מטריד: בן הזוג של אליזבת הולמס גייס הון לחברת בדיקות דם חדשה

נראה שדם זורם שוב בעמק הסיליקון: בזמן ש-הולמס, מייסדת תראנוס הידועה לשמצה, מרצה עונש מאסר ממושך על הונאת בדיקות דם בקנה מידה נרחב, שותפה לחיים ואב ילדיה, בילי אוונס, החל לגייס לחברת בדיקות דם חדשה

בן זוגה גייס הון לחברת בדיקות דם משונה. אליזבת הולמס, מייסדת תראנוס שהונתה רבים.

דיווח חדש על גיוס הון טכנולוגי מעורר באחרונה הד תקשורתי נרחב, ולא בכדי – לפי הטענות, בילי אוונס, בן זוגה של אליזבת הולמס ואבי ילדיה, גייס באחרונה מיליוני דולרים כדי להקים חברה חדשה שעיסוקה הוא בבדיקות דם מתקדמות, לכאורה. אלא שהסיטואציה החדשה הזו דומה להפליא למה שאירע בעבר ושלח את הפרטנרית שלו, מייסדת תראנוס (Theranos), לכלא. כאמור, הפרשה מדווחת בהרחבה במדיה בשל הדמיון המטריד בינה לבין המיזם שהוביל להרשעתה של הולמס ולאחד הסיפורים הגדולים ביותר של הטעיה וכישלון בעמק הסיליקון.

המיזם החדש, האמנתוס (Haemanthus) שמו – שנקרא על שם פרח המכונה גם 'חבצלת הדם' – מתואר במסגרת הקמפיין לשיווקו ככזה שמייצג את "עתיד הדיאגנוסטיקה" ונטען כי מדובר ב-"גישה רדיקלית חדשה לבדיקות בריאות". תיאורים אלו מזכירים במהותם את ההבטחות שניתנו בעבר על ידי תראנוס סביב המוצר שלה, שכאמור התגלה כתרמית נרחבת. העובדה ששותפה לחיים של הולמס עומד מאחורי חברה דומה, בעת שהיא בכלא בשל הונאת בדיקות הדם שהשיקה בעבר, נתפשת בעיני רבים כהתפתחות מדאיגה שיש לחקור ולפקפק בה.

כך למשל התייחס לפרשה ניק מארק, רופא בטיפול נמרץ אשר מגיש פודקאסט רפואי, בציוץ בחשבון ה-X שלו: "אוקיי, זה מטורף. בזמן שאליזבת הולמס עדיין בכלא בגין ההונאה שביצעה, השותף שלה מגייס כסף עבור חברת בדיקות דם חדשה: האמנתוס, הידועה גם בשם תראנוס 2.0".

גם רוד פרוינד, עורך דין בתחום הפרסום והמסחר האלקטרוני, הגיב ב-X וציין כי: "אנחנו הולכים לקבל מיחזורי חדשות של Fyre Fest 2 (תרמית מפורסמת אחרת – ג"פ) ותראנוס 2 באותה שנה".

"אופטימיזציית בריאות האדם" או אופטימזציית חשבון הבנק של אוונס?

הפרטים המעניינים שנחשפו על האמנתוס כוללים את היעד שלה לגייס 50 מיליון דולר לצורך "אופטימיזציה של בריאות האדם". דיווחים מצביעים על כך שאוונס כבר גייס מיליוני דולרים, כולל 3.5 מיליון דולר ממשפחה וחברים, ומאז גויסו 15 מיליון דולר נוספים.

החברה, כך לפי הדיווחים, היא סטארט-אפ המבוסס על בינה מלאכותית, ומתיימרת, לכאורה, לזהות בעיות בריאות מבדיקות נוזלי גוף כמו דם, רוק או שתן. לא ידוע הרבה על טיב הבדיקות, אולם כן דווח כי תוכניותיה הראשוניות כוללות בדיקות בחיות מחמד לפני המעבר לבדיקת בני אדם. על פי חומרי שיווק שנסקרו, האבטיפוס של המכשיר כולל לייזר שיסרוק דם, רוק או שתן מחיות המחמד. הדמיון הפיזי של אב הטיפוס למכונת בדיקות הדם של תראנוס, שנקראה בשמות 'אדיסון' או 'מינילאב', מתואר בדיווחים השונים כלא פחות ממצמרר.

אוונס עצמו מופיע ב-לינקדאין כבעל בתפקיד כלשהו ב"סטארט-אפ" לא ממש מזוהה, שאותו החל באוקטובר 2022. מסמכים רשמיים מראים כי חברה בשם המאנתוס נרשמה בטקסס בפברואר 2024 כתאגיד זר למטרות רווח.

הולמס הורשעה – האם התרמית שלה חוזרת לחיים?

כדי להבין את הסערה התקשורתית, יש לחזור לסיפורה יוצא הדופן של הולמס ולקריסת תראנוס – החברה שהקימה בגיל 19 במטרה מובטחת "להפוך את שירותי הבריאות לדמוקרטיים", תוך שימוש בכמה טיפות דם בלבד לשם ביצוע בדיקות. הולמס, שנשרה מסטנפורד, הציגה פחד ממחטים כמניע לרעיון והצליחה לרתום אליה אנשי אקדמיה, פוליטיקאים ומשקיעים מהשורה הראשונה. בין האישים המשפיעים שגייסה למועצת המנהלים של תראנוס היה למשל הנרי קיסינג'ר ובין המשקיעים הגדולים אשר גייסה נכלל רופרט מרדוק.

החברה שייסדה, Real-Time Cures, ששמה שונה ל-תראנוס (הלחם של "תרפיה" ו"אבחון") ב-2003, גייסה מאות מיליוני דולרים והוערכה בשיאה בכ-9 מיליארד דולר. הולמס עצמה הוגדרה על ידי פורבס כמיליארדרית הצעירה ביותר שהגיעה להונה בעצמה, והשוותה לסטיב ג'ובס – כולל אימוץ סגנון לבושו וטון דיבור נמוך ומחושב כשלו. 

אולם מאחורי הקלעים – הטכנולוגיה לא עבדה. סדרת תחקירים של ג'ון קארירו מהוול סטריט ג'ורנל חשפה ב-2015 שמכשיר ה-אדיסון של החברה סיפק תוצאות שגויות, ושבעצם תראנוס השתמשה בציוד של חברות אחרות. בהמשך, ה-FDA אסר שימוש באחת ההמצאות המרכזיות של החברה, והולמס הושעתה מניהול מעבדות.

ב-2018, ה-SEC האשימה את הולמס ואת שותפה ראמש "סאני" בלוואני בהונאה מסיבית, כולל בשימוש בטענות שווא על שימוש בטכנולוגיה של החברה שעשה כביכול משרד ההגנה האמריקני. הולמס הסכימה לפשרה שכללה קנס, החזרת מניות ואיסור על כהונה בחברות ציבוריות. לאחר הליך פלילי ממושך היא הורשעה ב-2022 ב-4 סעיפים של הונאת משקיעים, ונגזרו עליה 11 ורבע שנות מאסר וקנסות לשם פיצוי נפגעיה בגובה 452 מיליון דולר. היא החלה לרצות את עונשה במאי 2023, וערעורה בנדון נדחה בפברואר 2025.

עתה מתחדשת ההתעניינות הציבורית בה, בעקבות הפעילות של בן זוגה, אוונס, בחברה החדשה האמנתוס, כשרבים תוהים האם מדובר בהיסטוריה שעלולה לחזור על עצמה – רק תחת שם אחר.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. ש.ג

    העונשים המוטלים על נוכלים לא מרתעים להמשיך במלאכה אם זה קורה בארה"ב ששם בד"כ העונשים המוטלים גבוהים מאשר ישראל, ועדיין חוזרים לסורם, אז בארץ עם עונשים קלים (זיוף ת"ז שנה מאסר) ודאי שכדאי לחזור ולפשוע.

אירועים קרובים