משבר הרכיבים הגלובלי: הצורך באיתור ואימות מקורות אספקה

מרוץ הטכנולוגיה בתחום הבינה המלאכותית, והזינוק בביקוש לרכיבים, יוצרים חוסר איזון חריף ● כיצד ניתן להבטיח רציפות תפעולית בעידן של אי-ודאות בשרשרת האספקה?

ניר גרינברג, מנכ"ל משותף של הייפר גלובל ישראל.

בשנים האחרונות שרשרת האספקה הגלובלית חווה שינוי עמוק על רקע גידול עצום בביקוש לרכיבי חומרה – בעיקר רכיבי זיכרון ואחסון, מאיצי AI ורכיבי עיבוד – וזאת עקב מרוץ הטכנולוגיה של חברות בתחום הבינה המלאכותית.

רבות מיצרניות השבבים המובילות בעולם החלו להסיט את כושר הייצור שלהן לטובת הבינה המלאכותית, המציגה רווחיות גבוהה יותר עבורן. כתוצאה מכך, נוצרה מציאות שבה חברות טכנולוגיות בתעשייה נדרשות להתמודד עם מחסור ברכיבים, תנודתיות גבוהה וסיכון גובר לאיכות ואותנטיות של הרכיבים.

הביקוש האדיר שמייצרות חברות טכנולוגיה גלובליות מובילות משנה את כללי המשחק. לפי הערכות, ענקיות ה-AI כבר צורכות נתח משמעותי מקיבולת הייצור העולמית של זיכרונות מתקדמים, עד כדי מצב שבו חברה אחת יחידה יכולה לייצר לחץ על עשרות אחוזים מקווי הייצור הגלובליים.

בתוך כך, העלייה בתחום ה-AI הובילה לגידול בביקושים לרכיבי חומרה מתקדמים ולשינויים במבנה הייצור העולמי. מצב זה הוביל לעליית מחירים חדה ומתמשכת ברכיבי הליבה של כל מכשור אלקטרוני. מחירי הזיכרון ורכיבי האחסון זינקו במאות אחוזים בתוך שנה אחת, וכל אלה יחד מעצימים את הלחץ על שוק הרכיבים – לחץ הפוגע ישירות ביכולתן של חברות לפתח, לייצר ולספק מוצרים בזמן. מגמה זו משקפת חוסר איזון חריף בין היצע לביקוש.

הביקוש האדיר שמייצרות חברות טכנולוגיה גלובליות מובילות משנה את כללי המשחק. לפי הערכות, ענקיות ה-AI כבר צורכות נתח משמעותי מקיבולת הייצור העולמית של זיכרונות מתקדמים, עד כדי מצב שבו חברה אחת יחידה יכולה לייצר לחץ על עשרות אחוזים מקווי הייצור הגלובליים

הלחץ אינו מוגבל רק לשוק הרכיבים עצמו. גם תעשיית הדאטה סנטרים העולמית צפויה להמשיך להתרחב בקצב, כאשר קיבולת העיבוד הנדרשת כמעט מכפילה את עצמה בתוך שנים בודדות. לפי נתוני שוק, צריכת האנרגיה העולמית של דאטה-סנטרים הגיעה ב-2025 ל-446 טרהוואט, כמעט פי שניים לעומת 2023 ודומה לצריכת החשמל השנתית של מדינה כמו גרמניה.

מרכזי נתונים דורשים כמויות עצומות של זיכרון מהיר לאימון והרצת מודלים, מה ששואב את רוב כושר הייצור העולמי ויוצר לחץ חסר תקדים על שרשראות הייצור. המשבר עמוק עד כדי כך, שספקיות מובילות מזהירות כי המחסור עלול להימשך עד סוף 2027 ואף מעבר לכך.

יצרניות הזיכרונות מתקשות לעמוד בקצב, והפתרונות להגדלת התפוקה מצריכים השקעות עתק בפסי ייצור חדשים ודורשים זמן רב. במקביל, ההיצע הפנוי לשוק הרחב קטן משמעותית, עקב רכישות מסיביות שענקיות הטכנולוגיה מבצעות לרכיבי זיכרון, והן אף מתחייבות לרכישת קווי ייצור שלמים. התוצאה היא לחץ מתמשך על רכיבי ליבה כגון זיכרונות, מעבדים ותשתיות דאטה סנטר, לצד עליית מחירים וזמני אספקה ארוכים יותר.

ההשפעה על מוצרים מבוססי מיחשוב

עבור חברות טכנולוגיה המפתחות מוצרי תוכנה או מערכות פיזיות מבוססות מיחשוב, המשמעות רחבה הרבה יותר מהתייקרות נקודתית של חומרה. במקרים רבים, ייצור של מוצר שלם עלול להתעכב או להיעצר בשל מחסור ברכיב בודד. גם אם הפיתוח הושלם, התוכנה מוכנה והלקוחות ממתינים לקבלת המוצר, היעדרותו של רכיב קריטי אחד עלולה להשבית קווי ייצור ולפגוע בהתחייבויות עסקיות מול לקוחות בארץ ובעולם.

האתגר הופך להיות משמעותי במיוחד עבור חברות העוסקות בתוכנה, סייבר, ציוד רפואי, מערכות ביטחוניות ובתעשיית המוליכים למחצה, אשר פעילותן נשענת על שילוב בין חדשנות טכנולוגית לבין יכולת אספקה עקבית ואמינה. חברות אלו מצטיינות בפיתוח המוצר וביכולות המחקר והפיתוח שלהן, אך לרוב אינן מחזיקות במומחיות הנדרשת לניהול שרשרת אספקה גלובלית מורכבת.

בתנאי השוק הנוכחיים, חברות טכנולוגיה רבות מגלות כי לצד יכולות הפיתוח והחדשנות נדרש גם שותף טכנולוגי בעל פריסה גלובלית ויכולות תפעוליות רחבות, המסוגל ללוות את המוצר משלב התכנון ועד לייצור ולאספקה בשווקים השונים. שותף זה נושא באחריות לניהול כלל שרשרת הערך – החל מתכנון הנדסי, בניית עצי מוצר ואיתור מקורות אספקה, דרך ייצור סדרות ראשונות ואישורי לקוח ועד לייצור המוני, בקרת איכות וניהול לוגיסטי מורכב בארץ ובעולם. בכך השותפוּת מאפשרת לחברות להתמקד בליבת החדשנות והפיתוח, תוך הבטחת רציפות תפעולית ויכולת צמיחה גלובלית. בתוך כך, היכולת לבצע סורסינג מתקדם ולאתר מקורות אספקה אמינים הופכת קריטית במיוחד בתקופות של מחסור ואי-ודאות בשרשרת האספקה, כאשר זיהוי מהיר של ספקים חלופיים, אימות אמינותם והבטחת מקוריות הרכיבים, לצד מערכי בקרת איכות מתקדמים, מאפשרים שמירה על רציפות ייצור, עמידה בהתחייבויות ללקוחות והפחתת סיכון לשיבושים או שיתוק תפעולי בפעילות הגלובלית.

ככל שהמשבר הולך ומעמיק, השותף הטכנולוגי הופך להיות מקור חיוני ליציבות בעידן של אי ודאות, המאפשר לחברות טכנולוגיה בארץ ובעולם לשמר המשכיות עסקית ותפעולית. מעבר לערך העסקי, מדובר גם בתרומה משמעותית לחוסן התעשייתי והטכנולוגי, המאפשרת לחברות ישראליות ובינלאומיות להמשיך לצמוח, ולשמר את רציפות הפעילות של תעשיית ההייטק הישראלית הפועלת בזירה בינלאומית.

הכותב הוא מנכ"ל משותף בחברת הייפר גלובל, ישראל

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים