ארה"ב: משרד המשפטים ממשיך במאבק לפירוק גוגל

חרף ניסיונותיה לשנות את רוע הגזרה, הממשל ממשיך בדרישתו לפרק את ענקית הטק ולפוגג את הדומיננטיות שלה ● ה-DOJ, גם כעת בעידן טראמפ, מתעקש על מכירת כרום ● עם זאת, יחידת ההשקעות ב-AI של החברה תפוקח ולא תפגע

עדיין נדרש פירוק שלה מטעם הממשל בארצות הברית. גוגל.

ענקית הטכנולוגיה גוגל עדיין ניצבת בפני האפשרות של פירוק, זאת לאחר שמשרד המשפטים האמריקני (DOJ) אישר מחדש את הצעתו לחייב את החברה למכור את דפדפן כרום הפופולרי שלה, במטרה להשיב את התחרות לשוק. הדרישה הפדרלית הגיעה לאחר ששופט פדרלי קבע בתיק הגבלים עסקיים תקדימי כי גוגל שמרה על מונופול בלתי חוקי בשוק החיפוש באינטרנט.

על פי דיווחים במדיה העולמית, נציגים של חברת האם של גוגל, אלפבית, נפגשו בשבוע שעבר עם נציגי ממשל טראמפ החדש וביקשו מהם לנקוט עמדה פחות תוקפנית כלפי החברה, בניסיון לעצור את ההליכים שנדרשה לבצע אחרי שבית המשפט קבע שהיא מונופול בלתי חוקי בחיפוש המקוון. תקוות אלפבית הייתה שהיחס כלפי גוגל ועסקיה ישתנה עקב הלך הרוח החדש בבית הלבן. בתגובה שפרסם לפני המפגש, ושכמו פנתה אל עמדת הבית הלבן החדשה, דובר מטעם גוגל מסר: "אנו נפגשים באופן שגרתי עם רגולטורים, כולל עם משרד המשפטים, כדי לדון בתיק זה. כפי שאמרנו בפומבי, אנו מודאגים שההצעות הנוכחיות יפגעו בכלכלה האמריקנית ובביטחון הלאומי". וגוגל אכן נפגשה עם נציגי הממשל ודחקה בהם לסגת מהניסיון לפרק אותה, שהתגבש בימי שלטון ביידן. עם זאת, נראה כי מאמצים אלה של החברה לא נשאו פרי.

"ההתנהלות הבלתי חוקית של גוגל יצרה גוליית כלכלי"

בסוף השבוע הדגיש משרד המשפטים בהגשת מסמכים לבית המשפט כי "ההתנהלות הבלתי חוקית של גוגל יצרה גוליית כלכלי, כזה שמשחית את השוק כדי להבטיח ש – לא משנה מה יקרה – גוגל תמיד מנצחת". ה-DOJ גם הדגיש מפורשות כי לתפישתו "הצרכנים והעסקים האמריקנים סובלים מהתנהלותה של גוגל". ההצעה שהגיש המשרד אמנם תוקנה במדית מה, אך גם הנוסח החדש הותיר על כנם את רוב הפתרונות שהוצעו על ידי המשרד בתקופת ביידן, וכך הסתבר כי גם ה-DOJ החדש למעשה מתכוון להקשות על גוגל בניסיונותיה לבלום את פירוקה.

"המונופול של גוגל חנק את התחרות יותר מדי זמן", אמר התובע הכללי של אוהיו, דייב יוסט, אחד מהתובעים הכלליים ל מספר מדינות שעומדות מאחורי הדרישה לפירוק. הוא המשיך וציין כי "תושבי אוהיו – וכל האמריקנים – ראויים לבחירות אמיתיות בשוק, לא למערכת שמכוונת לטובת חברה אחת, על חשבון חדשנות וחופש הצרכנים".

כניסתו לבית הלבן לא הועילה לגוגל שעדיין נדרשת להתפרק. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ.

כניסתו לבית הלבן לא הועילה לגוגל שעדיין נדרשת להתפרק. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור: ויקימדיה.

אז מה רוצה ה-DOJ של ממשל טראמפ מגוגל?

הממשל החדש, כנראה באופן שהפתיע את הענקית ממאונטיין וויו, ממשיך וטוען כי יש לחייב את גוגל למכור את יחידת כרום שלה, מכיוון שמהלך כזה "יאפשר למנועי חיפוש מתחרים גישה לדפדפן שמהווה עבור משתמשים רבים שער לאינטרנט". בנוסף, הוצעו פתרונות אחרים, כמו חיוב גוגל להציג "מסך בחירה" בכל דפדפן של גוגל, כאשר משתמש לא בחר מנוע חיפוש כברירת מחדל.

מאידך משרד המשפטים דווקא כן ביטל את הדרישה הקודמת לפירוק חטיבת ההשקעות של גוגל בתחום הבינה המלאכותית. עם זאת, הממשל הבהיר כי הוא שומר לעצמו את הזכות לבחון השקעות עתידיות של גוגל בתחום ה-AI כדי לוודא שהן אינן פוגעות בתחרות בשוק.

בכך למעשה הגישו התובעים הכלליים של 38 מדינות בארצות הברית, יחד עם משרד המשפטים, את הצעתם הסופית לבית המשפט הפדרלי במחוז קולומביה.

התובע הכללי של קונטיקט, וויליאם טונג, אמר בהתייחסו להחלטה כי "גוגל ניצלה לרעה את כוח המונופול שלה על החיפוש המקוון כדי לשלול מצרכנים ועסקים בחירה, חדשנות ופרטיות". לדבריו, "המדינות ומשרד המשפטים מאוחדים בהצעה זו להטיל סדרה של סעדים הוגנים ובני-ביצוע כדי לסיים את המונופול הבלתי חוקי של גוגל ולהשיב את התחרות".

ימשיך לפעול תחת החברה, אך ההשקעות בו יפוקחו. כלי ה-AI המוביל של גוגל - ג'מיני.

ימשיך לפעול תחת החברה, אך ההשקעות בו יפוקחו. כלי ה-AI המוביל של גוגל – ג'מיני. צילום: Shutterstock

בין הפתרונות הנוספים שהוצעו נכלל איסור על גוגל לשלם ליצרניות מכשירי אנדרואיד או לאפל כדי להיות מנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל בכל טלפון, מכשיר או דפדפן. כמו כן, הוצע לחייב את גוגל לשתף באופן בטוח נתונים ומידע שהיא השיגה באמצעות כוח המונופול הבלתי חוקי שלה, ולאסור עליה להפוך את מנוע החיפוש שלה (Google Search) או את כלי הבינה המלאכותית שלה (Google AI) – שכיום הוא מכונה ג'מיני (Gemini) – למותקן אוטומטית במכשירי אנדרואיד. כמו כן הוע לאסור על ענקית הטק להתערב בהפצת מוצרים מתחרים או לפגוע באיכותם.

אם הפתרונות המוצעים לא יהיו יעילים, או אם גוגל לא תעמוד בתנאי פסק הדין, הממשל מציע צעד עוד יותר דרקוני ודרמטי – לדרוש מגוגל למכור את מערכת ההפעלה אנדרואיד. 

הדיון המשפטי בנוגע למהלכים המוצעים שגוגל אמורה לבצע צפוי להתחיל ב-21 באפריל ולהסתיים עד ה-2 במאי. בינתיים ברור כי ההליך המשפטי המתמשך מעיד על המאבק הגובר, גם בימי הנשיא החדש/ישן טראמפ, מצד הרגולטורים בארצות הברית – שקורה גם במקומות אחרים בעולם, למשל באיחוד האירופי – לטפל בכוחן הרב של ענקיות הטכנולוגיה ולנקוט ביתר שאת בניסיונות להבטיח תחרות הוגנת בשווקים הדיגיטליים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים