הוא היה סקפטי: יותר משליש מהמנמ"רים ספקנים לגבי ה-AI
מחקר גלובלי בהזמנת לנובו: החסם הגדול ביותר לאימוץ בינה מלאכותית - התשואה על ההשקעה ● זאת, למרות גידול של פי שלושה בהוצאות על הטכנולוגיה הזו

42% מכלל הארגונים הגלובליים מתכננים להטמיע מערכות מבוססות בינה מלאכותית יוצרת. למרות זאת, יותר משליש (37%) מצוותי ההנהלה בארגונים עדיין סקפטיים בנוגע ל-AI – כך עולה ממחקר מנמ"רים חדש.
את המחקר ערכו אנשי IDC, והוא נערך ביוזמת לנובו. עולה ממנו כי מנהיגים עסקיים ומקבלי החלטות בתחום ה-IT מאששים את הטענה שלפיה הבינה המלאכותית תגיע לרמות אימוץ נרחבות ככל שארגונים יקציבו נתח גדול יותר מתקציבי ה-IT שלהם להטמעתה.
המחקר, 2025 CIO Playbook, נושא את השם It’s Time for Ai-nomics. עולה ממנו שמקבלי ההחלטות בתחום ה-IT יגדילו השנה בכמעט פי שלושה את ההוצאות של ארגוניהם על בינה מלאכותית, בהשוואה לשנה הקודמת. עם זאת, אתגרים קריטיים כוללים תשואות פיננסיות לא ודאיות על ההשקעות הללו, וכן פערים במוכנות הארגונית.
כמעט 90%: ה-AI עמדה בציפיות שלנו
לגבי הוכחת תשואה על השקעה, כותבים עורכי המחקר כי "רוב מקרי השימוש בבינה מלאכותית עומדים בציפיות העסקיות, אך עדיין מאתגר להוכיח את התשואה מההשקעות הללו. מתח זה מתעצם לנוכח הנתק בין השקעות הולכות וגדלות ב-AI לבין ספקות המחלחלים לתהליך קבלת ההחלטות בנוגע לערך המתקבל. וכך, הנהלות נחלקות בדעותיהן: 37% מצוותי ההנהלה עדיין מביעים פקפוק או הסתייגות מ-AI, ואילו קרוב לתשעה מתוך 10 משיבים שאימצו AI – רובם הם אנשי מקצוע בתחום ה-IT – דיווחו שהבינה המלאכותית עמדה בציפיותיהם".
גם ממחקר זה עולה שקצב האימוץ של הבינה המלאכותית היוצרת הולך וגדל, ואנשי מפתח ב-IT מצפים שבשל כך, תקציב ה-AI יהווה השנה קרוב ל-20% מכלל תקציבי הטכנולוגיה של הארגונים. רק 11% מהארגונים משתמשים כבר כעת ביישומים המבוססים על GenAI, אך נתון זה צפוי לגדול ב-2025 בכמעט פי ארבעה ל-42%. הגידול הרב ביותר ביישומי GenAI צפוי להיות בפעילות ה-IT, בפיתוח התוכנה ובמחלקות השיווק.
אתגרים בהיבט המוכנות הארגונית ל-AI
המחקר אף הציף כמה אתגרים בהיבט המוכנות של ארגונים לבינה מלאכותית. החוקרים כתבו כי "בעיות אתיות והטיית דעות ב-AI ובלימוד מכונה נחשבות להיבט המורכב ולסיכון הגדול ביותר בבינה המלאכותית. אולם, יותר ממחצית העסקים בעולם לא מיישמים את מדיניות הפיקוח, הסיכונים והתאימות (GRC) של הבינה המלאכותית. כדי לשפר את התפוקה בעזרת סוכני AI, על ארגונים להשקיע גם באימון ובשדרוג הצוותים שלהם, להטמיע מודרניזציה במערכות ה-IT לשילוב יעיל של הכלים הללו, ולגבש תהליכים ארגוניים שיתרמו לשימוש אתי ואחראי בהם".
מהם הגורמים החשובים ביותר כדי שהטמעת ה-AI תצליח?
עוד העלה המחקר של לנובו שאיכות הנתונים מהווה גורם קריטי: "הבטחת ריבונות הנתונים ותאימות, וכן זמינות של נתונים איכותיים, הם הגורמים החשובים ביותר בהטמעה מוצלחת", נכתב. החוקרים ציינו שכשלי AI נגרמים לרוב "כתוצאה מבעיות איכות בנתונים, עלויות IT ושילוב בינה מלאכותית במערכות ובתהליכים קיימים".
כך, 33% מהמנמ"רים ציינו שהארגונים שלהם יפתחו יכולות לניהול נתונים בתריסר החודשים הקרובים.
כמו כן, עלה הצורך בשותפויות מיומנות. "למרות הדחיפות בקידום אג'נדת ה-AI, ארגונים מבינים שהם לא יכולים לעשות זאת לבדם", נכתב במחקר. "החוסר במומחיות הוא הסיבה השכיחה לאי השקעה ב-AI, ואילו הגישה לשותפים עם יכולות בינה מלאכותית חזקות היא מהגורמים החשובים ביותר בהטמעה מוצלחת של טכנולוגיה זו".
"הבינה המלאכותית היא מרתון ומרוץ לטווח קצר – היא מחייבת לנוע במהירות במטרה להטמיע מודרניזציה במערכות, תוך הבטחת עתידן של המערכות הטכנולוגיות הללו", אמר קן וונג, נשיא קבוצת הפתרונות והשירותים בלנובו. "על ארגונים לפשט את תהליך התכנון, ההטמעה והשילוב של פתרונות AI, כדי להמחיש את ההשפעה של ההשקעות הללו. הדבר יתרום לשיפור האמון ויניע השקעות עתידיות".
תגובות
(0)