"מה-7.10 יותר מהכפלנו את מקורות המידע שאנחנו מנתחים"
תא''ל יעל גרוסמן, מפקדת לוטם: "ענן המחשוב הצה''לי - הענן הפרטי הגדול ביותר במזה"ת" ● היא סיפרה בכנס ITforIDF על מפעל המידע שהוקם בצה"ל במלחמה ונתנה כמה דוגמאות כיצד מהפכת הדיגיטל באה בו לידי ביטוי

"אנחנו בעיצומה של מלחמה. גם בשעה זו חיילי צה"ל נלחמים בעוז ברצועת עזה, בחמש אוגדות. הטכנולוגיה משרתת אותנו, אך לעולם היא לא תחליף בני אדם. היא תדייק את העבודה ותעשה את הצבא ליותר קטלני וממוקד, אבל תפעל בכפיפה אחת עם בני אנוש", כך אמרה תא"ל יעל גרוסמן, מפקדת יחידת לוטם באגף התקשוב וההגנה בסייבר של צה"ל.
תא"ל גרוסמן הייתה דוברת המפתח בכנס ITforIDF של אנשים ומחשבים, בשיתוף העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב, שהתקיים היום (ב') באולם האירועים לאגו בראשון לציון. מנחה האירוע היה סא"ל (מיל') אודי קאוף, חבר הוועד המנהל של העמותה.
לדברי תא"ל גרוסמן, "התחלנו להביא למימוש החזון של צבא דיגיטלי עתידי, מבוסס מידע וידע. זאת, כדי לאפשר לצה"ל למצות וליהנות מהטכנולוגיות, כך שיהיו רלוונטיות בהווה וגם בעתיד, עם פלטפורמות ושכבות דיגיטל, ביניהן פלטפורמה לקבלת החלטות בזמן אמת, וכן יכולות שינוע ועיבוד וידיאו. בנינו מפעל מידע: לאורך המלחמה הגדלנו משמעותית את היקף הצרכנים שנהנים משירותי זיטיוב – היוטיוב הצה"לי, ויותר מהכפלנו את היקף מקורות המידע".
"בניית השכבות הדיגיטליות", הסבירה מפקדת לוטם, "היא חלק מכינון המרחב הדיגיטלי שיהיה מוגן, חסין ועשיר. היא מאפשרת לנו לחולל את המהפכה הדיגיטלית, עם מגוון פלטפורמות, שכוללות עננים, רשת, סלולר וטכנולוגיות חיבור בין דאטה סנטרים (DCI). הפלטפורמות הן השכבה הדיגיטלית הראשונה בארגון דיגיטל חכם. השכבה השנייה היא מפעלי הידע, וראשיתה בהגעת המחשב הראשון לצה"ל ב-1959. כמו כן, יש לצבא פלטפורמות מידע לאפקטיביות מבצעית, עם יכולות אחיזה במרחב הדיגיטל. יש לוודא ולנטר שכל ביט שיוצא מנקודה מסוימת מגיע ליעדו, ולדאוג למרכיבי הגנה בסייבר – כי ככל שיש יותר דיגיטל, כך גדל הסיכון לפגיעה".
תרבות, אנשים והמעבר דרומה
"מעל כל אלה", הסבירה תא"ל גרוסמן, "יש שלושה ממדים – תרבות, אנשים והמעבר דרומה. בממד התרבותי, יש להביא למימוש תפיסת DevSecOps, על ידי יצירת מעגל תרבות של אחריות פיתוח הגנה והפעלה שלה. יש לענות על כמה שאלות: מי מפתח? מי מגן? מי מפעיל? ומי נוטל אחריות? יש לסגור את המעגל. בממד השני, זה של האנשים, אנחנו מקבלים נערים ונערות בני 18 ונותנים להם כלים שיאפשרו להם לעצב את צה"ל כולו. הממד השלישי הוא מימוש חזונו של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון. ברבעון הרביעי השנה תחל ההגירה לנגב, ונעצב מרחב חדש ברובע החדשנות בבאר שבע. מרב המעבר יקרה ב-2026".
צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין
"בסיס השינוי מתכתב עם תפיסת SMAC (ר"ת Social – סושיאל, Mobile – מובייל, Analytics – אנליטיקה, ו-Cloud – ענן)", אמרה. "בעולם הענן, יש לממש תפיסה היברידית – ענן פרטי עם שימוש באלה הציבוריים, עם ארכיטקטורה שמחברת את צה"ל כולו. אי אפשר לגדול ללא עבודה היברידית. המובייל הוא תולדת מהפכת הטלפונים החכמים, שהחלה ב-2007 ושינתה את העולם. מאז היקף האינטרנט של הדברים גדל והתעצם, עם הנגשת יכולות לכף היד. בעולם האנליטיקה, יש להביא לעוד מיצוי מידע לטובת קבלת תובנות מושכלות. הסושיאל הוא תולדה של 'תרבות אוכלת אסטרטגיה לארוחת בוקר', משמע – דבר ראשון יש לרתום 'משפיענים' להצלחת הפרויקט ולקבלתו על ידי המשתמשים. כך, בנינו קהילה המתרחבת זה שנים. ככל שהיכולות מונגשות בקצוות, כך רכיב הסושיאל הופך לדרמטי".
כמה דוגמאות ליישום מהפכת הדיגיטל בצה"ל
תא"ל גרוסמן הביאה דוגמאות לאופן שבו מהפכת הדיגיטל באה לידי ביטוי בצבא: "ג'יני, הבינה המלאכותית של צה"ל, משתמשת במידע העצום האגור בענן המבצעי של הצבא,.היא מעודכנת בזמן אמת וכמו כל צ'טבוט, יודעת לזהות חריגים, לסכם אירועים ולשפר קבלת החלטות בזמן אמת. כמו כן, אנחנו עושים שימוש נרחב בזי טיוב, שהיא מערכת רב זרועית לשינוע ולעיבוד וידיאו, בשילוב יכולות עיגון וניתוח מתקדמות. כמו כן, שילבנו בינה מלאכותית בתהליך המיון הרפואי של אוגדת דוד, לטובת קבלת החלטות בזמן קצר, באופן יעיל ובמערכת אחת אחודה".
"עוד פתחנו בתחילת המלחמה מערכת מבוססת מפה", הוסיפה. "המערכת, MapIt (משחק מילים בין מיפוי ומפית), מסייעת להתנהלות של הלוחמים בעזה, באמצעות הנגשה של יכולות עשירות במידע – על גבי מפה – במפקדות. מערכת השליטה והבקרה מסייעת לדרגי הפיקוד באוגדות ובחטיבות לעקוב אחר הכוחות הנעים בשטח, לקבל התרעות על איומים, לקבל משימות תקיפה עם תעדוף שלהן, וכן עוד דאטה לסיוע לניהול הסיכונים, כגון נתוני חוזק מבנים, נתוני מזג אוויר ואיתורים מיוחדים. כל זאת, לקבלת תמונת מצב מדויקת בשטח".
לסיכום אמרה תא"ל גרוסמן כי "יותר משני עשורים אחרי הקמת אגף התקשוב (הוא הוקם ב-2003 – י"ה) אנחנו מצויים בעיצומו של הליך שינוי עמוק, שמסדיר את העולמות התוכן השונים שאנחנו פועלים בהם – עם תהליכי בניין כוח והפעלתו. נמשיך לפעול בעולמות אלה ונעמיק את הטיפול בהם, כדי לבנות אגף שיהיה רלוונטי, חזק ומוכן לקראת המלחמה, שאולי תבוא, ב-2035".
לא ברור למה היא עדיין בתפקיד אחרי הכשלון של כל המודיעין.