פצצת מתקתקת: עובדים ב-79% מבתי החולים משתמשים ב-AI "בצללים"
שילוב בינה מלאכותית בבתי חולים חושף כשלים באבטחת מידע וניהול נתונים ● טכנולוגיית קונטיינרים מסתמנת כפתרון טכני לשיפור הרציפות הטיפולית ושמירה על ריבונות המידע הרפואי
חברת נוטניקס, העוסקת בתחום המחשוב ההיברידי, פרסמה באחרונה דו"ח המנתח את מגמות השימוש בבינה מלאכותית במערכות בריאות. על פי הנתונים, המרוץ אחר התייעלות טכנולוגית הוביל לתופעה נרחבת המכונה "בינה מלאכותית בצללים", במסגרתה 79% מארגוני הבריאות מדווחים על שימוש ביישומי בינה מלאכותית מצד עובדים ללא פיקוח או אישור של מחלקות מערכות המידע.
הנהלות בתי החולים הביעו חשש מהסיכונים הארגוניים והאבטחתיים הכרוכים בהעלאת מידע רפואי רגיש למנועים חיצוניים ללא בקרה מספקת. במקביל, האתגר הפיזי הניצב בפני המוסדות הוא משמעותי, שכן חדר מטופל יחיד יכול לייצר כ-7 טרה-בייט של נתונים בשנה, כאשר ההערכה היא כי 75% מהמידע הרפואי ייוצר בקרוב ישירות בסמוך למיטת המטופל. הסתמכות על עיבוד נתונים בענן חיצוני בלבד יוצרת השהיה של מעל 100 מילי-שניות, עיכוב, דבר שעלול להשפיע על החלטות קליניות בזמן אמת.
המעבר לטכנולוגיית קונטיינרים

לידור נגר, מנהל לקוחות המגזר הציבורי ב-נוטניקס ישראל. צילום: ניב קנטור
כדי להתמודד עם מגבלות השהיה אלו ולהבטיח את פרטיות המידע, בתי חולים מאמצים פתרונות של טכנולוגיית קונטיינרים, המאפשרים להריץ את כוח העיבוד של הבינה המלאכותית באופן מקומי, בקרבת המטופל.
לפי נוטניקס, כ-86% ממקבלי ההחלטות במוסדות הבריאות מצביעים על כך שהבינה המלאכותית מאיצה את אימוץ הגישה הזו, שכן היא מבטיחה רציפות קלינית גם בעת קריסת תקשורת חיצונית ושומרת על ריבונות הנתונים בתוך כותלי הארגון, נושא המוגדר כעדיפות עליונה עבור 72% ממנהלי התשתיות.
לידור נגר, מנהל לקוחות המגזר הציבורי בנוטניקס ישראל, ציין כי "במציאות של המגזר הציבורי ומערכת הבריאות בישראל, 'רציפות תפקודית' היא לא סיסמה – היא חייבת להיות מובטחת ב-100%, גם במצבי קיצון של ניתוק תקשורת. הדו"ח שלנו מוכיח שטכנולוגיית קונטיינרים הפכה לאבן הראשה של המודרניזציה הרפואית. היא מאפשרת לבתי החולים להביא את כוח המחשוב של ה-AI ישירות למיטת החולה, לשמור על ריבונות המידע הרגיש בתוך כותלי הארגון, ולהבטיח שגם אם האינטרנט החיצוני קורס, הטיפול הרפואי לא ייעצר לרגע".
במבט אל העתיד, ארגוני הבריאות מתכוננים לדור הבא של ה-AI: לפי נוטניקס, 62% צופים שימוש בבינה מלאכותית ג'נרטיבית בשלוש השנים הקרובות, ויותר ממחציתם (57%) צופים כי "סוכני בינה מלאכותית" אוטונומיים (Agentic AI) ישנו לחלוטין את התהליכים העסקיים והתפעוליים בבתי החולים.











תגובות
(0)