הטנדר העתידני כשל: טסלה תחדל לייצר את הסייברטראק

יצרנית המכוניות החשמליות עוצרת את ייצור כלי הרכב העתידני והמשונה, עשוי הנירוסטה, לאחר צניחה חדה במכירות, סדרת תקלות איכות ומחאות פוליטיות ● מעכשיו משאבי הענק שהושקעו בו יועברו לפרויקט הרובוטקסי וה-AI

טסלה ומאסק מפסיקים לייצר אותו. טנדר הסייברטראק.

טסלה  (Tesla) הודיעה באחרונה כי היא מורידה את המסך על אחד הפרויקטים השאפתניים והשנויים במחלוקת ביותר בתולדותיה. מנכ"ל החברה, אילון מאסק, בישר ברשת X שבבעלותו כי הייצור של טנדר הסייברטראק (Cybertruck) במפעל הענק של החברה בטקסס יגיע לסיומו באמצע שנת 2027.

מעניין לגלות כי מאסק הגיב לגולש ברשת, ובתגובתו זו הגדיר את הצעד כ"סופו של עידן", תוך שהוא שומר על גאווה ומכנה את הטנדר "הרכב הטוב ביותר שטסלה ייצרה אי פעם". 

לפי הודעת החברה, פינוי קווי הייצור שיגיע עם סיום חייה של הסייברטראק מיועד כדי לפנות מקום להרחבת הייצור של ה-רובוטקסי (Cybercab) – המונית האוטונומית ללא הגה ודוושות – שבה רואה כעת טסלה את עתידה.

מהחלון המנופץ ועד למחאות ה-DOGE

כשמאסק חשף לראשונה את הסייברטראק בשלהי שנת 2019, הוא הבטיח מהפכה עיצובית וטכנולוגית בעולם הטנדרים, עם עיצוב של מרכב נירוסטה זוויתי, בהשראת משחקי מחשב ישנים, ומחיר יעד נגיש של פחות מ-40 אלף דולר ליחידה.

אלא שכבר באירוע ההשקה נרשם מבוך תדמיתי, כאשר כדורי מתכת שנזרקו לעבר חלונות הרכב, שהוגדרו מראש כעמידים בפני ירי, ניפצו אותם בשידור בלייב.

בהמשך התברר כי הנדסת הרכב סובלת מקשיים ייצוריים אדירים; דרישותיו של מאסק לרמת דיוק הרכבה כשל "לגו" נתקלו במציאות מורכבת של עיבוד נירוסטה, והדגם סבל מדחיות חוזרות ונשנות.

כשהמסירות לרוכשים החלו לבסוף בשלהי 2023, תגי המחיר המקוריים הוחלפו במחירים מעפילים שהגיעו עד ליותר מ-100 אלף דולר בדגמי הפרימיום, ומאסק עצמו אף הודה בפני משקיעים כי "כרינו לעצמנו את הקבר עם הסייברטראק".

מעבר לכשל ההנדסי, הרכב החללי והמשונה למראה, הפך במהרה לסמל פוליטי טעון: בימים שבהם עמד מאסק בראש המשרד ליעילות ממשלתית (DOGE), משך כלי הרכב זעם ציבורי נגד צעדי הממשל והפך מוקד למעשי ונדליזם וריסוסי גרפיטי בסוכנויות טסלה כחלק ממחאה נגד המנכ"ל. בנוסף נשמעה קריאה לא להשתמש בו יותר והיו אפילו אנשים שהעלו לרשתות החברתיות תיעוד כיצד הם מוכרים את הסייברטראק שלהם לאות מחאה נגד מהלכי מאסק תחת שלטון טראמפ.

גלי המחאה הללו כללו בין השאר סלבריטאים בולטים. הזמרת שריל קרואו, למשל, שיתפה בסרטון באינסטגרם את מכונית הטסלה השחורה שלה, כשהיא מועמסת על גרר, לצלילי השיר Time To Say Goodbye של אנדראה בוצ'לי. קרואו הצהירה כי "מגיע רגע שבו צריך להחליט לצד מי אתה עומד", נפרדה מחברת הרכב ותרמה את הכספים ממכירת הטסלה לרדיו הציבורי (NPR) כאמור במחאה על מעורבותו הפוליטית של מאסק, אותו כינתה "הנשיא מאסק".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sheryl Crow (@sherylcrow)

האמת מאחורי המספרים והמעבר לבינה מלאכותית

על אף הטיעון הרשמי של טסלה בדבר הצורך בשטח מפעל עבור הרובוטקסי, אנליסטים בתעשייה מצביעים על קריסה חדה בביקושים לטנדר המוזר כסיבה האמיתית לסגירת הקו.

בשעה שמאסק הצהיר בעבר על יעד מכירות שנתי של 250 אלף יחידות, נתוני המסירות הציגו תמונה עגומה: מ-38,965 כלי רכב שנמכרו ב-2024, צנחו המכירות ב-48% ל-20,237 יחידות בלבד ב-2025, ובשליש השלישי של 2026 הקצב השנתי המוערך עמד על כ-30 אלף יחידות בלבד – כ-12% בלבד מקיבולת הייצור המתוכננת.

המדהים הוא שנתונים אלו "נופחו" בעצם, משום שחברת SpaceX שבבעלות מאסק רכשה בעצמה אלפי טנדרים עבור פעילותה.

לצד הנתונים הקשים והביקורת בתעשייה, מאסק עצמו הקפיד אפילו אתמול (ש') לשדר עסקים כרגיל והציג נרטיב שונה לחלוטין ב-X. בציוץ שפרסם הוא טען כי "צבר ההזמנות לסייברטראק גדול כעת בהרבה ממה שנוכל לייצר לפני פירוק קו הייצור לטובת הרחבת ה-Cybercab בסביבות יוני/יולי בשנה הבאה". בנוסף הוא ציין כי החברה תפעיל "משמרת נוספת כדי לנסות ולספק את כל ההזמנות בזמן". ניסיון זה למסגר את סגירת הקו כתוצאה מביקושים חסרי תקדים שאין פנאי למלאם נתקל בספקנות רבה מצד אנליסטים, שראו בכך ניסיון יחסי ציבור מובהק לרכך את הרושם של הכישלון המסחרי ולטשטש את נתוני המכירות הנמוכים בפועל.

אלא שהבעיות לא נעצרו בהיקפי המכירות: הדגם סבל מ-11 קריאות לתיקון (Recalls) מטעמי בטיחות, ונפסל לחלוטין לשיווק באירופה ובמדינות נוספות, בשל אי-עמידה בתקני בטיחות להגנה על הולכי רגל – לשם השוואה, גם פורד (Ford) החליטה בשנה שעברה להפסיק את ייצור ה-F-150 לייטנינג החשמלי, כאשר האנליסט פליפה מוניוז ציין כי "כל השחקניות הפסידו בתחרות, מכיוון שטנדרים חשמליים פשוט אינם פופולריים בשוק האמריקני".

מנכ"ל אסטון מרטין (Aston Martin) לשעבר, אנדי פאלמר, הגיב בנחרצות לצעד ואמר בראיון ל-CBC News כי "אין שום היגיון להמשיך להחזיק דגם שלא עומד ביעדים שלו; כל איש רכב רציונלי היה אומר את אותו הדבר".

דן אייבס, אנליסט בכיר מבנק ההשקעות יורקוויל אייבס (Yorkville Ives), צוטט אף הוא בדיווח של CBS News, כמי שאמר ש-"הכתובת הייתה על הקיר" בשל המחיר הגבוה והביקוש הדל, הוא הוסיף וטען כי מאסק "ממוקד כעת ברובוטיקה ובעידן הרובוטקסי, והגדלת הייצור של הסייברטראק ההולכת ומסתיימת משחררת משאבים עבור זה".

החלטה זו מצטרפת לסגירת קווי טסלה של הדגמים Model S ו-Model X מוקדם יותר השנה, ומנהלת רשמית את הרה-ארגון הדרמטי של טסלה סביב רובוטים אנושיים (Optimus), בינה מלאכותית ורכבים אוטונומיים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים