בעזה יש (עדיין) הפסקת אש; בשטחים – ה-ICT מסייע להמשך הלחימה
ה-ICT עוטף את הלוחמים.ות, אומר סא"ל י', מפקד גדוד תקשוב 372 של פיקוד המרכז, בראיון סיכום תפקידו ● הוא מדבר על פעילות התקשוב בפיקוד מאז ה-7.10 ועל שיתוף הפעולה בין החילות השונים, שהוא סייע להגביר

נכון לפרסום כתבה זו, עדיין לא ברור האם ישראל והחמאס יחזרו למלחמה בימים הקרובים או שהפסקת האש השברירית, ואיתה שחרור החטופים מהגיהנום ברצועת עזה, יימשכו. הדיונים עדיין מתקיימים וטרם נאמרה המילה האחרונה, כולל לא מהבית הלבן.
כך או כך, מאז תחילת המלחמה, ומאז שהמריא המטוס הראשון לשמיים בעקבות הטבח שביצע החמאס ב-7 באוקטובר, הטכנולוגיה המשוכללת של צה"ל באה לידי ביטוי בשדה הקרב, וכך גם שיתופי הפעולה בין החילות השונים, שהיא מאפשרת את העמקתם. זה נכון גם בגזרה הראשית, ברצועת עזה, וגם בגזרות המשנה, כולל בפיקוד המרכז, שפעילות צה"ל בשטחים נמצאת בשטח שלו. יש לציין שהלחימה בשטחים נמשכת גם בימים אלה של הפסקת אש.
הגורם המרכזי בפעילות הטכנולוגית של צה"ל בפיקוד המרכז הוא גדוד התקשוב, גדוד 372. המג"ד, סא"ל י', מסיים בימים אלה שלוש שנים מאתגרות של פיקוד על הגדוד, ומסכם אותן בראיון לאנשים ומחשבים. אותן, ומן הסתם בעיקר את מה שאירע מאז תחילת המלחמה.
"מאז ה-7 באוקטובר, פעלנו רבות על מנת לשפר את היכולות שלנו בהיבטים טכניים", הוא אומר. "באופן טבעי, המערכת הצה"לית, והתקשוב בתוכה, הפכה חדה ו-'משופשפת' יותר מתחילת המלחמה, 'נפתחו ברזים' וניתן מענה לצרכים מבצעיים דחופים. חיל האוויר פעל באיו"ש (אזור יהודה ושומרון – י"ה) גם לפני המלחמה, אבל מאז שיתוף הפעולה העמיק וכמות התקיפות גדלה. הגענו למצב שבו כל מפקד גדוד בפיקוד המרכז היה יכול לדבר – ודיבר – עם גורמים בחיל האוויר, וכך לסייע בפעילות סיכול, להכווין מסוק תקיפה או לפנות פצועים במהירות אחרי פיגוע".
"חוד החנית הדיגיטלי של פיקוד המרכז"
"גדוד התקשוב שבראשותי הוא חוד החנית הדיגיטלי של פיקוד המרכז", אמר סא"ל י'. "הוא אחראי על הכשירות המבצעית של מערכות התקשוב והדיגיטל בפיקוד, כמו גם על כשירות ליבות הרשת והשרתים, כינון מרחב דיגיטלי, כשירות מפקדת הפיקוד והטמעת מערכות ה-ICT ביחידות הפיקוד". לדבריו, הגדוד, שמונה כ-200 חיילים בסדיר ובקבע, "פועל בארבעה תחומים מרכזיים: ניהול ותפעול מערכות, הענקת תמיכה טכנולוגית למשתמשים בהן, כינון והבטחת כשירות של המרחב הדיגיטלי, ותמיכה לוגיסטית לכל פעילויות הגדוד. אנחנו מספקים מרחב דיגיטל לכל ה-'לקוחות' שלנו – ממפקדי האוגדות ועד למפקדי הפלוגות".

סא"ל י' מדבר בפני חייליו. צילום: דובר צה"ל
"ב-7 באוקטובר הופתעתי, כמו כל צה"ל", סא"ל י' מציין. "מאז אותו יום, היו לנו כמה משימות – ובמקביל. פעלנו לפתיחה של מפקדת הפיקוד ולמעבר 'מ-0 ל-100' – משגרה לחירום, עם גיוס מסיבי של אנשי מילואים. עסקנו רבות במאמץ הטמעה של מערכות תקשוב מבצעיות, בקרב גדודי מילואים שהצטרפו לפעילות בפיקוד. במקביל, פעלנו לשמירה על כשירות מערכות הדיגיטל. אנחנו חולשים על סביבות השרתים והתקשורת של הפיקוד, ודואגים לכשירות שלהן ולמניעת קריסתן. בזמן כזה, אסור שמערכות תיפולנה, גם לכמה דקות, כי יש לכך משמעויות מבצעיות. עוד עסקנו בבניין כוח מהיר ביחידות הפיקוד ובכיסוי הפערים שנוצרו מהסטת משאבים לדרום ולצפון. ככלל, בשנה ורבע האחרונות, מערכות התקשוב שלנו היו יציבות".
"אגף התקשוב 'עוטף' אותנו ב-ICT"
לדברי סא"ל י', "אגף התקשוב וההגנה בסייבר מנחה, מתעדף משימות ו-'עוטף' אותנו ב-ICT. קיבלנו ממחלקת מצפן שבלוט"ם מערכות תקשוב ויישומים שפותחו תוך כדי המלחמה והטמענו אותן, והרחבנו את היכולות שלנו".
"יחידת מצפן", הוא אומר, "מפתחת עבורנו מערכות IT לטובת ניהול הבט"ש (ר"ת ביטחון שוטף) בצורה טובה יותר. הן כוללות יכולות של חוזי ודיבור, ניהול מדויק של מעצרים, למשל, וכך הפיקוד נהנה מעושר תקשובי טוב, עם יכולות דיוק. מערכות הפו"ש (ר"ת פיקוד ושליטה) מסייעות לכוחות הלוחמים לפעול ולהתנהל טוב יותר במרחב הפיקודי. כמו כן, אנחנו מספקים לכלל ה-'לקוחות' את כל סוגי התקשורת: תקשורת קווית, אלחוטית, תקשורת מבוססת רדיו ואינטרנט, וכן תקשורת לוויינית. הרחבנו את יכולות הרדיו שלנו היכן שאין קליטה, עם רשת מבוססת RoIP".
סא"ל י' מדגיש כי יש לפיקוד המרכז מאפיינים ייחודיים, בשונה מהדרום ומהצפון.
במה הם באים לידי ביטוי?
"זה בא לידי ביטוי הן בהיבט התכסית והגיאוגרפיה, והן כי אנחנו פועלים בסביבה 'מורכבת' בהיבט האוכלוסייה שבגזרה. לכן אנחנו גם יותר מתקדמים בדיגיטל, כי לצד מערכות מסווגות – אנחנו מפעילים גם מערכות פחות מסווגות".
הותקפתם בסייבר?
"מערכות ההגנה שלנו זיהו ניסיונות – אבל לא היו תקיפות משמעותיות".
שני עשורים של תפקידים בתקשוב הצה"לי
סא"ל י', בן 39, תושב מרכז הארץ, עבר את המסלול הייעודי לקצונת תקשוב קרבית: הוא היה מ"פ תקשורת באוגדה 36, קשר"ג (קצין קשר גדודי, מנמ"ר) של גדוד 51 בגולני וסגן קשר"ח (קצין קשר חטיבתי) של החטיבה, קשר"ח חטיבות 474 ו-188, סמג"ד 340, וכן מפקד מסלולים והשלמות ב-בה"ד 7. בימים אלה הוא החל בתפקידו כקצין תקשוב של גיס 446 ובמקביל – ראש ענף התקשוב באיתמ"ר, מינהלת התרגילים המטכלי"ת.
איך אתה מסכם שלוש שנים בשלושה משפטים?
"פיקדתי על יחידה מצוינת, משימתית ובלתי ניתנת לעצירה. הקידמה והחדשנות הם ב-DNA של הגדוד, ואנשיו פעלו להתאמה מתמדת לדרישות הדיגיטל המשתנות. ולסיום, זה הג'וב הכי טוב שהיה לי בשני העשורים שלי בצבא".
תגובות
(0)