ענקיות הטק תומכות במהלך של טראמפ להקל על רגולציית ה-AI
גוגל, מטא ו-OpenAI בין השאר עודדו גישה מקלה בפיקוח, וקוראות לטראמפ ליישם מדיניות רגולטורית מצומצמת בהשוואה לאירופה, בטענה שרגולציית AI מחמירה תעכב התקדמות בתחום ותסכן את מעמדה התחרותי של ארה"ב מול סין

עם כניסתו המחודשת לתפקיד נשיא ארצות הברית, אחד הצעדים הראשונים של דונלד טראמפ היה ביטול צו נשיאותי קודם שהוציא הנשיא ג'ו ביידן בנושא בינה מלאכותית. הצו של ביידן ביקש להחיל מספר מצומצם של מגבלות על חברות הטכנולוגיה בהקשר לתחום, ומאידך הורה לסוכנויות פדרליות להיערך לשימוש גובר בטכנולוגיות אלו. ביטול צו זה היווה למעשה מימוש של הבטחה מובילה מקמפיין הבחירות של טראמפ, שהתייחס אל הצו של הנשיא הקודם כאל כזה המכיל "רעיונות שמאלניים רדיקליים" בנוגע לפיתוח AI. במקום זאת, ממשל טראמפ הבטיח ליישם מדיניות חדשה, שתוארה בעיקר באופן הלא מחייב של "בואו נראה מה יקרה". מדובר בגישה שטראמפ מקפיד לדבוק בה, המאפשרת במקרה מסוים זה לשחקנים פרטיים לפתח מודלים מתקדמים ללא מגבלות משמעותיות, כולל למפתחים שעלולים לאפשר למשל יצירת כלי נשק ביולוגיים, מתקפות סייבר או תכני דיפ-פייק מציאותיים ומתעתעים שמסכנים רבים.
https://t.co/bBLr0NC3zm pic.twitter.com/PzIGiY28YO
— United States Space Force (@SpaceForceDoD) March 20, 2025
סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס אף הצהיר בפסגת הפעולה בנושא שנערכה באחרונה בפריז כי "עתיד ה-AI לא יוכרע על ידי דאגות מוגזמות בנוגע לבטיחות", וציין שהסיכון העיקרי הוא שהטכנולוגיה החדשנית עלולה להציג ערכים שונים מאלה של הרפובליקנים.
שבועיים לאחר מכן, המשרד למדיניות מדע וטכנולוגיה של ממשל טראמפ פרסם בקשה לקבלת תגובות מהציבור לקראת גיבוש תוכנית פעולה מקיפה יותר בתחום הבינה המלאכותית (AI Action Plan). בהודעה רשמית נמסר כי "תוכנית הפעולה ל-AI תגדיר פעולות מדיניות שיהיו בעדיפות עליונה, במטרה לשפר את מעמדה של אמריקה כמעצמת בינה מלאכותית ולמנוע דרישות מכבידות שלא לצורך שיעכבו את חדשנות המגזר הפרטי".
התגובות התקבלו עד סוף השבוע האחרון, כשגם חברות וגורמים שונים פרסמו את תגובותיהם לתוכנית.

יצרה אפקט שמשפיע על תחום ה-GenAI. דיפסיק. צילום: ShutterStock
כל סוג של פיקוח יגרום לענקיות האמריקניות להפסיד מיד במרוץ
חברות הטכנולוגיה הגדולות ניצלו הזדמנות זו כדי להביע את רצונן שממשל טראמפ לא יטיל עליהן רגולציה משמעותית. ענקיות הטק, כך לפי דיווחים שונים, הציגו רשימות של סיכונים שהן אינן רוצות להיות אחראיות להם, חוקים שהן מבקשות להיות פטורות מהם, ודרישה בולטת לזכות בפטור מסוגיות זכויות יוצרים בהקשר של טכנולוגיית ה-AI.
ענקית הבינה המלאכותית OpenAI, למשל, השתמשה בהצלחתה של חברת דיפסיק (DeepSeek) הסינית כדי להדגים כיצג אימון מודלי שפה גדולים (LLMs) על חומרים המוגנים בזכויות יוצרים הוא שימוש ראוי והוגן, המקדם יכולות של חברות ומוצרי ה-AI שלהן, ולפיכך – יש להתירו. "אם למפתחים בסין תהיה גישה בלתי מוגבלת לנתונים ולחברות אמריקניות לא תהיה גישה הוגנת לשימוש, המרוץ לבינה מלאכותית הסתיים למעשה", כתבה OpenAI בהגשתה, והוסיפה כי "אמריקה תנחול הפסד, וכך גם הצלחתה של בינה מלאכותית דמוקרטית".
גם חברת מטא הביעה את עמדתה, שכללה דאגה מפני אפשרות שהממשל יבקש להגביל אותה מלהפוך מודלים עוצמתיים לזמינים בחינם לכל מי שרוצה להוריד או לבנות עליהם. רוב התגובה של הענקית ממנלו פארק עסקה בקידום רעיון הקוד הפתוח בתחום, וזאת על אף שרבים דווקא מטילים ספק בשימוש במונח זה בהקשר למודלים של מטא, משום ההגבלות שהחברה מטילה עליהם.
מטא טענה כי "מודלים בקוד פתוח חיוניים לארה"ב כדי לנצח במרוץ ה-AI נגד סין ולהבטיח את הדומיננטיות האמריקנית בתחום". היא המשיכה והזהירה כי בקרת ייצוא על מודלים בקוד פתוח תוציא את ארה"ב מהתחרות, ותאפשר לחברות סיניות כמו דיפסיק להכתיב את הסטנדרט העולמי בתחום ולהטמיע ערכים אוטוריטריים במערכת האקולוגית הטכנולוגית העולמית.
גוגל מצידה התמקדה בדאגה מפני מצב היפותטי בו חברת AI עלולה להידרש לשאת באחריות לשימוש לרעה בכליה. למשל, אם גורם כלשהו ישתמש בגרסה עתידית של ג'מיני (Gemini) שלה על מנת ליצור פתוגן חדש (שיכול להפיץ בעולם מגיפה נוספת), הענקית ממאונטיין וויו אינה רוצה לשאת באחריות לכך. החברה טענה כי "אסור למפתחים לשאת באחריות לשימוש לרעה מצד לקוחות או משתמשי קצה". היא סבורה כי עליהם לספק מידע ותיעוד למפיצים, כגון תיעוד אופן אימון המודלים או מנגנונים לפיקוח אנושי, כדי לאפשר דווקא למפיצים לעמוד בדרישות הרגולטוריות.
גם חברת ה-AI אנת'רופיק (Anthropic) בתגובתה, הזכירה את סוגיית הבטיחות של הבינה המלאכותית רק בעקיפין והשתמשה, כמו המתחרות, ב-דיפסיק כדי להדגים את עמדתה שחובה לעקוף במהירות שיא כל תחרות חיצונית – מאמץ הדורש, גם לדבריה, יותר חופש פעולה לחברות.
באופן כללי, נראה כי אזהרתו של סגן הנשיא ואנס שלא לעסוק ב"דאגות מוגזמות בנוגע לבטיחות" התקבלה היטב על ידי פלטפורמות הטכנולוגיה. המילה "בטיחות" מופיעה רק פעם אחת בהגשות של OpenAI ו-גוגל, שאורכן עולה על עשרה עמודים כל אחת, ואינה נראית כלל בתגובת מטא.

האם ה-AI תזכה בפטור מציות להן? זכויות יוצרים. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור: Shutterstock
עיתונאים, אמנים ויוצרים דווקא מעוניינים בשמירת זכויותיהם
מנגד, יותר מ-400 כוכבי הוליווד, בהם בן סטילר, מארק רופאלו וסינתיה אריבו, חתמו על מסמך הקורא לטראמפ שלא לבטל את ההגנות על זכויות יוצרים לטובת חברות ה-AI. החותמים טענו כי אין סיבה להחליש או לבטל את ההגנות על זכויותיהם, במיוחד כשחברות ה-AI יכולות להשתמש בחומרים המוגנים על ידי קבלת רישיונות מתאימים מבעלי זכויות היוצרים, בתמורה לתשלום עליהן, כפי שנהוג בכל תעשייה אחרת.
שתי קבוצות של עיתונים פרסמו בהקשר זה באחרונה מאמרי מערכת הקוראים לטראמפ לדחות את טיעוני זכויות היוצרים של מעבדות ה-AI ולא לוותר עליהן.
נזכיר כי בניגוד לגישה האמריקנית המתגבשת, באיחוד האירופי דווקא נקבע אשתקד 'חוק הבינה המלאכותית', שמטרתו להסדיר את הטכנולוגיה החדשנית והמאוד משבשת. עם זאת, לנוכח כיוונה החדש של ארה"ב, גם גורמים רשמיים באירופה החלו לשנות את המסרים שלהם לכיוון של השקעה וחדשנות ולא רק בטיחות.
דיוויד דנקס, פרופסור למדעי הנתונים ופילוסופיה מאוניברסיטת קליפורניה שבסן דייגו, אפילו הסביר באחרונה כי "אנו עומדים לראות נסיגה משמעותית במאמצי הרגולציה… בכל רחבי העולם".
תגובות
(0)