על פוליטיקה וטכנולוגיה, או – מי צריך טכנולוגיה?

הטכנולוגיה היא לא העיקר, אלא האנשים שמאחוריה - טוען אבי גבאי, יו"ר מפלגת העבודה, והוא צודק ● זה נכון לגבי המחשוב הממשלתי, אבל לא רק

מסלקום לפרטנר. אבי גבאי.

אחד הדוברים המרכזיים בכנס הפסגה הדיגיטלית שערכה הלשכה לטכנולוגיית המידע ביום ה' האחרון, בהפקת אנשים ומחשבים, היה יו"ר מפלגת העבודה, אבי גבאי. חלק מהקהל באירוע היה מוכר לו מעברו, טרום ימי הפוליטיקה, כמנכ"ל בזק וכאיש אגף התקציבים במשרד האוצר. בשיחה על הבמה עם כותב שורות אלה הוא הפתיע לא מעט ממאות המשתתפים באירוע שבאו לשמוע אותו, כשאמר שעם כל הכבוד לטכנולוגיה, היא לא הדבר החשוב באמת.

הוא חזר על המסר הזה כמה וכמה פעמים. לדבריו, הטכנולוגיה קיימת, אבל האנשים הם אלה שמשתמשים בה לרעה או בצורה לקויה. הוא דיבר על ההסתה, כמו גם על כך שראש הממשלה ופוליטיקאים נוספים הם אלה שצריכים לסייע להביא לפריצת הדרך בכל מה שקשור לממשל זמין והשירות לאזרח.

גבאי ציין כי פרויקט ממשל זמין החל עוד בתקופתו באגף התקציבים ועל אף שנעשו לא מעט דברים ויש התקדמות, עדיין הממשלה רחוקה מאוד מליישם את חזון האזרח במוקד. לדעתו, כאמור, האחראים לכך הם מקבלי ההחלטות ולכן, צריך לשים את הדגש על אלה שצריכים ליישם את הטכנולוגיה.

"מי כמוכם יודע שכאשר דברים לא עובדים, מאשימים אתכם", פנה גבאי לאנשי הטכנולוגיה הרבים שישבו באולם, "אבל אתם יודעים היטב שהאשמה לא בכם אלא בבוסים שלכם. התופעה הזו קיימת בכל הארגונים, אבל בממשלה היא בולטת יותר. רמת המחשוב במגזר הציבורי-ממשלתי רחוקה מאוד מלהתקרב לפוטנציאל הטכנולוגי הקיים, רחוקה מאוד ממימוש מלוא היתרונות מהכלים ומהפיתוחים שנעשים על ידי מיטב האנשים בתקשוב הממשלתי".

גבאי צודק בכך שהוא מפנה את החצים לראש הממשלה ולאנשיו, שצריכים ליישם את החזון של בנימין נתניהו, שעליו דיבר פעמים רבות: ייעול השירות הציבורי, צמצום הביורוקרטיה והגברת השקיפות. אלא שהדברים אינם מחלחלים למטה וביותר מדי משרדים, רשויות וגופים ציבוריים הם נתקעים בלשכת המנכ"ל.

נכון שהוקם בממשלה גוף שמאגד את הפעילות המחשובית – רשות התקשוב, אבל זהו גוף מייעץ, שמפקיד בידי המנמ"רים את הכלים לעשות את עבודתם. אלא שגם המנמ"ר הכי טוב לא יכול לעקוף את המנכ"ל שלו, שלא רוצה ליישם את הטכנולוגיה שנועדה לשפר את השירות, כי אף אחד לא מודד אותו על זה.

"מנמ"רים, לכו לפוליטיקה!"

כאן כבר נכנסים לאזור הרבה יותר רחב, שלא קשור לטכנולוגיה אלא למשילות. יש בממשלות ישראל לדורותיהן בעיית משילות חמורה, שהיישום הלוקה בחסר של הטכנולוגיה הוא רק אחת התוצאות שלה. הסטטיסטיקה שלפיה רוב גדול של החלטות הממשלה לא מיושמות היא עובדה קיימת ועדיין לא נולדו הממשלה וראש הממשלה שישנו אותה, לפחות לא ב-20 השנים האחרונות. ייתכן שזו הסיבה שבתחילת דבריו קרא גבאי למנמ"רים באי הכנס: לכו לפוליטיקה.

זה רעיון שלא צריך לפסול אותו על הסף. נכון שהאווירה העכורה והדימוי של הפוליטיקה מרחיקים ממנה אנשים טובים, אבל הזירה הפוליטית היא זו שבה מקבלים החלטות, בין היתר כאלה שמיישמות את הטכנולוגיה וגורמות לה להביא לשינוי אמיתי בכל תחומי החיים. גבאי הוא דוגמה לאדם שלא חסר לו כלום ויכול היה למלא עוד תפקיד נחשק, ועדיין, החליט ללכת לפוליטיקה. הוא אף הגיע לשיא בקריירה הפוליטית כאשר היה שר ואם זה היה תלוי בו, ייתכן שהיה נשאר בתפקיד עד היום.

כך או כך, המצע של מפלגתו צפוי לכלול פרקים נכבדים שיעסקו בעידוד הצמיחה, עידוד ההיי-טק ויישום שיפור השירות לאזרח. חובת ההוכחה היא על גבאי ואנשיו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים