בהשראת טראמפ: גם גוגל מצמצמת את תוכניות הגיוון וההכללה
הענקית ממאונטיין וויו מצטרפת לשורה של חברות טק אמריקניות שעל רקע ביקורת גוברת ושינויים במדיניות הממשל הנכנס, מבטלות או מצמצמות את מאמצי ה-DEI שלהן - שנועדו לסייע למיעוטים, להט"ב ונשים במקום העבודה

גוגל החליטה לצמצם חלק ממטרות הגיוון שלה, וזאת בעקבות צו נשיאותי של הנשיא דונלד טראמפ. הצו, שכוון במקור לקבלני ממשל, לוחץ על ספקים אלו לבטל יוזמות גיוון, שוויון והכללה שאומצו בעבר.
בתגובה לצו, שכאמור לא יועד ישירות כלפיה, ובהשראת הלך הרוח של טראמפ ושלטונו, גוגל הצטרפה כעת גם היא אל מספר גדל והולך של חברות אמריקניות, ובראשן חברות טכנולוגיה, שמפסיקות או מצמצמות את תוכניות ה-DEI (ר"ת Diversity, Equity, Inclusion) שלהן. כזכור, בינואר כבר דיווחנו על מטא ואמזון, שמיהרו לבצע את השינויים בגיוון וההכללה שלהן, עוד בטרם השבעת הנשיא טראמפ.
השינוי שמאמצת כעת גם גוגל תואר במייל שנשלח לעובדיה וכן בא לידי ביטוי בדו"ח השנתי של החברה לרשות ניירות ערך האמריקנית, ה-SEC. כפי שזיהה ראשון הוול סטריט ג'ורנל, גוגל הסירה באחרונה הצהרה שנהגה להופיע בדו"חות קודמים שלה, ושהדגישה את מחויבותה לגיוון והכללה, ובמיוחד את ההתחייבות לבנות כוח עבודה המייצג את קהל משתמשיה. החברה הסבירה כי כקבלנית פדרלית, היא בוחנת את השינויים הנדרשים בעקבות פסיקות בית משפט וצווים נשיאותיים בנושאי מדיניות DEI.
Google scraps diversity recruitment goals in wake of Trump's executive ordershttps://t.co/pCoE1kcXq4
— PinkNews (@PinkNews) February 6, 2025
קבוצות המיעוט כבר לא יזכו באפליה מתקנת
תוכניות DEI החלו לצבור תאוצה בארצות הברית לאחר חקיקת חוק זכויות האזרח ב-1964, במטרה לתקן אפליה היסטורית ולייצג את מי שיש להם ייצוג במיעוט בתעשייה, בכללן נשים, שחורים, אסיאתים והיספאנים, חברי קהילת הלהט"ב, ואחרים.
בעשור האחרון חברות רבות, כולל גוגל, הציבו לעצמן יעדים שאפתניים לגיוון מגדרי ואתני ביתר שאת. לדוגמה, בשנת 2020, מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי, הצהיר כי עד שנת 2025, החברה שואפת להגדיל ב-30% את מספר המנהיגים שהיא מעסיקה המשתייכים לקבוצות שאינן מיוצגות מספיק במצבת עובדיה.
אלא שממשל טראמפ הדומיננטי שמתווה את הטון כעת, טוען כי תוכניות DEI רבות הן בזבזניות ויוצרות אפליה הפוכה. הצווים הנשיאותיים החדשים מבטלים חוקים שקידמו גיוון והכללה במוסדות הממשל ומורים על הכנת תוכנית שתמנע מארגונים גדולים לקיים תוכניות DEI "המהוות אפליה או העדפה בלתי חוקית", כך נטען. גוגל מצידה גורסת כי היא עדיין מחויבת ליצור מקום עבודה שבו כל העובדים יכולים להצליח וליהנות משוויון הזדמנויות. עם זאת, החברה הבהירה כי היא נאלצת לבצע שינויים כדי לעמוד בדרישות החדשות.
פיונה צ'יקוני, סמנכ"לית משאבי האנוש של אלפבית – החברה האם של גוגל – היא החתומה על המכתב לעובדים. צ'יקוני ציינה בו בין השאר כי "מכיוון שאנחנו קבלן פדרלי, הצוותים שלנו גם מעריכים שינויים בתוכניות שלנו הנדרשים כדי לציית להחלטות בית המשפט האחרונות ולפקודות הביצוע של ארה"ב בנושא זה", כך ציטטה מהתזכיר רשת CNBC.היא הוסיפה וכתבה: "נמשיך להשקיע במדינות ברחבי ארה"ב – ובמדינות רבות בעולם – אבל בעתיד לא יהיו לנו עוד מטרות ויעדים בנושא".

קיבל משרה כמומחה התעיילות בממשל טראמפ. אילון מאסק. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור טראמפ: פליקר. מקור לתמונת מאסק: לכידת מסך מהציוץ של מאסק ב-X
גם בגלל מאסק – מפסיקים לגוון
כאמור, ההחלטה של גוגל מצטרפת למהלך רחב יותר בתעשיית הטכנולוגיה, שבמסגרתו חברות כמו מטא ואמזון כבר נקטו בצעדים דומים. מטא הפסיקה את תוכניות ההכשרה והגיוס המיוחדות שלה, ואילו אמזון מתכננת לבטל בהדרגה את תוכניות ההכללה שהנהיגה עד כה. חברות נוספות מתחומים רבים אחרים, ביניהן למשל דיסני, וומארט ומקדונלדס, החלו גם הן לצמצם את מאמצי ה-DEI שלהן.
נזכיר כי איל הטק אילון מאסק – המקורב מאוד אל טראמפ ומי שמונה כיועץ להתייעלות לממשל – טען בינואר כי מדיניות הגיוון וההכללה של עובדים בעיריית לוס אנג'לס הביאה לכשלים בטיפול בשריפות החמורות שפרצו באזור, וכי היא זו שגרמה לנזק הרב.
They prioritized DEI over saving lives and homes https://t.co/KW1S7ZJEuJ
— Elon Musk (@elonmusk) January 8, 2025
מבקרי תוכניות ה-DEI טוענים באופן גורף יותר, כי עד כה הממשל התמקד בגיוון, שוויון והכללה במקום להתמקד בביצועים ובמקצועיות. צ'רלי קירק, מייסד ארגון Turning Point USA, לדוגמה, אמר כי כאשר הממשל מתמקד בנושאים כמו DEI ו"פרויקטים של להט"ב", הוא "מודאג מאבסטרקציות" ולא עושה את הדברים הבסיסיים המוטלים עליו.
לילי ג'נג, יועצת DEI, ציינה כי גם אנשי מקצוע בתחום מבקרים את התוכניות הקיימות כבר שנים, ומצביעים על כך ש-"השתלמויות של 30 דקות לא יפתרו את הגזענות בן לילה".
איאן האני לופז, פרופסור למשפטים, טען כי השימוש בטענות נגד אימוץ ה-DEI הוא סוג של "משרוקית כלבים" – כלומר, אמירה שנועדה לעורר רגשות שליליים נגד קבוצות חברתיות מודרות, מבלי להשתמש בביטויים גזעניים או בוטים.
כך או כך, השינויים המתרחשים בתעשיית הטכנולוגיה בארה"ב מעלים שאלות לגבי עתידן של תוכניות DEI ויותר מכך – עתידה של העסקה שוויונית יותר באמצעות אפלייה מתקנת – ולא ברור אם מדובר בשינוי זמני או במגמה מדאיגה מאוד שתהיה ארוכת טווח ואולי תחלחל גם לאירופה ולמחוזות אחרים על פני הגלובוס.
סוף סוף. תוכניות dei דרדרו את אמריקה. צריך לבחור עובדים טובים ומוכשרים ולא לפי צבע, מין, העדפה מינית, מוצא. לכל בר דעת זה ברור מאליו. פוליטיקה הזהויות הרסה את אמריקה.