"יש לפעול לשילוב שורדות זנות בתעסוקה טכנולוגית"

טל חמווי, מייסדת ומנהלת שותפה של עמותת המכללהּ, שמכשירה את הנשים הללו בין היתר לעבודה בהיי-טק, סיפרה על כך ואמרה כי "לא צריך להתמקד בקנסות - אלא בהשקעה בפתרונות עבורן, כולל פתרונות טכנולוגיים"

טל חמווי, מייסדת ומנהלת שותפה של עמותת המכללהּ.

"משרד המשפטים ממליץ להפוך את חוק איסור צריכת זנות לקבוע ולהמשיך להשית קנסות (על לקוחות – י"ה), ללא התייחסות לשיקום. המציאות מעידה כי הקנסות מרתיעים לקוחות (זנאים – י"ה) במידה מסוימת, אך לא מספקים לנשים חלופה ברת קיימא. אנחנו מאמינות שיש להתמקד בשיקום – ולא בקנסות, ולכן אנחנו פועלות לשילוב נשים שורדות זנות – גם בעבודה בענף הטכנולוגיה", כך אמרה טל חמווי, מייסדת ומנהלת שותפה של עמותת המכללהּ.

לדברי חמווי, "חמש שנים לאחר שחוק איסור צריכת זנות נכנס לתוקפו כהוראת שעה, משרד המשפטים פרסם בסוף החודש שעבר תזכיר שממליץ לקדם אותו כחוק קבוע, ולהשית קנסות על אדם שצורך או מנסה לצרוך זנות. הכוונה היא לבחון את הפיכת העבירה לפלילית".

היא ציינה כי "החוק נועד לצמצם את תופעת הזנות על ידי הפללת הלקוחות, ולהביא להרחבת ההתקשרויות של משרד הרווחה ובעקבות כך לתוספת תקציבים לעמותות שנותנות מענים שונים לאוכלוסיות בזנות, דוגמת עמותת המכללהּ. חלק זה מהותי בחוק, כי הוא אפשר – בפעם הראשונה – לאותם ארגונים מרווח נשימה כלכלי".

בית ספר חברתי לנשים שורדות זנות ואלימות

באתר העמותה מצוין כי "המכללהּ היא בית ספר חברתי, שמטרתו לאפשר לנשים שורדות זנות ואלימות ללמוד ולרכוש מקצוע, ולהשתלב בחברה ובמעגל העבודה. בית הספר מפעיל מגוון קורסים – החל מקורס טבחות וקונדיטוריה, דרך הום סטיילניג ומכירות בתחום האופנה, ועד לניהול אדמיניסטרטיבי, בניית אתרי אינטרנט וקורסי היי-טק. הקורסים ממוקדים ונמשכים כ-10 שבועות, בכדי לאפשר לנשים למצוא עבודה מפרנסת ובעלת אופק תעסוקתי במהירות וביעילות".

"המכללהּ", נכתב, "מתווכת בין מעסיקות ומעסיקים ובין הנשים הלומדות בעמותה, ומסייעת להן להשתלב בעולם התעסוקה בדרך הקלה ביותר שניתן. אנחנו בית ספר לחיים ולכן, מעבר לקורסים אנחנו מספקות מענה לצרכים מורכבים וייחודיים שעולים מקשיי החיים בזנות ואלימות על צורותיהן, ועוזרות לסטודנטיות בחודשים הראשונים לכניסתן למעגל העבודה".

חמווי ציטטה הערכות ישנות, שלפיהן אוכלוסיית הנשים והאנשים בזנות בישראל עומדת על בין 11 ל-12 אלף. מתוכה, כ-95% הן נשים, וכ-1,000 הן.ם קטינות.ים. "הנתונים האמיתיים גדולים בהרבה, וגדלים בממדים מבהילים", הדגישה. "רק כשליש מהנשים בזנות נמצאות בתהליך שיקומי, והן ללא מקצוע מפרנס. זה לא מפתיע: מדובר בנשים שמתמודדות עם שלל אתגרים, ביניהם פוסט טראומה, לרוב מורכבת, חובות והיעדר קורת גג ראויה או קבועה. בנוסף, רבות מהן סובלות מרמות תלישות חברתית גבוהות במיוחד ומתקשות לתת אמון במי שמנסה לסייע להן".

אילו קורסים המכללהּ מציעה?

"הדרך ליציאה מהזנות והשתלבות בעבודה ובחברה הינה ארוכה ומלאת מהמורות", ציינה חמווי, "אך עם מענים ופתרונות מתאימים, היא אפשרית בהחלט. דרושה מעטפת שלמה, שכוללת שיקום נפשי, דיור, תזונה וביגוד ראויים, תחושת שייכות, בניית ביטחון וזהות מקצועית, וליווי תעסוקתי. התפקיד של המכללהּ הוא ליצור הזדמנויות בתחום התעסוקה באמצעות קורסים מקצועיים במגוון תחומים, ליווי תעסוקתי, וקהילה חמה ואוהבת. אחד הנדבכים המרכזיים בעמותה הוא מתן הכשרה מקצועית שמעניקה לא רק ידע פרקטי, אלא גם ביטחון עצמי, תחושת מסוגלות ושייכות, כך שהסטודנטיות הלומדות במכללהּ יבינו שהן יכולות לבנות לעצמן מסלול חדש".

חמווי אמרה כי "אנחנו מקיימות קורסים בסיסיים באנגלית ובעברית, קורס יישומי מחשב וקורסים מקצועיים, תוך הקפדה על רלוונטיות גבוהה לשוק העבודה. העולם התעסוקתי נע לכיוון טכנולוגי, ולכן הרחבנו את היצע הקורסים שלנו, והפעלנו גם קורסים חדשניים, כגון בינה מלאכותית, בדיקות איכות, פיית'ון, קנבה, Google Sheets, שיווק ברשתות חברתיות, פריוריטי ושימוש באפליקציות ובזום והטמעת מערכות. הפלא הזה מתרחש מול עינינו, ובהצלחה לא מבוטלת".

"גם אם הקנסות מביאים לירידה בהיקף הזנות בישראל, הרי שהיא מצומצמת ומהווה גזרה קשה לנשים שעוסקות בזנות, בייחוד כאשר לא מוצעות אלטרנטיבות", סיכמה חמווי. "בפועל, מה שהביא לשינוי ולהטבת מצבן של נשים בזנות הוא לא האיסור, אלא הקמת מענים ותמיכה במענים קיימים, כמו המכללהּ וארגונים נוספים, שמאפשרים לנשים חלופה ואופציות ושכעת נמצאים בסכנה ממשית. המדינה שרויה במלחמה כבר 17 חודשים, המצוקה גוברת והתקציבים והתרומות מצטמצמים, ואיתם הסיוע והתמיכה שאנחנו יכולות לתת. הדיבורים על חוקים לא משנים את המציאות שאנחנו נתקלות בה כל יום: נשים מלאות ברצון אדיר לחיים מיטיבים ועצמאיים למרות הכול. מסיבה זו, מרכז הכובד של הדיון לא צריך להתמקד בקנסות – אלא בהשקעה בפתרונות, כולל פתרונות טכנולוגיים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים