האם הביטקוין מהווה "בועה?"

עבור אנשים רבים, ביטקוין מציג הזדמנות ייחודית בעולם הפיננסי והטכנולוגי ● לא רק שהוא פחות ביורוקרטי מאשר מטבעות אחרים, אלא שניתן באמצעותו להאיץ תהליכים ● על בסיסו, יזמים טכנולוגיים בטוחים כי שיש לו עתיד מזהיר, למרות שיש גם לא מעט אתגרים

20/12/2017 08:35
אריה עמית, יועץ אסטרטגי וניהולי בכיר ב-I-amIT

מאז התפרסם לראשונה בשנת 2009 כתוכנות קוד פתוח, ביטקוין הפך במהירות לאחד ה-cryptocurrencies הבולטים ביותר בעולם ובמערכות התשלום. המטבע הדיגיטלי הוא כל כך משתלם כי הוא מעוצב באופן מבוזר שאינו מצריך גישה לבנק מרכזי או כל צורה דומה של ניהול ביורוקרטי.

במקום זאת, הוא עובד על בסיס peer-to-peer, וניתן לעשות בעזרתו עסקאות עם משתמשים אחרים ישירות מבלי לדאוג לתהליכים ביורוקרטיים. כאשר מבצעים עסקה עם המטבע, היא נרשמת ב-"ספר ראשי" ציבורי ומבוזר – הלא הוא הבלוקצ'יין.

אנשים נהרו למטבע במשך השנים מאז, ועל פי מחקר של אוניברסיטת קיימברידג', בין 2.9 מיליון ל 5.8 מיליון משתמשים ב cryptocurrency. הערך של ביטקוין גדל במידה ניכרת במהלך השבועות האחרונים, דבר המצביע על כך שהוא עובר את תור הזהב.

למעשה, המטבע הגיע לערך של 17 אלף דולר ב-8 דצמבר 2017. יחד עם זאת, בעוד צמיחת המטבע היא חסרת תקדים, ישנם רבים הסבורים כי זו רק "בועה" וכי המטבע ירד בקרוב. בקרוב לרדת. ביטקוין קבל מכה כאשר פלטפורמת המשחקים Steam הפסיקה לקבל תשלומים בביטקוין. למשל. מה המשמעות לכך בעולם העסקים?

ייחודי אך מאתגר

עבור אנשים רבים, ביטקוין מציג הזדמנות ייחודית בעולם הפיננסי והטכנולוגי. לא רק שהוא פחות ביורוקרטי מאשר מטבעות אחרים, אלא שניתן  להאיץ תהליכים. על בסיסו, יזמים טכנולוגיים בטוחים כי שיש לו עתיד מזהיר, למרות שיש גם לא מעט אתגרים.

ביטקוין הוא אכן "בועה" והוא כזה כבר במשך שלוש שנים או יותר וכנראה ימשיך במשך זמן לא ידוע. הטכנולוגיה הבסיסית של הספר הראשי שלו הבלוקצ'יין אינה בועה, היא נמצאת בעקומת אימוץ דוהרת הדומה לצמיחה של אמזון (Amazon) או גוגל (Google).

במשך שנים עוסקים הכלכלנים בחקר ההתנהגות לפיה מתקבלות החלטות, בדפוסי הפעולה של בודדים וקבוצות וכיצד הם סוחרים ביניהם. הם חוקרים גם את המוסדות המאפשרים את הסחר; מערכות החוקים, התאגידים וזירות המסחר.

אל מול עינינו הולך ומתממש ממסד טכנולוגי חדש שמשנה מהיסוד את האופן בו אנו סוחרים, זהו הבלוקצ'יין –  טכנולוגיה יחסית חדשה, אשר מאפשרת להפחית את חוסר הביטחון שלנו האחד בשני כדי שנוכל לקיים מסחר. הבלוקצ'יין עומד לשנות את הכלכלה באמצעות טכנולוגיה מורכבת ו-"הרסנית". הוא מייתר את הצורך במוסדות ריכוזיים כמו בנקים או ממשלות המאפשרים מסחר, וגורם להתפתחות מודלים מסחריים למערכות מבוזרות, שקופות ועצמאיות למסחר בטובין.

טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא בסיס נתונים מבוזר המאחסן מרשם של נכסים ועסקאות לרוחב רשת של עמיתים. בבסיסו זהו מרשם ציבורי הכולל נתונים כמו מי הבעלים של מה, ומי סוחר במה. רישום העסקאות מאובטח באמצעות הצפנה, ועם הזמן היסטוריית העסקאות ננעלת בבלוקים של נתונים המקושרים יחד באופן מוצפן ומאובטחים. כך נוצרות רשומות בלתי ניתנות לשינוי או לזיוף של כל העסקאות לרוחב הרשת. רשומה זו משוכפלת לכל מחשב המשתמש ברשת.

הבלוקצ'יין היא תשתית פתוחה המאחסנת סוגי נכס רבים, היא מאחסנת את היסטוריית החזקה, הבעלות והמיקום לנכסים כגון המטבע הדיגיטלי ביטקוין, ונכסים דיגיטליים אחרים כמו שטר בעלות על זכות יוצרים. זו יכולה להיות תעודה, חוזה, או מוצרים גשמיים, ואפילו מידע אישי מזוהה. קיימים כמובן פרטים טכניים נוספים בבלוקצ'יין, אך בבסיס, כך הוא פועל. זהו מרשם ציבורי המאחסן עסקאות ברשת ומשוכפל באופן שמאבטח אותו ומקשה על זיופים.

הביטקוין לא לבד

Visual Capitalist פרסם לאחרונה סקירה אינפורמטיבית יוצאת מן הכלל המשווה את ששת השחקנים המרכזיים בחלל cryptocurrency. המאמר כולל תקציר מסודר על ביטקוין, Litecoin ,Ripple ,Ethereum ,Classic and Dash, אותם סיכם בתרשים המעניין שבתמונה. הרחבה שלו ניתן לצפות בקישור הבא:

הגברת הרגולציה

הביטקוין עבר חודשים דרמטיים. למרות הגידול המסיבי בערך המטבע הוא גם ירד באופן דרמטי. מדינות החלו ליישם חוקים חדשים ותקנות כדי לשלוט בו. הערך של ביטקוין נמצא על "רכבת הרים" לאחרונה. ראינו ירידה בערך שלו אחרי שסין ודרום קוריאה הודיעו על איסור על כל ההנפקות של מטבע – בעיקר כדי לשפר את האבטחה מפני הלבנת הון וסיכונים משפטיים אחרים.

צעדים אלה ואחרים, כמו אלה של ישראל ואוסטרליה, שכדי להרתיע את המשתמשים הגדילו את עמלות התפעול על עסקאות חילופין, הם חלק ממגמה של פיחות מסוכן בשערי ה-cryptocurrencies העיקריים. עם זאת, הערך של ביטקוין עלה ושבר שיאים. עוד דווח כי מדינות, כמו רוסיה וסין, מתכננות לנצל את צמיחתן של מערכות התשלומים הדיגיטליות באמצעות מטבעות קריפטו.

ניסיונות של ממשלות לאומיות לשלוט בביטקוין ובמטבעות אחרים של הזרם המרכזי, כמו Ripple ו- Litecoin, מובילות לרגולציה ומיסוי מוגברים, המסכנים אותם ועלולים לגרום לנטישה וחיפוש פתרונות חדשים עוקפים מאותו הסוג ועל בסיס אותה טכנולוגיה.

עתיד מזהיר

הטכנולוגיה מאחורי הביטקוין היא פורצת דרך. הבלוקצ'יין כאן כדי להישאר. בלוקצ'יין הוא משמעותי כמו שהאינטרנט היה בשנות ה-90, ויש לו הרבה השלכות.

הבלוקצ'יין תהיה טכנולוגיה מובילה למוסדות פיננסיים ולעסקים בשנים הקרובות. ביטקוין הוא אחד הנושאים המדוברים ביותר בטכנולוגיה, שעשה כבר גלים מסיביים בעולם העסקים. אמנם בלתי אפשרי לנבא בעיקר מה יקרה בעתיד, אבל cryptocurrency צפוי להמשיך ולגדול, וחברות תמשכנה למצוא יישומים חדשים עבורו. כמובן שיהיה צורך להילחם כדי להתגבר על האתגרים הרגולטוריים המאיימים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים