חוקרים זיהו בדידות בקרב משתמשי ChatGPT "כבדים"

מסקנותיהם של מחקרים חדשים שערכו OpenAI ו-MIT מצביעות על קשר מטריד בין שימוש אינטנסיבי בצ'טבוט המתקדם והיוצר, לבין תחושות גוברות של בדידות ותלות רגשית

גם אתם מתאהבים בהם או נקשרים אליהם יותר מלבני אדם? כלי הבינה המלאכותית היוצרת.
מייצר תלות ובדידות אצל משמשים כבדים? ChatGPT.

מייצר תלות ובדידות אצל משמשים כבדים? ChatGPT. צילום: Shutterstock

מאז שהגיח לאוויר העולם, בסך הכל לפני פחות משלוש שנים, הספיק כלי הבינה המלאכותית היוצרת ChatGPT מבית OpenAI לחולל מהפכה באופן שבו מיליוני אנשים ברחבי העולם ניגשים למידע, יוצרים תוכן ומקיימים אינטראקציה עם טכנולוגיה. ככלי ראשון מסוגו, שסיפק למשתמשים גישה אל צ'טבוט חכם ונגיש המסוגל לסייע להם בשלל תחומים – החל מכתיבת מיילים, המשך בסיכום מידע ועד לשיחות של סיעור מוחות – הפך ChatGPT במהירות לתופעה גלובלית. אולם, ככל שהשימוש בו מתרחב, כך עולות שאלות חשובות בנוגע להשפעה שלו על חיינו החברתיים והרגשיים.

מחקרים חדשים שבוצעו על ידי OpenAI, שפיתחה את מודל השפה הגדול המגבה את פעילות ChatGPT, ובשיתוף עם המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, MIT, מביאים כעת לפתחנו תובנות ראשוניות, אך מעוררות דאגה, בנוגע למצבם המנטלי של משתמשים "כבדים" בכלי ה-GenAI הדומיננטי.

שני המחקרים הנפרדים, שטרם עברו ביקורת עמיתים אך שכבר מעוררים עניין רב, בחנו את הקשר בין דפוסי השימוש ב-ChatGPT לבין רמות הבדידות, התלות הרגשית ואיכות הקשרים החברתיים של המשתמשים. באחד המחקרים, ניתחו החוקרים נתונים אנונימיים של כ-40 מיליון אינטראקציות עם ChatGPT וערכו סקר בקרב למעלה מ-4,000 משתמשים. המחקר השני כלל ניסוי מבוקר, שנערך במשך ארבעה שבועות, בו השתתפו כמעט 1,000 בני אדם שהתבקשו להשתמש ב-ChatGPT לפחות חמש דקות מדי יום. המשתתפים חולקו לקבוצות שונות, חלקן השתמשו בגרסת הטקסט בלבד, ואחרות בגרסאות קוליות שונות עם "אישיות" מוגדרת – אחת "מעורבת" יותר רגשית והשנייה "ניטרלית" יותר. כמו כן, חלק מהמשתתפים קיבלו הנחיות לנהל שיחות אישיות או לא אישיות, בעוד שאחרים יכלו לשוחח עם הסייע הקולי על כל נושא שיבחרו.

מי שנקשרו לצ'טבוט – החלו להתבודד יותר חברתית

ממצאי שני המחקרים מצביעים על מגמה עקבית: משתמשים שהיו מעורבים יותר רגשית בשיחותיהם עם הצ'טבוט, ושהשקיעו בשיחות הללו זמן רב יותר, נטו לחוות רמות גבוהות יותר של בדידות, תלות מנטלית בכלי והמעיטו יותר ויותר במעורבות בקשרים חברתיים במציאות.

החוקרים הדגישו כי בשלב זה לא ברור אם השימוש הכבד בכלי הוא שמוביל לבדידות, או שאנשים בודדים מלכתחילה מחפשים קשרים רגשיים באמצעות אינטראקציה עם הבינה המלאכותית. יחד עם זאת, התוצאות מעלות שאלות חשובות בנוגע להשפעה של כלי AI דמויי אדם על חיינו מחוץ למרחב הדיגיטלי.

"המחקר עדיין בשלביו המוקדמים, ונותר לא ברור עד כמה צ'אטבוטים יכולים לגרום לאנשים להרגיש בודדים יותר, ובאיזו מידה הם יכולים להחריף תחושות אלו בקרב אנשים שכבר נוטים לתחושות של בדידות ותלות רגשית בלאו הכי", נכתב בדיווח של הגארדיאן אודות המחקרים.

אחד הממצאים המעניינים היה ששימוש בצ'טבוטים קוליים הראה בתחילה פוטנציאל להפחתת בדידות בהשוואה לצ'טבוטים מבוססי טקסט, אך יתרון זה החל להתפוגג ככל שהשימוש בהם גבר. יתרה מכך, לאחר ארבעה שבועות של שימוש, משתתפות במחקר שהשתמשו במצב קולי עם קול שאינו תואם את מגדרן – משמע בחלק הארי מהמקרים, קול גברי – דיווחו על רמות בדידות גבוהות משמעותית ועל תלות רגשית גבוהה יותר בכלי בסוף הניסוי.

"אנחנו מבצעים ניתוח מוח פתוח על בני אדם"

הגרדיאן ציטט בכתבתו את ד"ר אנדרו רוגויסקי, מנהל במכון סארי לבינה מלאכותית ממוקדת באדם, שאמר דברים חריפים למדי והזהיר כי מכיוון שבני אדם נוטים באופן טבעי לייחס תכונות אנושיות למכונות המתנהגות באופן דמוי אדם, צ'טבוטי ה-AI עלולים להיות "מסוכנים" לנו, ויש צורך במחקר נוסף כדי להבין את השפעותיהם החברתיות והרגשיות על בני האנוש.

"לדעתי, אנחנו מבצעים ניתוח מוח פתוח על בני אדם ובוחשים בחיווט הרגשי הבסיסי שלנו, בלי מושג לגבי ההשלכות ארוכות הטווח של הדבר", אמר רוגויסקי. הוא הוסיף כי וציין שכבר "ראינו חלק מהחסרונות של המדיה החברתית – זה עלול להיות מרחיק לכת הרבה יותר".

קייטי מנג-גינג פאנג, סטודנטית לתואר שני ב-MIT ואחת ממחברי המחקר, הזהירה כי אין להסיק מהממצאים ששימוש מוגבר בצ'טבוטים בהכרח יוביל לתוצאות שליליות עבור המשתמשים. היא ציינה כי המחקר לא לקח בחשבון את משך הזמן הכולל בו אנשים השתמשו בכלים החדשניים, ולא השווה אותם לקבוצת ביקורת שלא השתמשה כלל בצ'טבוטים.

גם לו נרסן את המסקנות המהירות העכשוויות, אין ספק כי תוצאות מחקריהן של OpenAI ו-MIT מספקים תמונה מורכבת ומתפתחת של השפעת השימוש בצ'טבוטים ובכלי ה-AI המתקדמים על רווחתם הנפשית והחברתית של משתמשים. על אף שברור כבר כמעט לכל מי שהתנסה בטכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת שזו מציעה יתרונות רבים, הממצאים הראשוניים של המחקרים הללו מצביעים על צורך גובר בזהירות, לצד חקר מעמיק יותר, כדי להבין את ההשלכות ארוכות הטווח של קשרי האדם עם הבינה המלאכותית, המה רב יותר מהם – התועלת או השלכות אחרות על נפשנו וחיינו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים