אפל משיבה אש למשרד המשפטים בארה"ב: "תביעה מוגזמת ומסוכנת"
ענקית הטק תקפה בחריפות את תביעת ההגבלים העסקיים של המשרד נגדה - על כך שהיא מנצלת לכאורה את מעמדה המונופוליסטי בשוק הסמארטפונים - וטענה שהתביעה "מופרכת" ותגרום נזק לצרכנים
חברת אפל הגיבה השבוע (ד') באופן תקיף במיוחד לתביעת הגבלים עסקיים שהוגשה נגדה על ידי משרד המשפטים האמריקני במרץ 2024. ענקית ה-iPhone ספגה את התביעה משום טענת משרד המשפטים שהיא מנצלת את מעמדה המונופוליסטי בשוק הסמארטפונים. התגובה של אפל מתוארת בתקושרות העולמית כ"דוקרת" ו"חריפה", והיא מכוונת ישירות ללב הטענות של משרד המשפטים, שלדבריה, מאיימות על העקרונות שעושים את ה-iPhone שלה למוצר ייחודי בשוק תחרותי.
תביעת משרד המשפטים של ארה"ב, בה תומכת גם קואליציה דו-מפלגתית של תובעים כלליים ממדינות שונות, טוענת שאפל מנצלת את כוחה כדי "לגבות כסף רב יותר מצרכנים, מפתחים, יוצרי תוכן, אמנים, מפרסמים, עסקים קטנים ואחרים". הטענות מתמקדות במספר תחומים, כולל בהגבלת התכונות, לכאורה, על שעונים חכמים של צד שלישי שאינם ה-Apple Watch; איסור גישה לשבב ה-NFC של ה-iPhone; חסימת שירותי הזרמת משחקים בענן; הפיכת אפליקציות מסרים של צד שלישי לפחות שימושיות מאפליקציית "הודעות" שלה; ומניעת הופעת "סופר-אפליקציות" – אפליקציה בעלת פונקציונליות רחבה ומגוונת, למשח כמו WeChat הסינית – בחנות היישומים שבבעלותה.
BREAKING: Attorney General Merrick Garland announces Antitrust Lawsuit Against Apple for 'Unlawful Exclusionary Behavior', says, "Apple has maintained its power not because of its superiority, but because of its unlawful exclusionary behavior." WATCH pic.twitter.com/ldAsGZmmKP
— Simon Ateba (@simonateba) March 21, 2024
"אין דרך למסגר את אפל כמונופול"
בתגובתה כעת, אפל דוחה את הטענות באופן שיטתי, וקובעת שהן "חסרות בסיס" משום שהיא, לדבריה, כלל אינה מחזיקה בכוח מונופוליסטי. החברה מציינת כי אם בוחנים את נתחי השוק, "אין דרך למסגר את אפל כמונופול", במיוחד בהתחשב בתחרות העזה בשוק הסמארטפונים מול יריבות כמו גוגל וסמסונג. אפל הוסיפה וטענה כי היא חסרת כוח לגבות מחירים תחרותיים יתר על המידה, או להגביל את תפוקת הסמארטפונים, ולכן אינה יכולה להפעיל כוח מונופוליסטי בשום שוק שהוגדר כראוי. החברה אף מציינת כי משרד המשפטים יצר קטגוריה חדשה בשם "סמארטפונים ביצועיים", כדי לחזק באופן מלאכותי את טענותיו.
אפל התייחסה גם לטענות הספציפיות שהועלו. לגבי שעונים חכמים של צד שלישי, בעוד שהחברה לא מכחישה הגבלת יכולות מסוימות, היא טוענת ששעונים אלה יכולים להתחבר ל-iPhone ולשתף נתונים באמצעות אפליקציות נלוות. בנוגע לשבב ה-NFC, אפל טוענת כי שמירת פונקציות אלו לעצמה "מגינה על אבטחת להגדיר שירות של צד שלישי כברירת מחדל. באשר להזרמת משחקים בענן, עם iOS 17.4 אפל כבר הציגה פונקציונליות המאפשרת זאת, למרות שנטען שהיא עדיין מטילה עמלות גבוהות באופן שרירותי. בנושא אפליקציות המסרים של צד שלישי, אפל לא מכחישה הדרגה מסוימת ביכולות, אך מציינת את דבר קיומן של אפליקציות מסרים רבות בשוק, וכן שאימצה תמיכה ב-RCS עם iOS 18. לבסוף, אפל טוענת כי "סופר-אפליקציות" לא רק שמותרות אלא גם "משגשגות" בחנות היישומים שלה, לאחר שהחלה לתמוך בהן בשקט בעקבות התביעה.

לטענת אפל, הייחודיות שלו היא מה שמשרד המשפטים מבקש לחסל. ה-iPhone. צילום: יח"צ
לפי אפל: המניע לתביעה – המתחרות העשירות
אפל מדגישה כי טענות משרד המשפטים נובעות לא מתסכול גובר בקרב משתמשים, אלא ממתחרותיה הגדולות ו"העשירות ביותר". ענקית הטק מקופרטינו מציירת את התביעה כ"פנייה מוטעית לתכנון מחדש שיפוטי של אחד ממוצרי הצריכה הפופולריים והחדשניים ביותר בכל הזמנים, תחת מסווה של תיק הגבלים עסקיים".
לטענתה, התביעה "מאיימת על עצם העקרונות שהפכו את ה-iPhone לבולט", ו"עלולה לקבוע תקדים מסוכן" בכך שתעניק לממשלה יד חופשית בעיצוב הטכנולוגיה של אנשים, ותכריח את אפל "לנטוש תכונות שמתעדפות את פרטיות המשתמש, אבטחתו ואינטגרציה חלקה". לדבריה, החוק "אינו מחייב את אפל לעצב את ה-iPhone כפי שמשרד המשפטים ויריבותיה של אפל היו מעדיפים".
לאחר הסירוב לבקשתה המוקדמת של אפל לדחות את התיק ביוני 2025, התיק נכנס כעת לשלב גילוי המסמכים, שצפוי לחשוף מידע נוסף על תהליכי הפיתוח וההחלטות האסטרטגיות של אפל. תוצאות המשפט הן בעלות פוטנציאל להשפיע באופן משמעותי על עתיד פעילות ה-iPhone ועל מידת השליטה שכל חברת טכנולוגיה יכולה להפעיל על הפלטפורמות/המוצרים שלה.











תגובות
(0)