צה"ל מציג: טכנולוגיות חדשות, שיסייעו לחיילים ולמפקדים בשדה הקרב

מערכת שלוקחת מדדים לפצועים, סימולטור שמאמן חיילים לזהות מצוקה נפשית אצל חבריהם, ורובוט לזיהוי ומיון תחמושת – אלה חלק מטכנולוגיות העתיד, שעושות בימים אלה את דרכן ליחידות צה"ל

טכנולוגיות חדשות בשירות חיילי צה"ל.

אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) בצה"ל ומפא"ת במשרד הביטחון הציגו היום (ג') שורה של טכנולוגיות חדשות, שעתידות לסייע לחיילים ולמפקדים בשדה הקרב – ולא רק. מדובר, בין היתר, בסימולטור AI, שמאמן חיילים לזהות סימני מצוקה נפשית אצל חבריהם, בינה מלאכותית שמתעדת שיחות עם קב"נים וחיישן שמנטר מדדים של פצועים.

הטכנולוגיות פותחו במסגרת אינוטל – תוכנית החדשנות של אט"ל, מפא"ת, המכון הישראלי לחדשנות והיועץ הכלכלי של הרמטכ"ל. במסגרת התוכנית, חברות טכנולוגיה מציעות פתרונות לאתגרים שאט"ל מפרסם. זהו המחזור השני של התוכנית, ו-10 מהפיתוחים מהמחזור הראשון כבר הוטמעו בצה"ל. רוב מבין 11 הפיתוחים במחזור הנוכחי כבר נמצאים בשלב הפיילוט, ורובם, ככל הנראה, יוטמעו ביחידות השונות.

המכשיר של AccurateMeditech.

המכשיר של AccurateMeditech. צילום: דובר צה"ל

במסגרת המחזור פותח מכשיר שעתיד לייעל את תהליכי לקיחת המדדים מהפצועים בשדה הקרב, ויחסוך זמן קריטי, שנחוץ כדי להציל חיים. המכשיר, שפותח על ידי AccurateMeditech, מבצע ניטור רציף ולא פולשני של לחץ דם, דופק וסטורציה, וניתן לחבר אותו לשורש כף היד או לקרסול. המכשיר נותן מדדים מדויקים, גם כשהפצוע מפונה, כלומר נמצא בתנועה, ללא צורך בכיול או בציוד מסורבל. כל זאת באמצעות מכשיר דמוי צמיד, שלא מחייב ניפוח שרוול או מדידות חוזרות.

באחרונה הסתיימו שלבי הפיתוח הראשוניים של המכשיר, שבוצעו במשותף על ידי סטארט-אפ טייוואני, חברה ישראלית וחיל הרפואה של צה"ל, ובשלב הבא הצבא יחל בניסויים, בתרחישי פינוי בשטח ובמקרים של לחץ דם נמוך, שמאפיינים פינויים בשדה הקרב .

הסימולטור שמאמן חיילים לזהות מצוקה נפשית הוא פיתוח של הסטארט-אפ OpenMind360. מדובר בפלטפורמה דיגיטלית, מבוססת AI, שמכשירה חיילים ומפקדים לזהות סימני מצוקה ואובדנות אצל חבריהם שמשרתים איתם ביחידה. באם תוטמע, כל חייל וחיילת יוכלו לגשת לפלטפורמה מהטלפון הנייד, לתרגל תרחישים מדומים של חבר במצוקה, ולקבל משוב אישי מפורט על מה שעשה, והאם הוא הצליח לשכנע את החבר לגשת לקבלת עזרה מקצועית. המערכת נמצאת בפיילוט במגוון יחידות בצה"ל, אצל חיילים לוחמים, תומכי לחימה ועורפיים, והבחינה צפויה להתרחב ליחידות נוספות.

המערכת המתעדת שיחות עם קציני בריאות הנפש מחליפה את התיעוד והסיכום הידני, שהקב"נים עושים כיום, ומתייקים אותם בתיק האישי של המטופל.ת. היא משחררת את הקב"ן מהעיסוק בזה, ומפנה לו יותר זמן וקשב לטיפול עצמו. הפלטפורמה נמצאת בפיילוט במרפאת בריאות נפש של צה"ל במרכז הארץ, וצפויה להיכנס לבחינה במרפאה גדולה נוספת.

מיון מלש"בים, סינון והתפלת מים ללוחמים ונשיאת משקלים כבדים

לפניכם כמה פיתוחים נוספים במסגרת התוכנית, שנמצאים בשלבים שונים:

החברה: Woosh Waters.

הפתרון: מערכת ניידת לסינון והתפלת מים ללוחמים המצויים בשטח אויב.

השלב הנוכחי: אפיון הפרויקט כבר החל, ובקרוב יפותח אבטיפוס ויבוצעו ניסויים בשטח של המערכת.

הפתרון: AI שמסייעת לאנשי בריאות הנפש בלשכות הגיוס למיין מועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים).

השלב הנוכחי: המערכת נמצאת בשלבי פיתוח אחרונים והתאמה לצרכי צה"ל, לקראת פיילוט.

החברה: SurtBusters.

הפתרון: מערכת לכיבוי מהיר של התלקחות תחמושת וסוללות ליתיום.

השלב הנוכחי: הפתרון עבר ניסויים ראשוניים.

החברה: ממשק.

הפתרון: כלי בינה מלאכותית שנועד ליצור תוכן אינטראקטיבי להדרכות חיילים.

השלב הנוכחי: אפיון ודיוקים אחרונים לקראת תחילת פיילוט בקריית ההדרכה ובבסיסי הדרכה של צה"ל.

החברה: Leo.

הפתרון: מהנדס AI, שמלווה את המהנדסים שעובדים במרכז השיקום והאחזקה של צה"ל ואחראים הנדסית על רכבים קרביים משוריינים, כגון נמ"רים ואיתנים.

השלב הנוכחי: הפתרון נמצא בבדיקות.

החברה: פיזיקל.

הפתרון: מערכת רובוטית, מבוססת AI, לזיהוי ומיון תחמושת לפני אספקתה ליחידות השונות.

השלב הנוכחי: המערכת נמצאת בשלבי בנייה ואימון ה-AI. בקרוב הוא יסתיים ותחל הפריסה הראשונה במרכז התחמושת של צה"ל, כפיילוט.

הפתרון: ספירת מלאי נשקים ואמצעי לחימה בצורה אוטומטית, בלחיצת כפתור.

השלב הנוכחי: הטכנולוגיה נמצאת בפיילוט במחסן נשק במרכז הארץ של מרכז ההספקה המטכ"לי.

הרובוט של Roll With Jessica.

הרובוט של Roll With Jessica. צילום: דובר צה"ל

החברה: Roll With Jessica.

הפתרון: רובוט שנושא משקלים כבדים, של עד 10 טון.

השלב הנוכחי: לקראת אספקת המערכת הראשונה לאט"ל, לטובת שינוע מנועי טנקים במרכזי האחזקה בצפון הארץ.

"אינוטל מאפשרת כניסה מהירה של טכנולוגיות – ומפגש עם החיילים"

איילה צורף, מנהלת חדשנות והתפתחות טכנולוגית באט"ל, אמרה כי "אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה פועל בכל זירה ובכל שעה על מנת להעניק לחיילי וחיילות צה"ל את המענה הטוב ביותר. עם פרוץ המלחמה ועל רקע האתגרים שהיא הביאה עימה, החלטנו להקים תוכנית חדשנות שתאפשר לנו להכניס לאט"ל – וממנו לחיילים ולחיילות – פתרונות טכנולוגיים ליישום מהיר".

היא ציינה ש-"טכנולוגיה ישראלית פורצת דרך זה לא רק טילים ורחפנים, אלא גם סטארט-אפים שעוסקים בפתרונות מעולמות הרפואה והלוגיסטיקה. כעת יוכלו גם חיילי וחיילות צה"ל לפגוש את הטכנולוגיות הללו. אינוטל היא תוכנית יחידה מסוגה בצה"ל, שמאפשרת כניסה מהירה של פיתוחים חדשניים לצבא, לעבודה יחסית מיידית עם השטח ולמפגש עם החיילים והחיילות שלנו".

סא"ל ר', רע"ן מאיצים במפא"ת, ציין כי "הייעוד המרכזי שלנו הוא להבטיח את העליונות הטכנולוגית של מערכת הביטחון, וצה"ל בתוכה. תוכנית אינוטל מהווה גשר חיוני בין החדשנות הטכנולוגית הפורצת ביותר באקו-סיסטם האזרחי לבין הצורך המבצעי המיידי של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, והיא מבטאת את אסטרטגיית המשרד לתמיכה מלאה בצרכי צה"ל ולהאצת פיתוחים שוברי שוויון".

הוא אמר ש-"אנחנו פועלים מתוך הבנה עמוקה של צרכי הלוחמים והמפקדים, ומתרגמים טכנולוגיות מתקדמות – מבינה מלאכותית, דרך רובוטיקה ואוטומציה ועד לפתרונות אנרגיה ומים – לכדי כלים יישומיים ומיטביים עבור המערך הלוחם והתומך".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים