מנכ"לים בהיי-טק בוחרים: זה הספר שהכי השפיע עליי
לרגל שבוע הספר העברי, שלושה מנכ"לים בהיי-טק בוחרים את הספר שנתן להם השראה, שלקחו ממנו תובנות לחיי היום יום ושהם אוהבים לחזור אליו בכל פעם מחדש

בשנים האחרונות נדמה שמעמדם של הספרים יורד, שפחות אנשים קוראים – דבר שיכול להיות מובן, עקב כמות העבודה, הריצות היומיומיות, הטיפול במשפחה וסד הלחצים שאנחנו נתונים בו. אלא שההנחה הזאת לא מתיישבת עם הנתונים: לפי הדו"ח השנתי של הספרייה הלאומית, שעל פי החוק, חלה חובה לשלוח אליה עותק של כל ספר או עיתון שיוצא בארץ, היה ב-2024 גידול של כמעט 1,000 במספר הספרים שיצאו בישראל לעומת 2023, והנתון עומד על קרוב ל-7,000 כותרים.
השבוע מתקיים שבוע הספר העברי, שהחל לפני המלחמה עם איראן, נקטע בגללה ונמשך עכשיו. אמנם, בניגוד לעבר, שבו הוא היה כמעט בכל עיר במדינה, השנה היריד המסורתי מתקיים רק בירושלים ובתל אביב, אבל עדיין מדובר באחד האירועים התרבותיים המרכזיים במדינה. זהו שבוע שמחזיר את הקריאה למרכז השיח הציבורי – ומזכיר את הערך שבמילה הכתובה, בעידן של מסכים.
דפי הספרים משמשים לא מעטים מאתנו, כולל מנכ"לים שאין להם הרבה פנאי, לקבל השראה, להוסיף ידע ופשוט ליהנות. לרגל שבוע הספר, ביקשנו משלושה מנכ"לים של חברות היי-טק לשתף אותנו בספר שהם חוזרים אליו שוב ושוב – כזה שמסייע להם לבחור לנהל מתוך עומק, משמעות ורלוונטיות.
יובל סמט, רייזאפ: להצית את האש / פטריק לנציוני
הספר להצית את האש של פטריק לנציוני מלווה את יובל סמט, מייסד ומנכ"ל רייזאפ, חברת פינטק שמציעה שירותי ניהול תקציב חכם למשקי בית, כבר שנים. לדבריו, "זה ספר שפשוט פתח לי את העיניים על איך צוותים עובדים – או לא עובדים. לנציוני מתאר את חמש הבעיות הגדולות שהורסות לצוותים: חוסר אמון בבסיס, מזה יוצא שאף אחד לא מעז להתעמת באמת, אז אין מחויבות אמיתית, אף אחד לא נותן דין וחשבון לאחרים, ובסוף כולם מתמקדים במטרות האישיות שלהם במקום בתוצאות המשותפות. מה שנהדר בספר הוא שלנציוני לא רק מציג בו את הבעיות, אלא גם נותן כלים מעשיים איך לטפל בכל אחת מהן".

יובל סמט, מייסד ומנכ"ל רייזאפ. צילום: אלה סברדלוב קרן
"להצית את האש הפך להיות עבורי כמו מדריך, שאני חוזר אליו בכל פעם שיש בעיה בצוות. אני מאמין שעבודת צוות טובה היא מה שיוצר ערך, והספר הזה הוא פשוט הכי מעשי שיש בנושא. אני מוצא את עצמי משתמש ברעיונות שעולים בו כל הזמן – במפגשי צוות, בדיונים קשים, בכל פעם שמשהו לא זורם כמו שצריך. והתקופה הנוכחית רק מוכיחה כמה הדברים האלה חשובים. כשהלחצים גבוהים והכול כאוטי, בדיוק אז צריכים צוות שחבריו סומכים האחד על השני, ולא מפחדים להגיד דברים קשים", הוסיף.
לדעת סמט, "מה שהכי חשוב בספר הוא הדגש על אמון. לא רק האמון המינימלי שכולם יעשו את העבודה, אלא גם הנכונות להיות פגיע ולהודות כשטעית. זה משהו שבתקופה הזו, כשכולנו מתמודדים עם המון אי ודאות, הפך להיות קריטי, כי אי אפשר לעבור את התקופה הזו בלי לסמוך האחד על השני".
ד"ר יואב זייף, סטרטסיס: האדם מחפש משמעות / ויקטור פרנקל
ד"ר יואב זייף, מנכ"ל סטרטסיס – חברה שמתמחה בפתרונות הדפסת תלת ממד – בחר בספר קטן בגודלו אך עצום בהשפעתו: האדם מחפש משמעות מאת ויקטור פרנקל.

ד"ר יואב זייף, מנכ"ל סטרטסיס. צילום: יח"צ
"זהו ספרון קטן, שאני חוזר אליו בכל כמה שנים כדי לקבל פרספקטיבה מחודשת על החיים ועל משמעותם. פרנקל, פסיכיאטר יהודי-אוסטרי ניצול אושוויץ, ייסד את גישת הלוגותרפיה – שיטה טיפולית שמעמידה את המשמעות ככוח מניע מרכזי של האדם. ברמה האישית, וגם כמוביל של אנשים, אימצתי שלוש תובנות המבוססות על גישתו, שגורמות לכל אדם להיות המוביל של עצמו, במקום קורבן של החיים. הראשונה טוענת שגם כאשר איננו שולטים בנסיבות החיצוניות, תמיד שמורה לנו הבחירה איך להגיב – עיקרון שהוא יסוד לחוסן נפשי, חירות פנימית ומנהיגות מודעת. או, כפי שפרנקל עצמו כתב: 'בין הגירוי לתגובה יש מרחב. במרחב הזה טמונה יכולתנו לבחור את תגובתנו. בתגובתנו טמונים הצמיחה והחירות שלנו'", אמר ד"ר זייף.
"התובנה השנייה", הוסיף, "היא שהיכולת להעניק תחושת מטרה לאנשים היא הבסיס ליצירת מחויבות והשראה אישית ובצוות. פרנקל מראה שאנשים מסוגלים לעמוד בקשיים עצומים כשהם רואים ערך עמוק במה שהם עושים. התובנה השלישית מדגישה את הצורך באמפטיה ובהתבוננות פנימית – לא רק לשם צמיחה אישית, אלא גם כדי להבין טוב יותר מה נדרש מאדם כמנהיג".
לדברי ד"ר זייף, "התפיסות המיוחדות האלה מונעות מאיתנו להפוך לקורבנות של הנסיבות, מתוך ההבנה שאנחנו אחראים לגורלנו מתוקף הבחירה, המשמעות וההתבוננות הפנימית שלנו. בסופו של דבר, פרנקל מזכיר לנו שמשמעות אינה מותרות אלא יסוד קיומי, והיא חלק מהותי מהגישה שלי לחיים".
רונן סולומון, אלטשר: החידה הסינגפורית / פרופ' גבי וימן ופרופ' ברוך נבו
רונן סולומון, מייסד ומנכ"ל חברת הפינטק אלטשר, שפיתחה פלטפורמה לניהול אקוויטי לחברות, משקיעים ויזמים, מחזיק על המדף ספר שהוא חזר אליו פעמים רבות – החידה הסינגפורית מאת הפרופסורים גבי וימן וברוך נבו.

רונן סולומון, מייסד ומנכ"ל אלטשר. צילום: יח"צ
"זה אחד הספרים שחזרתי אליהם הכי הרבה פעמים – ובמיוחד בתקופות של חוסר ודאות, כמו עכשיו", אמר סולומון. "הספר בוחן את סינגפור כמודל של מדינה ריכוזית, שמצליחה לשמור על יציבות, ביטחון ושגשוג – לעתים תוך ויתור על חירויות אזרחיות שאנחנו, בישראל, לוקחים כמובנות מאליהן. דרך ההשוואה לישראל המחברים שואלים: האם דמוקרטיה מוחלטת היא בהכרח הפתרון הנכון? או שמא ייתכן שמידה מסוימת של ריכוזיות דווקא משרתת את טובת האזרח?".
"הספר הזה, בעיניי, מטלטל במובן הטוב של המילה", הוסיף. "הוא גורם לי לשאול שאלות על דברים שחשבתי שהם מובנים מאליהם – לא רק כאזרח במדינה דמוקרטית, אלא גם כיזם וכמנהל. גדלנו על 'זכותי', אבל מה אם דווקא ויתור מסוים מייצר מרחב בטוח יותר? זה מנחה אותי בעבודתי – לבחון כל הנחה מחדש, גם אם היא נתפסת כברורה מאליה, ולא להסתפק בתשובות אוטומטיות. גם אם נאמר בישיבת הנהלה ש-'אי אפשר', אני עוצר ושואל – אולי דווקא כן? אולי יש דרך אחרת?".
סולומון ציין כי "כלוחם בגולני, חונכתי לא להיכנע לשגרה – תמיד לאתגר, לחשוב מחדש, להוביל. ברוח הזו אני פועל גם כיום. במלחמה הנוכחית אנחנו רואים את צה"ל מיישם בדיוק את זה: משנה דפוסי פעולה, שובר קונספציות ובונה תורות לחימה חדשות. לא חוזר אוטומטית על מה שהיה, אלא מחפש את מה שצריך להיות. כך גם אני שואף, כאדם וכיזם, לסלול בכל רגע נתון את הדרך שמתאימה למציאות המשתנה ולמטרות שמולן אני ניצב".
ממליץ על הספר אחד ל50000 של הסופרת לילך ביתן,קניתי אותו בשבוע הספר בתל אביב וקראתי אותו ברצף.הספר מדבר על איך זה להיוולד עם תסמונת נדירה וממנה לצמוח
ממליץ על הספר אחתל50000 של הסופרת לילך ביתן
זה כמו שהיו שואלים את פרס, והוא היה עונה: " אני קורא עכשיו שני ספרים"........ מנכ"לי הייטק לא קוראים ספרים, אין להם זמן.......
אדם איכותי תמיד עם ספר בתיק. ואם להם יש זמן לקרוא, אז לכל אחד יש.