"השילוב אדם-מכונה יהיה 'משנה המשחק'"
"בעולמות התקשוב, ה-IT וה-AI, החיבור אדם-מכונה יאפשר לעשות 'יותר עם פחות' - ולשם עלינו ללכת", כך אמר אלוף (מיל') טל קלמן, לשעבר ראש אגף האסטרטגיה והמעגל השלישי בצה"ל

"הטכנולוגיה מתקדמת במהירות: המיכון, היכולות האוטונומיות וה-AI נכנסים לעולמנו באופן משמעותי. ב-20-30 השנים הבאות נראה כניסה חזקה של אוטומציה ואוטונומיה – אבל 'משנה המשחק' יהיה השילוב אדם-מכונה. בעולמות התקשוב, ה-IT והבינה המלאכותית, החיבור אדם-מכונה יאפשר לעשות 'יותר עם פחות' ובהיקפים נרחבים. זה העתיד ולשם עלינו ללכת", כך אמר אלוף (מיל') טל קלמן, לשעבר ראש אגף האסטרטגיה והמעגל השלישי בצה"ל.
אלוף (מיל') קלמן, שפרש מהצבא בנובמבר האחרון לאחר 38 שנות שירות, משמש חבר הנהלת פרוטגו ונצ'רס, שמשקיעה בסטארט-אפים בעולמות הדיפנס. הוא דיבר בכנס ITforIDF, שנערך היום (ב') באולם האירועים לאגו בראשון לציון על ידי אנשים ומחשבים, בשיתוף העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב. מנחה האירוע היה סא"ל (מיל') אודי קאוף, חבר הוועד המנהל של העמותה.
בדבריו שרטט קלמן את תמונת המצב הגיאו-פוליטית במזרח התיכון ובכלל בעולם. לדבריו, "אחרי נפילת ברית המועצות, ארצות הברית הפכה להיות הגורם הדומיננטי היחיד בעולם, שעל פיו יישק דבר. אלא שמאז, העולם הפך לרב קוטבי, והמפתח מצוי גם בידיהן של המעצמות רוסיה וסין. האינטרסים של השלוש הם אלה שמניעים את הגלובוס, וזה מייצר מצב פחות יציב". "ההתפתחות השנייה", ציין, "היא המאבק בין ארצות הברית לסין. נבנים תרחישי ייחוס, כדי להיערך לעימות עולמי אפשרי סביב טאיוואן. המקום ה-'בעייתי' השלישי הוא האזור שלנו, המזרח התיכון, שהוא עוד אזור לא יציב".
איראן
"איראן היא לא עוד אתגר ביטחוני. היא מעצמה אזורית. איראן תומכת ומפעילה ישויות כגון החמאס והחיזבאללה. בפעילותה במקומות רבים – תימן, סוריה, לבנון, איו"ש ועזה – היא בנתה רשת, ציר שיעי. זו מערכת מדינתית בעלת יכולות מתקדמות, והיא מאתגרת. היא חותרת להשמדתה של ישראל, משקיעה בכך משאבים ומציבה בפנינו ובפני אתגר ענק. איראן זה לא רק גרעין, אלא הרבה יותר מזה. מדובר במשטר קיצוני בעל אלפי טיפים בליסטיים ועוד יכולות. אם וכאשר יהיה לה גרעין – זה יהיה משנה משחק. איראן כאן כדי להישאר ומהווה אתגר עבור ישראל", ציין קלמן.
מהצד השני, אמר, "איראן למעשה מספקת לנו הזדמנויות, כי מדינות ערב רבות רואות בה איום משמעותי לקיומן. עבור ישראל זו הזדמנות, שלא להגן על עצמה לבדה. זה כבר קרה בשני לילות דרמטיים ב-2024. לא יהיה מופרך לחשוב על מצב שבו נחבור ונילחם לצד חלק ממדינות המזרח התיכון".
לא רק קונספציה שגויה
"אחרי ה-7 באוקטובר דובר רבות על קונספציה שגויה. אין ספק שהיה פה כישלון, אבל יש עוד תפיסות בעייתיות: אני טוען שתקציב הביטחון של ישראל לא תואם את ההתפתחויות האסטרטגיות באזור. יש לעשות תיקון תקציבי. צה"ל מצא את עצמו במשך שנים 'מותח את השמיכה' עד הקצה, מתעדף, כי הוא נלחם עם מה שיש לו ולא עם מה שדרוש לו. השמיכה הקצרה הזו הביאה לכך שנכשלנו ביג טיים", הוסיף קלמן.
"התהליכים הביטחוניים לא מתאימים את עצמם לקצב ההשתנות", אמר. "הבנה זו קיימת זמן רב, אבל המלחמה האיצה וחידדה את התובנות: המערכות והצבאות צריכים להשתנות ולשנות את תפיסתם. המענה הוא לא לשאוף למימוש 100% מהדרישות והצרכים, כי זה גוזל יותר מדי זמן וזה יקר. אני ממליץ לצמצם, למשל ב-30%, את הדרישות, על מנת לקבל יותר יכולות ותוצרים – ובמהירות".
לסיום ציין קלמן כי "החברות הביטחוניות מסבות גאווה למדינה, אבל זה לא מספיק. כמה וכמה סטארט-אפים נכנסו לפעול בעולם הביטחוני. יש היצף בעולם הביטחוני, כי החברות הללו לא חוששות להיכנס אליו. תקציבי הביטחון גדלים בכל המדינות, יש פתיחות לפנות ולהסתייע בסטארט-אפים, וזה שילוב מוצלח עבור כולם. מדובר בהזדמנות לשינוי האקו-סיסטם – חיבור זה הוא צורך השעה".
תגובות
(0)