מגה פרויקט: נס הטמיעה סאפ בתנובה במאות מיליוני שקלים
מדובר בפרויקט הטכנולוגי הגדול בתולדות החברה ואחד הגדולים בישראל מסוגו ● תנובה החליפה במסגרתו את כלל המערכות שלה, 120 במספר, שפעלו ב-23 אתרי החברה, ואיחדה אותן תחת פלטפורמה אחת

תנובה השלימה באחרונה את השלב הראשון בפרויקט IT ענק, הגדול בתולדות החברה, בהיקף של מאות מיליוני שקלים: עלייה לאוויר של מערכת ליבה מבוססת סאפ.
הפרויקט יצא לדרך במחצית 2021, והוא אחד מפרויקטי ההטמעה של מערכת טכנולוגית הגדולים ביותר בישראל – בהיקף של כ-350 מיליון שקלים. בפרויקט זכו אנשי DXC ישראל (לשעבר EDS), אלא שלאחר כמה חודשים הסניף נרכש על ידי נס מקבוצת חילן, והיא שהמשיכה בפרויקט.
במסגרת הפרויקט רב השנים תנובה החליפה את כלל המערכות שלה, 120 במספר, שפעלו ב-23 אתרי החברה, ואיחדה אותן תחת פלטפורמה אחת. המניע למהלך העצום הוא רצון של ענקית המזון במערכות חדשות, שיאפשרו לה להאיץ את תהליכי הייצור, הליקוט, המכירה וההפצה, ולהגיב באופן מהיר יותר למה שקורה בשוק. בין השאר, מדובר באיחוד של מערכות ה-ERP בכל היחידות בתנובה, שעד כה התנהלו באופן עצמאי.
על פי תנובה, הפרויקט מאפשר לה להטמיע כלים דיגיטליים שונים, ביניהם ניתוח של עולמות ביג דאטה ובינה מלאכותית, במטרה להאיץ תהליכים ארגוניים, לשפר את איכות המוצרים ולהגדיל את הצעת הערך ללקוחות.
חלק מתהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית של תנובה
פרויקט הטמעת המערכת הוא חלק מתהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית שתנובה החלה בו בכל המערכות הארגוניות שלה – הן ברמת המטה והן ברמת המפעלים. כך, באחרונה עלתה המערכת לאוויר במחלבת אלון תבור, שהיא המחלבה הגדולה בישראל. למרות גודלה ומורכבותה של המחלבה, אומרים בתנובה, המעבר בוצע בצורה חלקה, תוך שמירה על אספקת המוצרים לצרכנים.

גדי קוניא, מנכ"ל תנובה. צילום: רמי זרנגר
היה זה עוד מהלך, שהצטרף לשורה של מהלכים שבוצעו במסגרת עדכון מערכות הליבה של ענקית המזון, כחלק מהשלמתו של פרויקט Winning the Future – הטמעת טכנולוגיה עדכנית, שתביא לשיפור תהליכי העבודה והאינטגרציה בארגון.
אחד הפרויקטים הגדולים בעשור האחרון
כאמור, זהו אחד הפרויקטים הטכנולוגיים הגדולים שנעשו בעשור האחרון. הפרויקט תוכנן במשך יותר מעשור והחל בפועל ביולי 2021. מערכות המידע שהוחלפו במסגרתו היו מיושנות ומבוזרות, חלקן בנות עשרות שנים, ואחרות שצורפו לתנובה בעקבות רכישות ומיזוגים. המטרה המרכזית שלו היא ליצור פלטפורמה טכנולוגית אחידה ומתקדמת לשיפור תהליכי העבודה וייעול האינטגרציה בכלל יחידות תנובה, מקצה לקצה – החל ממכירות, דרך ניהול כספים ותמחור מוצרים, ועד לגיוס עובדים וניהול שרשרת האספקה. בהיבט הטכנולוגי, הפרויקט מבוצע בסביבת ענן מתקדמת על גבי פלטפורמת סאפ החדשה – SAP S/4 HANA.
מדובר בפתרון רחב מאוד, החולש על הרכש, קבלת החלב, הלוגיסטיקה, התכנון ובקרת הייצור, האיכות, האחזקה, השינוע והמכירות, כמו גם התממשקות מלאה למערכת ניהול רצפת ייצור קיימת.
הפרויקט נחשב למורכב, בשל מבנה קבוצת החברות שמרכיבות את תנובה, והטמעת שינויים בתהליכי העבודה שהיו נהוגים בארגון המסורתי זה שנים רבות. בשנה האחרונה החל שלב העליות לאוויר: במטה תנובה, במרכז המכירות באשקלון ובשני מפעלים יצרניים מרכזיים – וכל זאת בתוך שמונה חודשים.
לדברי גדי קוניא, מנכ"ל תנובה, "הפרויקט מורכב ומשמעותי, והוא מעיד על יכולת החדשנות וההתקדמות הטכנולוגית שלנו. שותפינו לדרך, אנשי נס המקצועיים בלא פשרות והמסורים, היו אבן יסוד בהצלחת הפרויקט הזה".

שחר אפעל, מנכ"ל נס. צילום: שאולי לנדנר, סטודיו ארט
שחר אפעל, מנכ"ל נס, אמר כי "השלמת השלב הראשון של הפרויקט הטכנולוגי הגדול במדינה, שמתקיים בתנובה, היא עדות לאומץ הניהולי של הנהלת החברה, שלקחה על עצמה את המשך הפרויקט על אף הסיכונים הכרוכים בו וניהלה אותם באופן מדוקדק תוך מחויבות מלאה למשתמשי המערכת וללקוחות".
שי מיקהל, סמנכ"ל הטכנולוגיות והדאטה של תנובה, אמר כי "הפרויקט הזה הוא עדות ליכולת של ארגון בעל שורשים עמוקים בתעשייה כמו תנובה לא רק להשתנות – אלא גם להוביל. השילוב בין חזון, תכנון קפדני, שיתוף פעולה הדוק עם צוותים מקצועיים ובעיקר המסירות והיכולות יוצאות הדופן של העובדים שלנו אפשר לנו להטמיע תשתית טכנולוגית שתקפיץ את תנובה קדימה, ותהווה בסיס לשילוב בינה מלאכותית וחדשנות בקנה מידה שלא הכרנו".

שי מיקהל, סמנכ"ל הטכנולוגיות והדאטה של תנובה. צילום: יח"צ
סאפ, אורקל – ושוב סאפ
לא מדובר במערכת הראשונה של סאפ שתנובה מטמיעה: בעבר היא עבדה עם מערכות של החברה, אלא שב-2009 היא העדיפה להטמיע, יחד עם HP, מערכת של אורקל למודולים שונים בפעילות שלה, בהם המודול הפיננסי. למרות זאת, היא בחרה להשאיר את מודול משאבי האנוש במערכת של סאפ, כיוון שהמערכת הזאת לא מהווה חלק מעסקי הליבה של החברה. ב-2021 היא החליטה לחזור לסאפ.
יפה מאוד .. מעבר ל sap ישפר את כל התהליכים התפעוליים של חברת תנובה!
ההחלטה בזמנו לעבור לאורקל הייתה תמוהה ביותר בלשון המעטה.