבוצת הבייסבול לוס אנג'לס דודג'רס. למעשה הוא מי שעומד מאחורי פרויקט ליברטי (Project Liberty) – גוף למען חופש באינטרנט, הקשור לנושא ניהול המידע האישי של המשתמשים ומבקש להחזיר להם את היכולת לשלוט באופן שבו הנתונים שלהם משמשים ונשמרים. הוא השיק את "פרויקט ליברטי" כיוזמה בהיקף של 100 מיליון דולר, מתוך תפישה שחברות המדיה החברתית הן חזקות ושולטות מדי.
The Supreme Court has ruled against TikTok. Project Liberty doesn't want to see TikTok banned; we want it to evolve into a platform that better serves its community, respects their rights, and operates with accountability. #ThePeoplesBid https://t.co/xBpiyorAaj pic.twitter.com/IWO6rKyKxs
— Project Liberty (@pro_jectliberty) January 17, 2025
בינואר האחרון, הגיש "פרויקט ליברטי", בראשות מקורט, הצעה רשמית לרכישת אפליקציית המדיה החברתית. מקורט ציין בעבר כי יזדקק ל-25 מיליארד דולר כדי לרכוש את האפליקציה, כך להערכתו את שוויה. מדובר בסכום הגבוה בהרבה מהונו האישי, שהוערך בזמנו בכ-2.4 מיליארד דולר על פי מדד המיליארדרים של בלומברג, לפיכך הוא קיים פגישות גיוס כספים בניו יורק ובסן פרנסיסקו, כדי לאתר שותפים בנקאיים פוטנציאליים להצעתו.
כעת, לפי דיווח של בלומברג, אוהניאן, שהקים את שירות השאלות והתשובות הפופולרי רדיט בשנות העשרים לחייו, יצטרף למקורט, ויחד הם יחברו אל שורה הולכת וגדלה של שמות גדולים מתעשיית הטכנולוגיה והמדיה המקווים לרכוש חלק מהנכס המוערך של בייטדאנס.
"יש לו פורטפוליו נרחב של ניסיון… של המקום שבו המדיה החברתית הייתה, ולדעתי, הבנה מעמיקה לאן היא מתפתחת", אמר מקורט לסוכנות הידיעות רויטרס. "הוא יכול לעזור בעיקר באימות וגם בהפצת המידע על מה שאנחנו עושים".
אוהניאן עצמו – אשר הקים את רדיט יחד עם שותפו לחדר באוניברסיטת וירג'יניה ומכר את הפלטפורמה לקונדה נאסט בשנת 2006 אך שב אליה ב-2014 כיו"ר פעיל – הביע התרגשות מהעבודה על ההצעה לרכישת טיקטוק וממתן שליטה רבה יותר לאמריקנים על נתוניהם. בחשבון ה-X שלו, כתב אוהניאן: "טיקטוק עבור העם, על ידי העם. בואו נראה אם נוכל להרים את זה". הוא הוסיף כי הוא רוצה להעניק למשתמשים בעלות על המידע שלהם, ושחזון זה משותף לו ולמקורט. בנוסף, על פי דיווחים מעולמות הקריפטו, אוהניאן מעוניין להעביר את ניהול טיקטוק למתכונת בלוקצ'יין, כדי לקדם את החזון המסוים.
המאמצים להתנתקות אמריקנית מהקשר הסיני של טיקטוק
החשש סביב טיקטוק בארה"ב צץ כבר לפני מספר שנים, כאמור, בשל בעלותה הסינית של חברת בייטסדאנס, מה שהוביל לחקיקת חוק הדורש את מכירת הפעילות האמריקנית של האפליקציה מטעמי ביטחון לאומי.
משתמשי המדיה החברתית האמריקאים אף נותרו לזמן קצר ללא גישה לטיקטוק, לאחר שכניסתו לתוקף של החוק ב-19 בינואר. עם זאת, השירותים של הרשת חברתית חודשו שעות לאחר מכן, והגישה ל-170 מיליון המשתמשים שלה בארה"ב שוחזרה, לאחר שנשיא ארה"ב הנכנס, דונלד טראמפ, הוציא צו נשיאותי לדחיית החרם עליה. הצו הנשיאותי עיכב את החרמת טיקטוק ב-75 ימים, ובכך העניק לאפליקציה זמן נוסף למצוא רוכש מקומי.
בעבר, דווח כי מיקרוסופט ניהלה מגעים לרכישת טיקטוק, ולדברי הנשיא טראמפ, היו גם שמועות כי גורמים רשמיים סיניים שוקלים למכור את האפליקציה למקורבו, אילון מאסק, אך היזם התזזיתי הכחיש טענות אלה. כמו כן, קיימת קבוצת משקיעים מתחרה בהובלת יזם הטכנולוגיה ג'סי טינסלי, הכוללת גם את כוכב יוטיוב ג'ימי דונלדסון (המכונה מיסטר ביסט) ויזמים נוספים. גם שמם של אורקל ולארי אליסון, המיליארדר שייסד אותה, הוזכרו כרוכשים פוטנציאליים, אבל כל המועמדים הללו לא הצליחו לעת עתה לקדם רכישה בפועל של הפלטפורמה.
NEW: We’re investigating how TikTok, Reddit and Imgur use UK children’s personal information.
Read more: https://t.co/MPOLZnOyq7 pic.twitter.com/lDhxsUcpVl
— ICO – Information Commissioner's Office (@ICOnews) March 3, 2025
ובינתיים: נפתחה חקירה בבריטניה לטיקטוק ואחרות
יצוין כי תוך כדי מאמצי מכירתה בארה"ב, בבריטניה חווה טיקטוק הסתבכות בעלת אופי שונה לגמרי. הרגולטור הבריטי להגנת הפרטיות ה-ICO (ר"ת Information Commissioner's Office), פתח ביום ב' בחקירה כיצד טיקטוק, רדיט ופלטפורמת שיתוף התמונות אימגור (Imgur) מגינות על פרטיותם של ילדים, כך דווח במדיה העולמית.
החקירה של ה-ICO מתמקדת באופן שבו פלטפורמת טיקטוק משתמשת במידע אישי של בני נוער בגילאי 13-17 כדי להתאים אישית את התוכן אליהם.
החקירה, כאמור, בוחנת גם את השיטות של רדיט ואימגור לקביעת גילם של משתמשים ילדים.
ה-ICO מסר בהצהרה: "אם נמצא ראיות מספיקות לכך שאחת מהחברות הללו הפרה את החוק, נציג את הממצאים ונבקש את הסבריהן לפני קבלת החלטה סופית".
זוהי אינה הפעם הראשונה ש-טיקטוק מסתבכת בממלכה המאוחדת – בשנת 2023, קנס ה-ICO את טיקטוק ב-16 מיליון דולר בגין הפרת חוק הגנת המידע באמצעות שימוש בנתונים אישיים של ילדים מתחת לגיל 13 ללא הסכמת הורים.
תגובות
(0)