איליה סוצקבר הפך למנכ"ל Safe Superintelligence

סוצקבר - המדען הישראלי לשעבר, מחלוצי תחום הבינה המלאכותית ומי שהיה ממייסדי OpenAI - יוביל את המרוץ לסופר-אינטליגנציה בטוחה של SSI, לאחר שינוי דרמטי בהנהלה - המנכ"ל הקודם, דניאל גרוס, עבר למטא

איליה סוצקבר, מעכשיו מנכ"ל החברה שהקים, SSI.

איליה סוצקבר, דמות מובילה ומוערכת בזירת הבינה המלאכותית, הודיע באחרונה על מינויו העצמי לתפקיד מנכ"ל חברת Safe Superintelligence (ר"ת SSI). המהלך מגיע בעקבות עזיבתו הרשמית של דניאל גרוס, ממייסדי החברה, את ניהולה בסוף יוני האחרון.

גרוס, שהיה מנהל בתחום ה-AI באפל, ושותף ב-Y-Combinator, בעבר שינה את מיקומו, לפי דיווחים, וכעת הוא חלק ממחלקת הסופר-אינטליגנציה החדשה והמאוד מושקעת של מטא.

בתגובה לעזיבה זו, העלה סוצקבר לחשבון ה-X שלו ציוץ, שאת תוכנו שלח קודם לכן לצוות החברה ולמשקיעים, ובו אישר את דבריו של גרוס על כך שזמנו בחברה "הולך ונגמר". הוא גם הודה לגרוס על תרומתו לחברה בימיה הראשונים ואיחל לו הצלחה. במקביל למינוי סוצקבר למנכ"ל החדש, דניאל לוי, ממייסדי SSI וחבר לשעבר בצוות הטכני של OpenAI, קודם לתפקיד נשיא החברה.

לא מוֹכר וממשיך הלאה עם כוונה לפתח מוצר אחד

נזכיר כי SSI הוקמה ביוני אשתקד בידי סוצקבר, גרוס ולוי, וצברה במהירות תשומת לב משמעותית בשל מטרתה השאפתנית: התמודדות עם היעד האולטימטיבי של בינה מלאכותית מתקדמת (סופר-אינטליגנציה) – ובטוחה. למרות שלא השיקה עדיין כל טכנולוגיה או מוצר משלה, SSI כבר הוערכה בשווי של 32 מיליארד דולר בסבב גיוס מימון של מיליארד דולר שנערך באפריל השנה.

סוצקבר, מי שנחשב לדמות אגדית בזכות תרומותיו פורצות הדרך לקידום הבינה המלאכותית הג'נרטיבית, הדגיש כי החברה שייסד מתמקדת ב"התרחבות יציבה", בתוך הפרדת התקדמותה זו מלחצים מסחריים מיידיים, כדי למנוע הפרעות שיעדים קצרי טווח עלולים לייצר עבורה. הוא ציין גם שחזונו "לייצר מוצר אחד בלבד" מיושם הלכה למעשה. כעת, בתפקידו כמנכ"ל, סוצקבר יצטרך להקדיש תשומת לב רבה יותר לגיוס כישרונות, למימון, וכן, במקביל, להמשך בניהול הצוות הטכני של SSI.

ההודעה של סוצקבר לא בישרה רק על השינוי בסטאטוס שלו אלא גם אישרה בעצם שמועות על ניסיונות של חברות אחרות לרכוש את SSI. סוצקבר רמז לכך בהודעתו באומרו: "ייתכן ששמעתם שמועות על חברות המעוניינות לרכוש אותנו. אנו מוחמאים מתשומת ליבן, אך מתמקדים בהשלמת עבודתנו". לפי המדיה העולמית, אחד הגורמים בפרופיל גבוה שניסה לרכוש את הסטארט-אפ שמנהיג כעת סוצקבר היה מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג. הדיווחים סיפרו כי צוקרברג ניסה לשים ידיו ולקנות את SSI – ולכן גייס את גרוס. מטא, מצידה, גם הציעה לרכוש נתח בחברת ההון סיכון NFDG, ש-גרוס הוא ממייסדיה. אלא שמי שסירב ל'צוק' היה סוצקבר, שלפי הדיווחים מאן מוקדם יותר השנה להצטרף למטא ולמכור לה את SSI.

גרוס הגיב לסוגיה בחשבון ה-X שלו לאחר ההודעה של סוצקבר: "איליה ודניאל הרכיבו צוות מצוין. התכבדתי לסייע ל-SSI להתחיל את דרכה. עתיד החברה בהיר, ואני מצפה לראות ניסים קורים". סוצקבר עצמו הדגיש כי SSI נשארת עצמאית ומחויבת למשימתה, כפי שציין: "יש לנו את כוח המיחשוב, יש לנו את הצוות, ואנחנו יודעים מה לעשות. יחד נמשיך לבנות סופר-אינטליגנציה בטוחה".

נזכיר כי סוצקבר הוא מדען ישראלי-קנדי בתחום מדעי המחשב. הוא נולד בניז'ני נובגורוד שברוסיה, אך בגיל 5 עלה עם משפחתו לאץ וגדל בירושלים. בישראל הוא למד באוניברסיטה הפתוחה בין השנים 2000–2002 ובהמשך קיבל ממנה תואר דוקטור לשם כבוד השנה. סוצקבר השלים תארים מתקדמים באוניברסיטת טורונטו וכן עבד בפוסט-דוקטורט באוניברסיטת סטנפורד לפני שהצטרף לקבוצת Google Brain של גוגל.

בסוף 2015 החל סוצקבר לנהל את מיזם OpenAI – ענקית ה-AI שנוסדה כעמותה ללא מטרות רווח בידי כמה וכמה מדענים ובכירי טק, ביניהן אילון מאסק ומי שמכהן כיום כמנכ"לה – סם אלטמן. בהמשך הוא שימש כמדען הראשי של החברה אבל אז החלו בעיות – ב-17 בנובמבר 2023 תמך סוצקבר בהחלטת דירקטוריון OpenAI להדיח את אלטמן מכס המנכ"ל – דבר שקרה אבל בוטל כמעט מיד, אך הותיר את סוצקבר כ"יריב" של הבוס. לבסוף, ב-15 במאי של שנה שעבר סיים סוצקבר את תפקידו ב-OpenAI. ארבעה ימים לאחר מכן, ב-19 ביוני 2024, הכריז על הקמת חברתו החדשה SSI, שאמורה גם להפעיל מתישהו מרכז פיתוח בתל אביב.

ממשיכים וביתר שאת במאבק על דומיננטיות בזירת ה-AI. מארק צוקרברג ממטא וסם אלטמן מ-OpenAI.

ממשיכים וביתר שאת במאבק על דומיננטיות בזירת ה-AI. מארק צוקרברג ממטא וסם אלטמן מ-OpenAI. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: Shutterstock

מטא מככבת ב"גניבת טאלנטים" במרוץ לסופר-אינטליגנציה

ההתפתחויות האחרונות מגיעות על רקע המרוץ לסופר-אינטליגנציה שהולך ותופס תאוצה רבה בתעשיית הבינה המלאכותית. מטא, באמצעות צוקרברג, הכריזה על מעבדות הסופר-אינטליגנציה החדשות שלה, והדגישה כי החברה "ממוקמת באופן ייחודי" כדי להצליח ולספק סופר-אינטליגנציה, בזכות משאבי מחשוב משמעותיים, רקורד באספקת מוצרים למיליארדי אנשים, ניסיון בחומרת AI ומבנה ארגוני שמאפשר לה לבצע מהלכים גדולים.

יצוין כי בזמן ש-SSI שמה דגש מפורש על בטיחות התוצר שהיא שוקדת עליו, לא ברור עדיין אם בטיחות תהיה גם בסדר עדיפות גבוהה בעיניי המתחרה הענקית מטא.

כדאי לשים לב כי גם OpenAI, שאותה עזב סוצקבר במאי 2024 לאחר כמעט עשור כראשה המדעי, הכריזה בינואר כי יעד העיקרי שלה לשנה זו הוא פיתוח סופר-אינטליגנציה. מנכ"ל OpenAI, אלטמן, אף ציין כי חברתו "בנתה לאחרונה מערכות חכמות יותר מבני אדם במובנים רבים". כפי שדיווחנו, אלטמן אף שיתף וסיפר על כך ש-מטא וצוקרברג פנו לטאלנטים בכירים של OpenAI בניסיונת לגייסם למדור החדש של הסופר-אינטליגנציה בענקית הטק ממאנלו פארק. בתחילה אמר אלטמן כי צוותו ישאר נאמן למעבדת ה-AI בהובלתו, שהייתה חלוצת ה-GenAI כשהביאה לעולם את ChatGPT בשנת 2022. אלא שבהמשך נודע שב-OpenAI לחוצים מאוד בשל מאמציו האינטנסיביים של 'צוק' "לגנוב" את הטאלנטים שלה, שכוללים בין השאר הצעת משכורות מאוד מפתות ובונוסי מעבר "כבדים" שקשה לסרב להם.  

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים