טראמפ חשף: OpenAI תוביל פרויקט AI חדש בהשקעה של חצי טריליון ד'

פרויקט 'סטארגייט' שהוצג אתמול (ג') באירוע עיתונאים הוא תוכנית גרנדיוזית להשקעה בתשתיות AI בארה"ב, בה מעורבות ענקיות טכנולוגיות רבות, כולל אורקל, מיקרוסופט ואנבידיה ● סופטבנק ו-OpenAI יובילו את היוזמה

הפך ל"סנדק" כשהכריז על יוזמת AI ענקית בארה"ב, בהובלת OpenAI. הנשיא דונלד טראמפ.

ביומה הראשון של כהונתו השנייה, הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חגיגית על תוכנית שאפתנית בשם 'סטארגייט' (The Stargate Project), שמטרתה לבנות תשתיות בינה מלאכותית חדשות באופן נרחב בארצות הברית.

הפרויקט – שההשקעה בו מוערכת ב-500 מיליארד דולר במהלך ארבע השנים הקרובות – מתחיל מיד, בהקצאה של 100 מיליארד דולר. טראמפ הדגיש כי היוזמה תבטיח את מעמדה של אמריקה כמובילה בתחום ה-AI, תיצור מאות אלפי מקומות עבודה ותייצר תועלת כלכלית משמעותית לכל העולם. לדבריו, 'סטארגייט' לא רק יתמוך בתיעוש מחדש של ארה"ב, אלא גם יעניק יכולת אסטרטגית טובה יותר להגנה על הביטחון הלאומי של אמריקה ובעלות בריתה.

סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI – אחת משתי החברות המובילות את התוכנית – אמר במהלך הצגת היוזמה בבית הלבן: "אני חושב שזה יהיה הפרויקט החשוב ביותר בעידן הזה".

הפרויקט הוא למעשה שיתוף פעולה בין מספר חברות טכנולוגיה מובילות. סופטבנק ו-OpenAI מובילות אותו, כאשר התאגיד היפני יהיה האחראי על הצד הפיננסי, ואילו OpenAI על הצד התפעולי. מסיאושי סון, מנכ"ל סופטבנק, ישמש כיו"ר הפרויקט. בנוסף, משתתפות ביוזמה כשותפות טכנולוגיות גם החברות: אורקל, מיקרוסופט, אנבידיה, Arm ו-MGX.

'סטארגייט': הקמת מרכזי נתונים לבינה מלאכותית

'סטארגייט' הוא, כאמור, מיזם שאפתני שמטרתו בפועל היא לבנות מערכת של דאטה סנטרים המיועדים במיוחד לדרישות וצרכי עידן הבינה המלאכותית. הפרויקט הוכרז במסיבת עיתונאים בבית הלבן בהשתתפות טראמפ, סון, אלטמן ולארי אליסון, מייסד אורקל.

אליסון דיבר על הפרויקט באירוע ואמר כי במסגרתו יבנה המחשב הגדול ביותר שנבנה אי פעם, והוא יאפשר לבינה מלאכותית ליצור חיסונים לסרטן, רפואה מותאמת אישית ויסייע למניעת מגיפות.

כאמור, על אף מעורבות טראמפ לכאורה, מדובר ביוזמה בהשקעה פרטית של חצי טריליון דולר שתפרס על פני ארבע השנים הקרובות. המימון הראשוני בסך 100 מיליארד דולר מגיע מהחברות OpenAI, סופטבנק, אורקל ו-MGX – קרן הון סיכון מהמזרח התיכון, המספקת מימון נוסף לפרויקט. חברות אלו מוגדרות כ"משקיעות הון ראשוניות" במיזם. חברות הטכנולוגיה המובילות ישתפו פעולה באופן הדוק בבנייה ובתפעול של מערכות המחשוב במרכזי הנתונים שיוקמו.

יצוין כי במקביל להכרזה דווח כי מיקרוסופט חידשה כעת את שיתוף הפעולה שלה עם OpenAI, תוך המשך מתן גישה לקניין הרוחני של OpenAI, הסכמי שיתוף ההכנסות והבלעדיות על ממשקי ה-API של OpenAI עד 2030.


מדוע טראמפ מעורב?

למרות שמדובר במיזם פרטי, טראמפ בחר להציג את הפרויקט בגלל חשיבותו האסטרטגית והפוליטית, כך דיווחה המדיה האמריקנית. עם זאת סון ואלטמן ציינו בדבריהם במסיבת העיתונאים כי הפרויקט התאפשר בזכות ניצחונו של טראמפ בבחירות. יש להניח גם גי טראמפ הפך ל"סנדק" של האירוע משום שהנשיא רואה בפרויקט הזדמנות להצגת עצמו כתומך בחדשנות טכנולוגית.

עם זאת, על אף היותו מיזם פרטי, פרויקט 'סטארגייט' מהווה צעד משמעותי לקראת בניית תשתית בינה מלאכותית מתקדמת בארצות הברית.

הדאטה סנטר הראשון שהפרויטק עומד מאחוריו יוקם בטקסס, ולפי הדיוחים יצרוך כמעט ג'יגה-ואט של אנרגיה עד אמצע 2026. פרויקט זה צפוי להאיץ את פיתוח יישומי הבינה המלאכותית ולחזק את מעמדה של ארה"ב בתחום הטכנולוגי המוביל של ימינו.

בהודעה רשמית שפורסמה מטעם OpenAI, נכתב: "אנו רוצים ליצור קשר עם חברות בכל רחבי נוף התשתיות של מרכזי הנתונים הבנויים, מחשמל וקרקע ועד לבנייה וציוד, וכל מה שביניהם". עוד נמסר, "אנו מאמינים שהצעד החדש הזה הוא קריטי בדרך, ויאפשר לאנשים יצירתיים להבין כיצד להשתמש בבינה מלאכותית כדי למנף את האנושות".

OpenAI התייחסה לשותפותה עם מיקרוסופט ספציפית בהודעתה וציינה כי היא "גם מתבססת על שותפות OpenAI הקיימת עם מיקרוסופט. OpenAI תמשיך להגדיל את צריכת Azure, זמן שהיא ממשיכה בעבודתה עם מיקרוסופט עם מחשוב נוסף זה, כדי להכשיר דגמים מובילים ולספק מוצרים ושירותים מעולים".

מי שהגיב בסקפטיות גדולה לבשורה על השקת הפרויקט היה מקורבו של הנשיא הנכנס – יזם הטק אילון מאסק. הוא הגיב לציוץ של OpenAI שבישרה על היוזמה וכתב: "בעצם אין להם את הכסף". בתגובה נוספת ציין מאסק: "ל-סופטבנק יש הרבה פחות מ-10 מיליארד דולר מאובטחים. יש לי את (המידע)הזה ממקור אמין".

נתון מעניין הוא העובדה שההשקעה בפרויקט האמריקני גדולה פי 250 מהיוזמה המקבילה של האיחוד האירופי, מה שממחיש את הפער המשמעותי בהשקעות בתחום ה-AI ביניהן. יוזמת 'מפעלי AI' של האיחוד האירופי מסתכמת בעלות של כ-2 מיליארד יורו בלבד – סכום הנחשב נמוך משמעותית ביחס לצרכים העצומים שמייצרת ה-AI והפעלתה. מומחים בתחום טוענים כי מדובר ב"סדר גודל שגוי של השקעה", וזאת בהתייחס לפערים של ההשקעה האירופית מול מקבילתה בארה"ב.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים