"הכישורים שאת מביאה איתך – זה מה שיקבע, לא המגדר"
לרגל יום האישה הבינלאומי, שש סמנכ"ליות בהיי-טק מספרות על תחילת דרכן בתעשייה, כיצד לנפץ את תקרת הזכוכית ומי הרול מודלית שלה בתחום, ומשיאות עצות לנשים שרוצות לעשות את צעדיהן הראשונים בענף

נשים מאיישות רק כ-30% מכלל משרות ההיי-טק בישראל, והוא תקוע סביב הנתון הזה כבר שנים – כך לפי דו"ח שרשות החדשנות פרסמה בשבוע שעבר. הנתון הולך וקטן ככל שעולים ברמת הבכירות בארגון, ולא צריך הרבה אצבעות כדי לספור את מספר הסמנכ"ליות, ובוודאי שלא המנכ"ליות, בהיי-טק הישראלי.
ובכל זאת, יש כמה וכמה נשים שהגיעו להנהלות הבכירות של חברות הטכנולוגיה. שוחחנו עם שש סמנכ"ליות בתעשייה, שסיפרו איך הן הגיעו לשם, כיצד הן שברו את תקרת הזכוכית, מי הייתה (ואולי גם עדיין) הרול מודלית שלהן, וגם מהי העצה שלהן לנשים צעירות שרוצות להיכנס לתחום.
"בלימודים שמתי לב שרוב הסטודנטים היו גברים"
יעל לינדמן, סמנכ״לית ניהול מוצר ב-BigID, אומרת שמאז ומתמיד היא נמשכה לטכנולוגיה: "מאז שהייתי קטנה, עולם המחשוב החדשני סיקרן אותי. כשעלינו לארץ, לפני מלחמת המפרץ הראשונה, החלטתי ללמוד מדעי המחשב ולהגשים את החלום. במהלך הלימודים שמתי לב שרוב הסטודנטים היו גברים, ותמיד תהיתי למה יש כל כך מעט נשים בתחום".

יעל לינדמן, סמנכ״לית ניהול מוצר ב-BigID. צילום: אוהד דיין
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"התחילי בתפקידים זוטרים או בהתמחות – כל ניסיון חשוב. אל תפחדי להתמודד עם אתגרים או לגשת למשרות שאת לא עונה על כל דרישותיהן ב-100%. הצטרפי לקבוצות מקצועיות, כנסים וקהילות תומכות בנשים בהיי-טק. מצאי מנטור.ית שת.ינחה ות.יעזור לך בקריירה".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי טק?
"זה מתחיל בחינוך וממשיך בעידוד בנות להגשים חלומות, בחיבור נשים צעירות לבכירות בתעשייה, להחלפת ידע והזדמנויות, ובהבטחת גיוס ותמיכה בנשים בתפקידים אסטרטגיים בארגון".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"גרייס הופר, מדענית מחשב ואדמירלית משנה בצי האמריקני. הופר פיתחה את המְהַדֵּר הראשון ב-1952 והייתה מחלוצות שפת התכנות קובול. היא גם טבעה את המונח 'לדבג' בניפוי שגיאות בתוכנה. הופר נודעה בגישה פרו-אקטיבית וחדשנית, ואחד הציטוטים האהובים עליי שלה הוא: 'קל יותר לבקש סליחה מאשר רשות' – גישה שאני משתדלת לאמץ בעבודתי".
"לשבירת תקרת זכוכית יש לפעמים מחירים"
לדברי ענת קידר, סמנכ"לית משאבי האנוש של הסטארט-אפ דורלופ, "נחשפתי לתעשיית ההיי-טק כבר במהלך לימודי משאבי אנוש במכללת ספיר. כחלק מההתנסות המקצועית בתואר, התחלתי לעבוד ב-SQlink. לפני 15 שנים לא הייתה בינה מלאכותית שתסנן קורות חיים בצורה אוטומטית, כך שהתפקיד הראשון שלי היה לסמן מילות באזזז בקורות חיים של מועמדים, כדי לסנן ולמיין אותם. עבדתי שם כשלוש שנים, שבמהלכן התקדמתי ונחשפתי למגוון חברות וסטארט-אפים. נחשפתי לתפקידים שונים בתעשייה, לדרישות לתפקידים הספציפיים ולאתגרים הכרוכים בגיוסים לתפקידי טכנולוגיה וניהול – כך שלאחר מכן, המעבר שעשיתי לניהול משאבי אנוש בסטארט-אפים היה טבעי".

ענת קידר, סמנכ"לית משאבי האנוש של הסטארט-אפ דורלופ. צילום: יח"צ
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"אני ממליצה לה להיות סקרנית, לשאול הרבה שאלות. לא לסמוך ולחכות לאחרים שייתנו להן מידע. מה שאת מרגישה שאת צריכה לדעת – תשיגי ותגיעי אליו בעצמך".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי-טק?
"תקרת הזכוכית נמצאת אצלנו בראש. התרגלנו לחשוב שאנחנו לא מספיק מוכשרות. בנוסף, כדי לפתח קריירה משמעותית יש צורך לפעמים לבצע ויתורים בחיים האישיים, שמלווים לא פעם בתחושות אשם לגבי עצמך כהורה וכאימא. אני מנסה לצמצם את התחושות האלה, לאזן בין כל התפקידים בחיים ולקבל את העובדה שלשבירת תקרת זכוכית יש לפעמים מחירים".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"יש לי שתיים: בתעשייה המקומית – רותם קציר, בעברה סמנכ"לית משאבי אנוש בפורטר ומנטורית לנשות HR, וכיום מאמנת יזמים ומנכ"לים. זכיתי לעבור תהליך מנטורינג איתה והתאהבתי בה, כאדם וכאשת מקצוע. ברמה הגלובלית, אני מעריכה את שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול המיתולוגית של מטא, שגם כתבה את הספר לפרוץ קדימה, שדן באיך לנווט בעולם הקריירה הגברי במקביל לניהול הבית והמשפחה".
"תגישי מועמדות, גם אם את לא עומדת בכל הדרישות; לגברים זה מצליח"
מאיה אליאס, סמנכ"לית השיווק של דרימז, הקימה סטארט-אפ, עם חברים, כבר בגיל 14. "מצאנו בעיה שמפריעה לנו בעולם ויצרנו סטארט-אפ שפותר אותה. מאז הבנתי שהאהבה שלי זה למצוא פתרונות טכנולוגיים חדשניים לבעיות", היא אומרת.

מאיה אליאס, סמנכ"לית השיווק של דרימז. צילום: יח"צ
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"אל תחכי שייתנו לך הזדמנות – תיצרי אותה. לא יהיה רגע שבו תהיי מוכנה מספיק. צרי הזדמנויות, דברי עם אנשים, תציעי את עצמך ותגישי מועמדות, גם אם את לא עומדת ב-100% מהדרישות. מקסימום תקבלי קצת דחיות. גברים עושים את זה כל הזמן, וזה עובד להם".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי-טק?
"זה מתחיל בחינוך. כשילדה רואה שרוב הבכירים בהיי-טק הם גברים, היא לומדת שזה 'לא בשבילה', אבל כשהיא רואה דוגמאות של נשים מובילות, היא מבינה שזה אפשרי גם בשבילה. זה התפקיד שלנו – לא רק להצליח כל אחת לבד, אלא למשוך איתנו אחרות. לעזור, לפתוח דלתות ולבנות דור חדש של מנהיגות בהיי-טק".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"יש לי המון, אבל אם אני צריכה לבחור באחת, זו עדי סופר תאני, מנכ"לית מטא ישראל. היא דוגמה למנהיגות נשית פורצת דרך, ושינתה את הצורה שבה אני רואה את תפקידן של נשים בתעשיית ההיי-טק".
"אל תפחדי לקפוץ למים"
שרון לויטה, סמנכ"לית הכספים של פורסייט רובוטיקס, מציינת כי "למדתי כלכלה, ראיית חשבון ומנהל עסקים, כך שלא הגעתי עם רקע טכנולוגי, אבל תמיד נמשכתי לתחום. בעבודתי בפירמת רואי החשבון KPMG נחשפתי לחברות מתחומים שונים וגיליתי שהעולם הטכנולוגי מרתק אותי במיוחד. אחרי תשע שנים בתחום הייעוץ בחרתי בתפקיד בחברת טכנולוגיה רפואית, שבו ניתן לשלב חדשנות עם שיפור חיי אדם".

שרון לויטה, סמנכ"לית הכספים של פורסייט רובוטיקס. צילום: יח"צ
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"אם את רוצה ללמוד תחום טכנולוגי, אל תתני לשום דבר לעצור אותך. הכישורים שלך הם מה שיקבעו, לא המגדר שלך. חשוב לדעת שיש דרכים רבות להיכנס לתחום, גם אם לא מגיעים עם רקע הנדסי או טכנולוגי – בדיוק כמו שאני עשיתי. הכי חשוב זה לשאול, ללמוד ולא לפחד לקפוץ למים".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי-טק?
"הדבר הכי חשוב הוא לראות את עצמך כשווה ולא כשונה. תתמקדי במה שאת אוהבת, תפעלי מתוך תשוקה ותאמיני בכישורים שלך, כי ברגע שאת משדרת ביטחון וידע – אין מי שיעצור אותך. אל תחששי לשאוף לתפקידים בכירים, לבקש קידום או להיכנס לתחומים שנתפסים כ-'גבריים'. כל תעשייה משתנה בזכות מי שמעז לשנות אותה מבפנים. תהיי אמיצה ותובילי את הדרך".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"כשהייתי בתחילת הדרך, לא היו הרבה נשים סביבי, ולא הייתה לי רול מודלית. אני שמחה לראות היום יותר ויותר נשים פורצות קדימה".
"השמיעי את קולך!"
אורלי שטרן יצחקי, סמנכ"לית ו-Head of Business Applications Domain בפיוניר, מספרת שהמסע שלה בעולם הטכנולוגיה התחיל בצבא. "כששירתתי בממר"ם, תחום המחשוב היה עולם חדש עבורי. התאהבתי בו במהירות והחלטתי להמשיך בו לאחר השירות. תחילה השתלבתי במשרות טכנולוגיות בבנקאות המסורתית ואז המשכתי לעולם הטכנולוגיה הגלובלי. לצד העבודה, השלמתי תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני במנהל עסקים – מה שנתן לי בסיס חזק בטכנולוגיה, מוצר ואסטרטגיה עסקית".

אורלי שטרן יצחקי, סמנכ"לית ו-Head of Business Applications Domain בפיוניר. צילום: יח"צ
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"האמיני בעצמך! סמכי על היכולות שלך, תפסי מקום, השמיעי את קולך וצרי לעצמך הזדמנויות. בני רשת חזקה של מנטורים ואל תהססי לבקש עזרה. המשיכי ללמוד ונצלי את החוזקות שלך. הצלחה מגיעה מהתפתחות אישית ומקצועית מתמדת".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי-טק?
"ראשית, יש לעודד שיח פתוח, שחייב להיות מלווה בפעולות ממשיות – מנטורינג, חסות ופיתוח מקצועי. כמו כן, נשים בתפקידי מנהיגות חייבות לתמוך באופן פעיל בדור הבא. אני גאה להיות מנטורית ב-FemForward – יוזמה שמעצימה נשים ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה. בנוסף, חשיפה מוקדמת היא המפתח. לסיום, על ידי תמיכה הדדית, נשים ישברו את תקרת הזכוכית ויגיעו לשוויון בתעשיית ההיי-טק".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"שריל סנדברג. לאחר שקראתי את ספרה לפרוץ קדימה, התחלתי לעקוב אחרי פועלה מקרוב. התפיסה שלה, של 'לקחת מקום ליד השולחן', השפיעה עליי מאוד, ומעצימה נשים במרחבים שנשלטים על ידי גברים. הרעיון הזה ליווה אותי לאורך הקריירה שלי, במיוחד כשמצאתי את עצמי האישה היחידה בחדר.
כאימא, אני מעריצה את הדרך שבה היא מאזנת בין קריירה למשפחה. השילוב שלה בין נחישות, אותנטיות ואמפתיה מוכיח שמנהיגות חזקה לא מחייבת ויתור על ערכים".
"ארגונים צריכים לשאוף לשוויון מגדרי בתפקידי הניהול"
גם רויטל יצחק חממו, סמנכ"לית מכירות בבינת תוכנה, הגיעה לתחום בעקבות שירותה הצבאי. "שובצתי לקורס מנחת יישומים בשלישות, הדרכתי HTML ,Windows ו-Office, וכשהשתחררתי התקבלתי לתפקיד מפתחת תוכנה".

רויטל יצחק חממו, סמנכ"לית מכירות בבינת תוכנה. צילום: עצמי
מהי העצה שלך לאישה צעירה שרוצה להיכנס לתחום?
"לא לוותר על החלומות שלך, להקשיב לקול הפנימי שלך, להעז ולהיות חדורת מטרה. גם אם נתקלת במהמורה – לנשום עמוק ולזכור שכל מהמורה כזו היא התחלה של מינוף והצלחה".
כיצד ממשיכים לשבור את תקרת הזכוכית, כדי שיותר נשים יהיו בתפקידים בכירים בהיי-טק?
"זאת זירה שמתחלקת לשניים: מצד אחד, חשוב שיהיו הרבה נשים שיעזו ויתמודדו לתפקידים בכירים, ומהצד השני – שארגונים ילמדו לשלב גם נשים בתפקידים בכירים, ואפילו להגדיל ולשאוף לשוויון מגדרי בתפקידי הניהול".
מי הרול מודלית שלך בתחום ההיי-טק?
"כל אישה שמילאה תפקיד בכיר בכל ארגון שעבדתי או פגשתי נתנה לי השראה וגרמה לי להבין שכל אחת יכולה להיות בתפקיד בכיר".
כולן נשים מרשימות והכתבה מושקעת, אבל דיברתם על טכנולוגיה... לא הייתה אף vp r&d או cto לכתבה שיכלה לתת לי את הטייק שלה בנושא? זה האתגר האמיתי