נשים ומחשבים: מאיה בר (בורלא) שדה, פיליפס
מדור מיוחד על נשים בתפקידים שונים בתעשייה: מיהן? מה הביא אותן לעולם הטכנולוגיה? והאם הן חושבות שיש בענף אפליה? ● והפעם: מאיה בר (בורלא) שדה, סגנית נשיא ברויאל פיליפס העולמית ומנהלת אתר פיליפס בישראל

שם ותפקיד: מאיה בר (בורלא) שדה, סגנית נשיא ב-רויאל פיליפס (Royal Philips) הגלובלית ומנהלת את אתר הייצור והפיתוח של טכנולוגיות למערכות רפואה (Philips Medical Systems Technologies) של פיליפס בישראל.
תפקידים קודמים: תפקידי ניהול בכירים בתאגידים ייצוריים, כגון סמנכ"לית תפעול, סמנכ"לית הנדסה, מנהלת מוצר.
השכלה ושירות צבאי: למדתי לתואר ראשון בהנדסת מכונות הטכניון במסגרת תוכנית העתודה האקדמית, ובהמשך השלמתי גם תואר שני בהנדסת מכונות בטכניון. את שירותי הצבאי עשיתי כקצינה בחיל האוויר במסגרת תוכנית העתודה, שם עסקתי במגוון תחומים ובמספר בסיסים. בין היתר, שימשתי בתפקידי ניהול פרויקטים באגף מטוסים ובאגף הנדסת כלי טיס, תפקידים שאפשרו לי להוביל תהליכים מורכבים ולרכוש ניסיון משמעותי בניהול טכנולוגי ובפיתוח מערכות מתקדמות.
מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה?
מגיל צעיר נמשכתי להבין איך דברים עובדים, במיוחד בתחום התעופה והחלל. החלל סיקרן אותי מאוד והשתתפתי בתוכניות מצוינות שונות שעסקו בטכנולוגיה ובמדעים מדויקים. הפן הטכני תמיד ריתק אותי, והחשיבה הלוגית שמאפיינת אותי עד היום התחילה כבר אז.
במהלך התיכון למדתי במגמות טכנולוגיות כמו פיזיקה ומדעי המחשב, מה שהעמיק את העניין שלי והוביל אותי לבחור בלימודים גבוהים בטכניון. שם קיבלתי לא רק ידע תיאורטי אלא גם כלים פרקטיים וניסיון מעשי רחב. השירות הצבאי שלי העניק לי הזדמנות משמעותית להיחשף לפרויקטים טכנולוגיים ייחודיים ולחשיבה מערכתית שמלווה אותי עד היום.
השילוב של סקרנות בלתי פוסקת, חשיפה טכנולוגית מגוונת וניסיון מעשי סללו את הדרך שלי לקריירה בתחום הטכנולוגיה וההובלה האסטרטגית בעולמות האופרציה והחדשנות.
האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשיית ההיי-טק?
אני מאמינה שאפליה נגד נשים קיימת במגזרים רבים, כולל בתעשיית ההייטק. לעיתים זו אפליה סמויה ולא מכוונת, שנובעת מתפיסות חברתיות מושרשות. אפילו בסביבה הקרובה שלי, כשאני משוחחת עם מנהלים זוטרים העוסקים בגיוס, ישנה נטייה להעדיף גברים על פני נשים בגילאים מסוימים. חלקם מציינים חשש שחופשות לידה ארוכות עלולות לפגוע באיזון ובתפקוד הצוות.
למרות שיש גישות מערכתיות שנועדו להתמודד עם אתגרים אלו, לא תמיד מנהלי הארגונים מתעדפים את הנושא, מה שמוביל להיווצרות מצבים כאלה. בתפקידי הנוכחי אני מקדישה מאמצים רבים לשנות תפיסות מגדריות מיושנות, מתוך אמונה כי רק באמצעות עשייה מכוונת ניתן להביא לשינוי אמיתי ולהטמעת חשיבה שוויונית יותר בארגונים.
האם נתקלת באפליה בענף, נגדך אישית, על רקע היותך אישה?
אישית, לא נתקלתי באפליה מכוונת על רקע היותי אישה. את רוב שנות הקריירה שלי ביליתי בארגונים גדולים שחרתו על דגלם את המאבק בחוסר שוויון ואת קידום ערכי הגיוון וההכלה. אני עצמי תמיד פעלתי כדי לוודא שהתרבות הארגונית משקפת ערכים אלו ומקדמת סביבה שוויונית. ייתכן שהמעורבות הפעילה שלי תרמה לכך שלא חוויתי אפליה ישירה, אך אני מודעת לכך שייתכן שהיא עדיין קיימת ברמות שונות במקומות אחרים, ולכן חשוב להמשיך לפעול במרץ כדי למגר אותה.
תפקיד שלה כאן לא נכון... היא מנהלת supply chain ולא סגנית נשיא ולא מנהלת פיתוח!
כל הכבוד