המשפט הגדול בתולדות מטא: האם תיאלץ למכור את ווטסאפ ואינסטגרם?

תביעה של ה-FTC כנגד מטא תתבטא במאבק משפטי מכריע בוושינגטון ● התיק יבחן האם ענקית הטק פעלה באופן לא חוקי, כדי לשמר את שליטתה בשוק הרשתות החברתיות, באמצעות רכישות העבר של שתי האפליקציות הפופולריות

ה-FTC תובעת אותה בגין רכישות ווטסאפ ואינסטגרם. מטא.

מחר (ב') יפתח בבית המשפט בוושינגטון אחד המשפטים המשמעותיים ביותר בתולדות ענקית הטכנולוגיה מטא (Meta). במשפט זה רשות הסחר הפדרלית האמריקנית, ה-FTC, יוצאת למאבק משפטי נגד ענקית הרשתות החברתיות, במטרה לחייב אותה למכור את שתי נכסיה המרכזיים, ווסטאפ (WhatsApp) ואינסטגרם (Instagram).

התביעה, שהחלה את דרכה עוד בשנת 2020, טוענת כי מטא, אשר נקראה אז פייסבוק, ניצלה במשך שנים באופן בלתי חוקי את מעמדה המונופוליסטי בשוק המדיה החברתית, באמצעות שורה של פעולות אנטי-תחרותיות.

במרכז התביעה עומדות רכישות העבר של אינסטגרם בשנת 2012 ושל ווטסאפ שנתיים לאחר מכן. ה-FTC טוען כי מטא רכשה את שתי האפליקציות במטרה "לנטרל תחרות פוטנציאלית", ובכך הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים.

על פי מסמכים שהוצגו על ידי התביעה, מייסד ומנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, ציין בשנת 2012, בהתכתבות פנימית, כי רכישת אינסטגרם נועדה "לנטרל מתחרה פוטנציאלי". לטענת התביעה, התנהלות זו, של "קנה או קבור" מתחרים, אפשרה למטא לשמר את כוחה המונופוליסטי בשוק.

כעת, וכדי לתקן את המצב, דורשת ה-FTC מ-מטא למכור את שתי החברות הבת לחברות אחרות, ובכך לאפשר תחרות חופשית יותר בשוק הרשתות החברתיות.

האם מטא באמת מונופול בתחום המדיה החברתית?

מטא מצידה דוחה בתוקף את הטענות ומכנה את התביעה "חסרת בסיס". החברה טוענת כי שוק הרשתות החברתיות תחרותי ביותר וכולל שחקנים משמעותיים כמו טיקטוק (TikTok), יוטיוב (YouTube), סנאפצ'ט (Snapchat), בלוסקיי (Bluesky) ו-X (לשעבר טוויטר), בין השאר. לדברי מטא, שצוטטו בתקשורת העולמית, התביעה של ה-FTC "מתעלמת מאיך שהשוק באמת עובד, ורודפת אחרי תיאוריה שלא מחזיקה מעמד בעולם האמיתי". עוד טוענת הענקית ממנלו פארק כי היא השקיעה מיליארדי דולרים ומיליוני שעות עבודה, כדי לשפר את ווטסאפ ו-אינסטגרם ולהפוך אותן לאפליקציות טובות, אמינות ובטוחות יותר.

אחד האתגרים המשמעותיים שעומדים בפני ה-FTC הוא להוכיח שלמטא אכן יש כוח מונופוליסטי בשוק הרלוונטי.

מטא טוענת כי אם בוחנים את הזמן הכולל שמשתמשים מבלים באפליקציות שונות, כולל ב-טיקטוק וב-יוטיוב, חלקה בשוק קטן מ-30%. יתרה מכך, החברה מדגישה כי רכישות הפלטפורמות שבהן עסקינן אושרו בעבר על ידי רגולטורים, בשנת 2012 ו-2014. עם זאת, ה-FTC גורסת כי מטא לא מסרה את כל המידע הרלוונטי לרכישה בזמן הבדיקות הללו.

"בלי אינסטגרם ו-ווטסאפ, מה בעצם נשאר ממטא?"

אם ה-FTC תצליח להוכיח את טענותיה במשפט ותכפה על מטא למכור את חברת הבת המשגשגות, עלולות להיות לדבר השלכות מרחיקות לכת על החברה האם. ההשלכות לכך יכולות להיות כה חמורות עד כדי שאנליסטים מעריכים כי ללא שתי האפליקציות הללו, זהותה העתידית של מטא מוטלת בספק.

מייק פרו, סגן נשיא מחקר בפורסטר, התבטא בנושא ואמר כי "בלי אינסטגרם ו-ווטסאפ, מה בעצם נשאר ממטא? האם פייסבוק תוכל להתחרות ברצינות באינסטגרם עצמאית?" הוא גם הוסיף ותהה האם ת'רדס (Threads) – הרשת החברתית החדשה יותר שמטא הקימה כחיקוי/מענה ל-X – יכולה לייצר רווחים בקנה מידה גדול? ואף השיב על השאלה במענה "בספק רב".

בנוסף, פיצול החברה עלול לפגוע בהכנסותיה של מטא מפרסום, המהוות את עיקר רווחיה – אשתקד הכנסות אלו עמדו על למעלה מ-160 מיליארד דולר.

אתגר נוסף עבור מטא במקרה של הפסד הוא הקושי הטכני בהפרדת התשתיות של אינסטגרם ו-ווסטאפ משאר מערכות החברה, שכן הן הפכו לשזורות זו בזו במהלך השנים. למרות שבהתחלה פעלו האפליקציות באופן עצמאי יחסית, כיום הן משולבות עמוק במערכות הנתונים והטכנולוגיה של מטא.

המשפט צפוי להימשך שבעה עד שמונה שבועות ובמהלכם צפויים להעיד בכירי מטא בהווה ובעבר, כולל המייסד והמנכ"ל צוקרברג והמנהלת התפעולית לשעבר של החברה, שריל סנדברג. גם ראשי אינסטגרם ו-ווטסאפ לשעבר ובהווה צפויים למסור עדות, כמו גם נציגים מחברות מתחרות כמו החברה ההורה של סנאפצ'ט סנאפ, טיקטוק ופינטרסט (Pinterest).

אולי זו הסיבה לכך ש-צוק התקרב לטראמפ

התקרבו מאוד. דונלד טראמפ ומארק צוקרברג. צילומים: BigStock וממשלת מקסיקו, מתוך ויקיפדיה

התקרבו מאוד. דונלד טראמפ ומארק צוקרברג. צילומים: BigStock וממשלת מקסיקו, מתוך ויקיפדיה

מעניין לציין גם את הרקע הפוליטי של המשפט. התביעה החלה בתקופת ממשל טראמפ בכהונתו הראשונה, אז שררו יחסים מתוחים בין הנשיא ל-צוקרברג. עם זאת, מאז היבחרו של טראמפ לכהונה נוספת, ניכר ניסיון מצד צוקרברג להתקרב אל הנשיא וממשלו, כולל תרומה של צוקרברג לוועדת ההשבעה של טראמפ, ותשלום של 25 מיליון דולר במסגרת הסדר בתביעה שהגיש טראמפ לאחר השעייתו מפייסבוק ואינסטגרם.

למרות ספקולציות שהועלו על כך שההתקרבות המסוימת תביא להתערבות מצד טראמפ לטובת מטא, נכון לעכשיו המשפט מתקיים כמתוכנן, ויו"ר ה-FTC, אנדרו פרגוסון, אף הכביר והצהיר כי עורכי דינו "להוטים" להתחיל במשפט נגד מטא. עם זאת, הוא גם ציין כי יציית ל"הוראות חוקיות" מהנשיא, כך שאפשרות להסדר שיבטל את המשפט עדיין קיימת, אם כי מומחים משפטיים מעריכים תסריט שכזה כלא סביר.

תוצאות המשפט צפויות להשפיע באופן משמעותי על עתידה של מטא ועל תעשיית הרשתות החברתיות כולה. אם ה-FTC תנצח, ייתכן שנראה שינוי דרמטי במפת הכוחות בשוק, עם כניסה של שחקנים חדשים וצמיחה מחודשת של סטארט-אפים בתחום. מנגד, ניצחון של מטא יאפשר לה להמשיך ולשלוט בשוק הרשתות החברתיות, שווטסאפ ואינסטגרם מככבות בו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים