מכרז המיחשוב: הסתיים שלב השאלות
הספקים שאלו והממשלה השיבה, אך סערת הרוחות סביב מכרז המיחשוב הממשלתי מסרבת לגווע ● חברות האינטגרציה מאיימות שלא לגשת למכרז, הממשלה לא מתרגשת, והחגיגה - בעיצומה
בעת כתיבת שורות אלו עומד משרד האוצר לפרסם באתר המכרזים את תשובותיו לשאלות ולהערות הספקים בנוגע למכרז המיחשוב הממשלתי הגדול, שמעורר סערה ציבורית גדולה. בעקבות פרסום המכרז, הוגשו לעורכיו עשרות שאלות. לאחר שלב התשובות הראשון, נערך כנס ספקים ב-14 במאי, שם הועלו שאלות נוספות. בשבוע שעבר סיימו אנשי האוצר לנסח את התשובות, שכאמור יפורסמו ברשת בתוך כמה שעות. במשרד האוצר אומרים, כי בכך תם שלב השאלות והתשובות והמכרז יוצא לדרך.
השינוי העיקרי שעליו מצביעים באוצר, הוא היענות לטענות רבות שהופנו בנושא התקורה של החברות בשיטת הקוסט פלוס. כזכור, אחת הטענות המרכזיות היתה שהמכרז הופך את החברות בענף לחברות כוח אדם. לפיכך, החליטו עורכי המכרז, כי התקורה תוצא אל מחוץ לתחרות בין החברות, והיא תעמוד על שיעור מקסימלי של 12%. כמובן שכל חברה יכולה להתחרות על פחות מזה, אבל לא תהיה מלחמה של ממש בין החברות לגבי מי יוריד או יעלה את התקורה. בכך, מקווים באוצר להרגיע חלק גדול ממוקדי ההתנגדות.
כעת נשאלת שאלת מיליון הדולר: מי ייגש למכרז ומי יישאר בחוץ. במיוחד נשואות העיניים אל החברות הגדולות: נס טכנולוגיות, מטריקס, טלדור, מלם-תים, One1 ו-EDS מקבוצת HP. הערפל בשוק סביב נושא זה הוא רב, ומנהלי החברות הגדולות מעדיפים שלא לגלות מה החליטו. היחידה שהצהירה על כוונתה היא טלדור, שהולכת להתחרות במכרז יחד עם חברת שילוב. יתר המנהלים אומרים בשיחות סגורות, כי האפשרות שהפעם הם יהיו מחוץ למשחק אינה דמיונית. בסביבת משרד האוצר אומרים שלא לציטוט, כי ברור שכל הספקים ייגשו, למרות כל הביקורת.











הפרדת התקורה איננה מספקת: אם המכרז מפורסם כמקשה אחת, התקורה עלולה להיכנס "בדלת האחורית" דרך מרכיבים אחרים. הגישה האופטימלית מבחינת האוצר הוא הפרדה למרכיבי עלות, כאשר כל מרכיב מתומחר בנפרד, וכן דרישה לאפשר למפרסם המכרז לבחור זוכה לכל מרכיב. הבעיה - יתכן ששיטה כזו תהיה פחות כדאית למציעים, אם כוונתם להגיש חבילות בשיטת "הצעות לגו" - כלומר שימוש בסבסוד צולב והגשת הצעות מחיר בחבילות של מרכיבים.