פודקאסט אנשים ומחשבים: כל מה שצריך לדעת על דיני אינטרנט

פרק ראשון בסדרת הסכתים על משפט וטכנולוגיה, עם עו"ד אביב אילון ● הפעם הוא מסביר שכשיש לכם סוגיה משפטית בעולם הטכנולוגי, יש כמה כללי יסוד שכדאי לכם לדעת מראש, כדי שלא תמצאו את עצמכם במצב לא נעים

עו"ד אביב אילון.

הטכנולוגיה היא תחום שיש לו היבט משפטי נרחב מאוד. יותר נכון, היבטים משפטיים – מהגנת הפרטיות ועד לפטנטים, מאבטחת סייבר ועד להפרות של זכויות יוצרים, מאינטרנט ועד ל-AI, ועוד הרבה סוגיות של חוקים ותקנות, שיכולות לעלות בהקשר הטכנולוגי.

בפרק ראשון בסדרת הסכתים חדשה במסגרת פודקאסט אנשים ומחשבים, בנושא משפט וטכנולוגיה, מסביר עו"ד אביב אילון, מוביל הסדרה, מהם דיני הטכנולוגיה ומה משמעותם, מה איש היי-טק, או מתעניין בתחום, שלא למד משפטים צריך לדעת על העולם הזה וממה צריך להיזהר.

עו"ד אילון הוא מומחה למשפט ואינטרנט, שעוסק בתחום מזה 26 שנה. הוא בוגר תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת אוקספורד ברוקס בבריטניה, ותואר שני במשפט מסחרי בהצטיינות באוניברסיטת תל אביב וכן באוניברסיטת ברקלי בארצות הברית.

איך הגעת לעסוק בתחום זה בעולם המשפט?
עו"ד אילון: "בוא נתחיל ממה שגרם לי ללכת ללמוד משפטים. האמת? אין לי מושג. הבנתי שאני יכול להתקבל ללימודים, וגם בצעירותי אהבתי טכנולוגיה, ואני אוהב לפרק דברים. בנוסף, אני פריק של גאדג'טים. לכן, היה לי ברור שזה מה שאני רוצה לעשות".

אז מה זה דיני אינטרנט?
"הדבר המרכזי שצריך לזכור הוא שמדובר באינטרנט שהוא גלובלי ומגיע לכל מדינה, ובכל מדינה הרגולציה היא שונה".

רגולציה היא נושא שבאמת מדברים עליו הרבה. למה הכוונה?
"אנחנו צריכים להגיע למצב שבו המערכות החברתיות והכלכליות בעולם הדיגיטלי יתפקדו באופן הכי חלק, הכי מהיר והכי אופטימלי שאפשר, ולשם כך מייצרים רגולציה או קודי פעולה. ככל שהטכנולוגיה יותר מתקדמת, הרגולציה חייבת להתקדם איתה, ונגלה שיש לא מעט אנומליות ולא מעט לקונות, והרבה מאוד טכנולוגיות שעדיין לא קיבלו מענה בחקיקה שלנו פה, בארץ. הנקודה החשובה ביותר במשפט ואינטרנט היא קודם כל להבין איזו סמכות שיפוט חלה על האירוע".

כלומר?
"כשאני אומר סמכות שיפוט, הכוונה היא לאיזו מדינה, איזו מערכת משפט ואיזה דין חלים על אינטראקציה מסוימת, לאן האירוע שייך. השאלה שצריכה להישאל היא איזו מדינה אחראית, איזו מדינה תשפוט, או, יותר נכון, אילו בתי משפט יהיו הגורמים הרלוונטיים באירוע המסוים. לא משנה מה תעשו, קודם כל תבינו מי אחראי.

כאשר אתה פועל עם חברות כמו פייסבוק, Booking.com או אמזון, או כל חברה גדולה אחרת, אתה חותם על תנאי שימוש, שם נקבעת סמכות שיפוט מקומית ועניינית שנוחה לחברה הגדולה. כלומר, אם תתבע, נניח, את פייסבוק, יש סיכוי שזה יהיה בקליפורניה, כי ככה הם קבעו, ומה שחתמת זה בגדר חוזה אחיד, ובחוזה אחיד לא משנים סעיפים.

בשנים האחרונות, מדינת ישראל החלה ליישם דוקטרינה שמכונה דוקטרינת היד הארוכה – כלומר, אם אתה מספק שירותים ממדינה X למדינה Y, עליך לעמוד בסטנדרטיזציה ובחקיקה המקומיות של המדינה שאליה אתה מספק אותם. אם אתה מספק שירותי הימורים ולא חסמת את ישראל – אתה עבריין. אבל ברוב המקרים, המפעיל הוא זה שקובע היכן תהיה סמכות השיפוט".

אם אני בישראל זה חסר סיכוי?
"פה עולה שאלה אחרת שצריך לשאול: האם ניתן לאכוף אם תהיה החלטה? זאת אומרת שאחד הדברים החשובים בדיני אינטרנט הוא להבין מי הגורם ששופט באיזה מקום. בארצות הברית, למשל, יש שוני בחוקים בין מדינות שונות, ויש לזה משמעות. אבל אני טוען שתמיד טוב לתבוע, כי זה מחייב את החברות להתאים את עצמן לדין המקומי".

מה השלב הבא?
"אחרי שבדקנו את סמכות השיפוט ומקום השיפוט, צריך להיכנס למקומות שבהם יש דינים משפטיים – מה הקוד? איפה האלגוריתם שפותר לנו את הסוגייה? אלה השאלות. התשובה היא: קשה מאוד לאתר את זה. למה? זה לא מפתיע – כי אין רגולציה אחידה, וכל מדינה שומרת ועושה מה שהיא רוצה. אבל יש הסכמות בינלאומיות והמדינות מכניסות את החוקים הללו פנימה, לחקיקה שלהן. יש לא מעט בעיות, כמו, למשל, בנושא הפרטיות. חברות הסלולר יודעות עליך הכול מהרגע שאתה פותח את הנייד שלך, ועל סמך המידע הן שולחות לך הודעות. ואני לא מדבר עדיין על אבטחת מידע וסייבר".

יש לא מעט סוגיות של זכויות יוצרים. איך מתמודדים עם זה?
"לא מזמן קיבלתי פנייה ממישהו שנתבע על ידי ספקי מאגרי תמונות, והוא אמר לי ככה: תשמע, ראיתי את התמונה, היא הסתובבה אצלי איכשהו בטלפון, או זה היה סתם באיזה שהוא (חשבון – י"ק) פינטרסט ובסך הכול פרסמתי את זה בעמוד שלי בפייסבוק, והם תבעו אותי. הוא לא מבין למה הוא צריך להסכים לפשרה עם לא מעט כסף – כי זה החוק. נרחיב על זה כאשר נדבר על קניין רוחני, ואני מזכיר את זה כי אחת הבעיות הכי גדולות בתחום של דיני אינטרנט היא חוסר ידע. זה ידע שקיים – רק צריך לחפש אותו, ואנשים לומדים דרך הכיס".

מה אתה אומר לסיכום הפרק הזה?
"כאשר יש נושא שקשור לדיני טכנולוגיה, צריך לדעת היכן נמצאת סמכות השיפוט והאם חלה על הסוגייה רגולציה מקומית או במדינת היעד. זה חשוב גם לתחום של מסחר מקוון, כי אם, נניח, אתה רוצה להקים אתר, גם אם אתה מקבל רישיון, אתה חייב לעמוד ברגולציה. כמו כן, צריך לוודא שיש לך את הביטוח הנכון ואת אנשי המקצוע. בקיצור, זה עסק לא פשוט, וצריך לעשות שיעורי בית".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים