בריטניה תשתמש בדאטה מהמלחמה באוקראינה – ויש הקשר ישראלי

פרויקט משותף של שתי המדינות יאפשר לבריטים לאמן מודלי AI, לטובת הגנה על אתרים רגישים ● הפרויקט נולד לאחר שפעילים פרו-פלסטיניים פרצו לבסיס חיל האוויר המלכותי והשחיתו מטוס, במחאה על "רצח העם" בעזה

פרויקט בריטי-אוקראיני משותף.

בריטניה תשתמש במודלים של בינה מלאכותית שאוקראינה אימנה תוך שימוש במידע שהיא אספה במהלך המלחמה שלה עם רוסיה, כדי לעצור מפגינים ומדינות שיפגעו באתרי תשתיות קריטיות, מתקנים צבאיים וביטחוניים, מסילות ברזל ומפעלי אנרגיה בממלכה. ההסכם שעוסק בכך נחתם אתמול (ב') בין הממשלות בלונדון ובקייב. שני היבטים מעניינים בהסכם הזה הוא שגם חברות פרטיות יקבלו גישה למאגר הנתונים העצום, ושהוא נולד בעקבות אירוע שיש לו הקשר למלחמה בעזה.

Avengers היא מערכת AI ומאגר מידע צבאי שפותחו על ידי משרד ההגנה האוקראיני במהלך המלחמה כדי לזהות מטרות אויב. המערכת סורקת צילומי וידיאו מרחפנים וממצלמות בשדה הקרב כדי לאתר ציוד צבאי רוסי באופן אוטומטי. לפי משרד ההגנה בקייב, המערכת מצליחה לזהות אלפי מטרות אויב מדי שבוע וחוסכת טעויות אנוש שנובעות מעייפות של המפעילים. הכלי משתלב במערכות שליטה ובקרה צבאיות של אוקראינה.

השלב הראשון בתוכנית יהיה עריכת פיילוט באתר שדורש הגנה בבריטניה. שתי המדינות יבנו מודל לזיהוי מפגינים, או מתקפה של מדינה עוינת. בפיילוט ייעשה שימוש בחיישנים מותאמים ל-AI בכבלי סיבים אופטיים תת קרקעיים, כדי לזהות סוגים שונים של תנועה. בריטניה ואוקראינה הודיעו כי בפיילוט תיבחן טכנולוגיה המשתמשת בכבלים אופטיים כחיישנים מבוססי AI, לטובת "הגנה על מתקנים צבאיים, ומחקר על שבבי בינה מלאכותית בעלי צריכת אנרגיה נמוכה – עבור רחפנים ומערכות אוטונומיות".

לפיילוט יצורפו שלוש חברות AI בריטיות – סינטלה, מיינד פאונדרי וסקייראל. הן יאמנו מערכות אבטחה חדשות בבריטניה, על בסיס מערכי נתונים של רחפנים מבצעיים, צילומי משימות תקיפה ופרופילי טיסה, ונתונים על ניסיונות חבלה רוסיים נגד תשתיות קריטיות אוקראיניות.

לפי ממשלת בריטניה, אם הטכנולוגיה תוכח כיעילה, ניתן יהיה לשכפל אותה לשדות נוספים – לטובת שימוש בשדות תעופה, בתי כלא, מסילות רכבת ותשתיות אנרגיה.

איך מחאה נגד המצב בעזה קשורה לעניין?

המיזם המשותף נולד בעקבות אירוע שנוי במחלוקת, שבו קבוצת אקטיביסטים פרו-פלסטינים בשם פלסטיין אקשן מחתה על הרג חפים מפשע בעזה, ועל הסיוע הבריטי לישראל, שבאמצעותו היא מבצעת את "רצח העם", כלשון הקבוצה, ברצועה.

חברי הקבוצה פרצו, רכובים על קטנועים, לברייז נורטון (RAF Brize Norton) – בסיס חיל האוויר הגדול ביותר בבריטניה. במחדל האבטחה המביך, הם הצליחו לרסס בצבע שני מטוסי וויאג'ר, ולהימלט בלא להיעצר. עם זאת, לאחר האירוע, ממשלת בריטניה הכריזה על פלסטיין אקשן כארגון טרור.

מלחמה ארוכה מייצרת הררי נתונים

מומחים הסבירו כי היתרון של המיזם "טמון באורך המלחמה בין אוקראינה לרוסיה – יותר מארבע שנים. מאגר נתונים צבאיים ארוך טווח שכזה ישקף תמונה רחבה ועמוקה בהרבה מזו שעליה התאמנו בעבר מודלים מחוץ לאוקראינה. אלה הוגבלו בעיקר לנתונים בקוד פתוח".

בכירים בממשלת בריטניה מסרו כי "נשתמש במודלים כדי לחזות במהירות מתי תשתיות כמו מסילות ברזל, רשת החשמל או בסיסים צבאיים עלולות להיות תחת איום מצד גורמים עוינים".

משרד הביטחון האוקראיני ציין שמודלים של AI שאומנו על בסיס הנתונים כבר נמצאים בשימוש במערכת אוטומטית לגילוי מטרות. זו מנתחת בכל חודש יותר מ-100 אלף שידורי וידיאו של רחפנים ויכולה לזהות כ-70% ממטרות האויב בזמן אמת.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים