תוכן שיווקי
בעקבות כנס NimbuSummit

כלכלת ענן בעידן הדיגיטלי: לא רק חיסכון, אלא אופטימיזציה מתמשכת

FinOps היא גישה לניהול משאבים בענן, המחברת בין צוותי IT ,DevOps ופיננסים במטרה לשלוט בהוצאות ולמקסם את הענן

06/03/2025 14:25
יגאל ולר, מנהל תחום FinOps באשנב מערכות מידע מקבוצת אמן.

מאת יגאל ולר

בעידן שבו הענן הפך לסטנדרט בתשתיות ה-IT האתגר כבר אינו רק המעבר אליו, אלא כיצד לנהל אותו בצורה אופטימלית. משימה זו נעשית מורכבת יותר ככל שהסביבות גדלות עם פריסות מרובות עננים (Multi-Cloud) ,משאבים דינמיים וצוותים מבוזרים.

מקרה מהשטח – חריגה תקציבית של 30% בסביבת  Multi-Cloud

אחד הארגונים שעבדנו איתם – חברת תוכנה גלובלית עם תשתית ענן מבוזרת (AWS, Azure  ו-GCP) גילה שהוא חורג מתקציב הענן שלו בכ-30% מדי רבעון.

הפתרון: עדכון מתודולוגיות ה-FinOps בארגון בעזרת כלים מותאמי צורך ושיטות עבודה נפוצות בעולם זה (Inform, Optimize & Operate).

הפתרון שביצענו התבסס על בחירת כלי FinOps שיודע להתמודד באופן איכותי עם תצורת Multi Cloud מורכבת. כחברה שפועלת בתחום כמה שנים, בחרנו להתמקד בפתרונות מבית יבמ, שמציעה היום את חבילת כלי ה-FinOps הרחבה ביותר, שסייעה לנו לפתור את הבעיה.

באמצעות IBM Apptio ביצענו מיפוי מפורט של משאבי העננים לפי צוותים ופרויקטים. דבר זה לא היה מתאפשר מבלי התמיכה בתצורות Multi Cloud של המוצר, שנתן תמונת מצב ברורה של ההוצאות והמשאבים על פני כלל העננים.

זיהינו משאבים שאינם מנוצלים והצגנו דו"חות מפורטים עם המלצות ממוקדות לחיסכון. אבל לא רק, זו הייתה רק ההתחלה. המשכנו בביצוע Rightsizing ותיקון מדיניות ה-AutoScaling של הארגון, שלא תאמה את הדרישות ואת מדיניות התקציב, וביצענו אופטימיזציה למשאבי האחסון בענן.

בשלב האחרון, לאחר שהארגון הבין את דפוסי ההוצאות והטמיע את השיפורים במדיניות הענן, המשכנו לשלב שבו הטמענו תהליכי Operations לשיפור מתמשך, שכוללים בניית Dashboard'ים מותאמים לצוותים השונים (Devops.Procurement/PMO’s) וקיבענו מדדי KPI לניהול העלויות ושיפור תהליך הרכש בענן.

בשלב מאוחר יותר אף הוספנו את יכולות ה-FinOps שמותאמות לסביבות הקוברנטיס של הלקוח על ידי שימוש ב-Kubecost שהתווסף לחבילת ה-FinOps של יבמ ומאפשר ללקוחות למפות בצורה מעמיקה יותר את האפליקציות והשירותים, הקשרים ביניהם והיכולת להטמיע את המדיניות גם בסביבות מורכבות.

התוצאה: חיסכון של 1.4  מיליון דולר בשנה, שיפור ביצועים והפחתת התלות במערכות יקרות ולא גמישות.

איך מיישמים אסטרטגיית FinOps מוצלחת?

שקיפות מלאה –  הבנה מדויקת של צריכת משאבי הענן וחלוקת תקציבים לפי צוותים.

אוטומציה חכמה –  שימוש בפתרונות כמו Turbonomic להקצאת משאבים חכמה ודינמית.

שיתוף פעולה חוצה-ארגון –  שילוב של צוותיIT , פיננסים ופיתוח בתהליך קבלת ההחלטות.

אחת הבעיות הנוספות שזיהינו היא, שספקי MSP מציעים שירותי FinOps כשירות נוסף מעל תפעול תשתית הענן השוטף, דבר שיוצר ניגוד אינטרסים בינם לבין החיסכון של הלקוח. מה שהיום נראה כמגמה שמתחזקת – ספק תשתיות הענן/CSP אינו זה שיספק את פתרון ה-FinOps.

לסיכום, ניתן לראות, כי תחום ה-Finops, לפחות בשוק המקומי, עוד נמצא בשלבים מוקדמים יחסית. מעטות החברות המקומיות שמחזיקות אנשי Finops, שלא לדבר על צוותים שלמים או הטמעת המתודולוגיות מעולם זה בצורה נכונה בארגון, אך המגמה בהחלט גדלה, ואנו צופים כי בשנים הקרובות, עם כניסת ספקי הענן לארגונים רבים, לרבות ארגוני אנטרפרייז, ממשלה ועוד, נראה התמקדות שגדלה בעולם זה.

הכותב הוא מנהל תחום FinOps באשנב מערכות מידע מקבוצת אמן.

אירועים קרובים