מחשב העל הלאומי ייבנה בפרויקט של יותר מחצי מיליארד שקלים
רשות החדשנות בחרה בחברת נביוס לבניית המחשב, שיציע כוח עיבוד של 16 אלף פטה-פלופים ויתחיל לספק שירותים בראשית 2026 ● המחשב נועד לתמוך בתוכנית הלאומית ל-AI ולהגדיל את זמינות כוח העיבוד לאימון מודולים

ביטול חוק מכסות שבבי הבינה המלאכותית האמריקני, שהיה אמור להיכנס בימים אלה לתוקף אחרי שהנשיא הקודם, ג'ו ביידן, חתם עליו לקראת סוף כהונתו, יסייע במישרין לפרויקט להקמת מחשב על נוסף בישראל – הפעם לאומי. על אף שאין למחשב הזה עדיין שם, רשות החדשנות בחרה בחברה שתבנה אותו – נביוס. הרשות הודיעה היום (ד') שנביוס הייתה אחת מארבעה ארגונים שהציעו את עצמם להקמת המחשב.
רשות החדשנות גייסה עבור פרויקט מחשב העל הלאומי סכום שכבר עבר את הרף של חצי מיליארד שקלים, ומתוכם 150 מיליון שקלים הם מענק ממשלתי.
לפי הודעת הרשות, הפתרון שהציגה נביוס מציע כוח עיבוד של 16 אלף פטה-פלופים – פי ארבעה יותר ממה שהוגדר כדרישת סף. מעבר לכך, החברה התחייבה להציע כוח חישוב מוזל בהיקף כפול מהנדרש, ולהשלים את הקמת התשתית ולהתחיל לספק שירותים כבר בתחילת 2026.
המטרה: יותר זמינות כוח עיבוד בפחות עלויות
נביוס הוקמה אשתקד, לאחר שיצאה מיאנדקס הרוסית. בראש החברה עומד מייסד יאנדקס, ארקדי וולוז' הישראלי-רוסי, שמאז 2014 מתגורר בתל אביב. המטה הראשי של נביוס נמצא בהולנד, ויש לה משרדים ופעילות בארץ.
מחשב זה הוא פתרון שנועד לתמוך בתוכנית הלאומית לבינה מלאכותית. הוא אמור להגדיל את זמינות כוח העיבוד לאימון מודולי AI לטובת חוקרים וגם עבור המגזר הפרטי, תוך הוזלה משמעותית של עלויות העיבוד הנדרשות לפיתוח פרויקטי בינה מלאכותית.
במקביל, הודיעה רשות החדשנות על ההגעה לפעימה השנייה בתוכנית. רשימת המטרות בפרק הזה עמוסה ומשמעותית במיוחד. זה כולל, בין השאר, הקמה של מכון לאומי למחקר בבינה מלאכותית, קידום מיזמי מחקר בחזית הידע העולמית באקדמיה, בתעשייה ובמערכת הביטחון והאצת השימוש הממשלתי בפתרונות AI המותאמים לצרכי השירות הציבורי.
"המטרה: להוביל במענה על אתגרי הדור הבא"
"הקמת מחשב העל הלאומי והשקת פרויקטי הדגל בתחום ה-AI מסמנות שלב חדש ומשמעותי ביכולת של מדינת ישראל לעצב את עתידה. אנחנו בונים תשתית עצמאית וחדשנית, שתאפשר לישראל לא רק להתמודד עם אתגרי העשור הבא – אלא להוביל אותו. זו לא רק השקעה בטכנולוגיה – זו השקעה בביטחון הלאומי, בצמיחה הכלכלית ובאיכות החיים של כל אזרחי ישראל", מסרה שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל.
"בינה מלאכותית היא מנוע צמיחה גלובלי, אך גם חלק ממרוץ חימוש טכנולוגי עולמי. ישראל נמצאת כיום בחזית הטכנולוגית במרוץ זה, אולם כדי לשמור על יתרונה היחסי, עליה להשקיע בעקביות בתשתיות, באקדמיה ובתעשייה. מחשב העל והפרויקטים הלאומיים החדשים הם התשתית לעשור הבא של ההיי-טק הישראלי. מדובר ברגע מכונן", ציין דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות.
תגובות
(0)