ישראל שנייה בעולם בפטנטים בתחום ה-AI – אבל מאבדת גובה במחקר
בדיון על סיכום פעילות משרד המדע והחדשנות נחשפו נתונים על הישגי ישראל במחקר ובחדשנות ועל קידום המדע ברשויות המקומיות, לצד ירידה במספר הזכיות במענקי הורייזן וקריאה לגיבוש אסטרטגיה לאומית דחופה ל-AI
ישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בהוצאה הלאומית למו"פ אזרחי, המהווה 6.35% מהתמ"ג, ובמקום השני בעולם ברישום פטנטים בתחום הבינה המלאכותית. עם זאת, היא מאבדת גובה בתחום המחקר, כך עולה מנתונים שהוצגו לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בראשות ח"כ יאסר חוג'יראת.
בדיון הציגו נציגי המשרד, העומדים בראש אגפים שונים, את פעילות משרד המדע והחדשנות בתחומי אחריותם. בין היתר נמסר כי המשרד תומך כיום ב-231 מרכזי מדע ברשויות המקומיות וב-11 מרכזי פיזיקה אזוריים, תוך דגש על צמצום פערים בפריפריה באמצעות תוכניות כמו "מדעניות העתיד", וקידום מרכזי מו"פ יישומיים בחברה הערבית.
כמו כן הוצגו נתונים על פעילות אגף "קו האופק", שהוקם מכוח החלטת ממשלה ועוסק, בין היתר, בתכנון אסטרטגי ארוך טווח במשרדי הממשלה, בזיהוי טכנולוגיות מתפתחות ובהיערכות ישראל לקראתן.
נציגי אגף המדען הראשי הציגו את פעילות האגף, ובין היתר דיווחו על קידום קרן למחקרים מגוונים בהיקף של 92 מיליון שקל. בנוסף, 11.3 מיליון שקל הושקעו בתוכנית ממשלתית רוחבית לקידום חשיבה מדעית בתהליכי קבלת ההחלטות בממשלה.
תמונה פחות ורודה
תמונה פחות אופטימית הציגו נציגי המועצה הלאומית למחקר ופיתוח (המולמו"פ). הם הזהירו מפני תלות מסוכנת במימון זר למחקרים, המהווה יותר מ-50% מסך ההשקעות. המועצה חזרה על המלצתה לממשלה לגבש בדחיפות אסטרטגיה לאומית לבינה מלאכותית ולחזק את המחקר הבסיסי.
עוד ציינו נציגי המולמו"פ כי נרשמה ירידה במספר המחקרים הישראליים שזכו למימון במסגרת תוכנית הורייזן (Horizon) – בשנת 2025 זכו 77 מחקרים במימון, לעומת 110 מחקרים בשנה שקדמה לה.
אלפיים חברות בתחום ה-AI
עוד נמסר כי בישראל פועלות כיום כ-2,000 חברות בתחום הבינה המלאכותית, וכ-34% מהאוכלוסייה כבר משתמשים בכלי בינה מלאכותית. עם זאת, למרות שחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם פועלות בישראל בזכות ההון האנושי האיכותי, קצב הגידול בשימוש בבינה מלאכותית בישראל איטי בהשוואה למדינות ה-OECD.
כל הדוברים, ובהם עומר שכטר, מנכ"ל משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, הדגישו כי הממשלה חייבת להגדיל את תקציב משרד המדע והחדשנות, כדי לשמר את העליונות הטכנולוגית של ישראל. בשנת 2026 עמד תקציב המשרד על 576 מיליון שקל, לעומת 645 מיליון שקל בשנת 2025. הקיטון נובע מהקיצוץ הרוחבי שבוצע בתקציבי כלל משרדי הממשלה בעקבות המצב הביטחוני.
עוד הוצגו לוועדה נתוני פעילות המשרד מאז שנת 2024, המועד שבו נכנסה השרה גילה גמליאל לתפקידה, לאחר שהחליפה את אופיר אקוניס, שמונה לקונסול ישראל בניו יורק.
בין היתר נמסר כי בתקופה זו הושקעו 56 מיליון שקל בהטמעת בינה מלאכותית ברשויות המקומיות, ו-26 מיליון שקל הוקצו לעידוד יוזמות במוסדות מחקר, בשיתוף הוועדה לתכנון ולתקצוב (הות"ת). עוד נמסר כי כיום 16.5% מכלל המועסקים במשק עובדים בענף ההיי-טק – ובכך הושג היעד שהציבה הממשלה.











תגובות
(0)