הנתונים שטים בנמל הדרום באשדוד
אתי שטיקל-קליין, מנהלת היישומים בנמלי ישראל, מתארת כיצד - עם מומחי נס - הטמיעה מערכת של סאפ, לטובת טיפול בהררי הנתונים

"לפני כארבע שנים קיבלה חברת נמלי ישראל תפקיד להקים שתי חברות-בנות, כחלק מהתוכנית להקמת נמלי ים חדשים באשדוד ובחיפה. האתגר היה לאסוף מידע תפעולי המגיע מהנמלים, מהמכס, ומעוד גופים – ולרכז אותו כך שיתקבל מידע אחוד, אמיתי, עם אמת ארגונית אחת, שניתן להגיש להנהלה ולנתחו באופן מעמיק", כך אמרה אתי שטיקל-קליין, מנהלת היישומים בחברה הממשלתית נמלי ישראל.
ב-2021 נפתחו, בראשונה מזה 20 שנה, שני נמלים חדשים: נמל הדרום באשדוד ונמל המפרץ בחיפה, כחלק מהרפורמה של משרדי התחבורה והאוצר ונמלי ישראל, כמענה לצורכי המשק בסחר הימי, לגידול בממדי האניות ולחיזוק כלכלת ישראל. נמל הדרום מופעל על ידי TIL, ומהווה נמל ימי נוסף לצד נמל אשדוד הוותיק שבבעלות ממשלתית. נמל המפרץ מופעל על ידי SIPG ונמל חיפה. הקמת ופיתוח הנמלים החדשים נעשית על ידי נמלי ישראל.
לדברי שטיקל-קליין, "מערכות ה-IT מהוות חלק משמעותי בנמל, הן מעצימות את יכולותיו – בדגש על אוטומציה, חיסכון ויעילות תפעוליים לשיפור התחרות בין הנמלים". בנמלי ישראל יש 150 עובדים, המנמ"ר הוא אלירן דובו, וה-IT מונה כ-30 עובדים, מחציתם במיקור חוץ של נס (Ness).
סחר החוץ מתבסס על מערכת תס"ק-ים, פרי פיתוח עצמי של נמלי ישראל. המערכת מנהלת את תעבורת המסרים בקהילת הים – טיפול בתעודת אחסנה, יציאה וכניסה מהנמל, תצהירי מכס, ועוד. "אלפי הלקוחות של הנמל", הסבירה, "הם יצואנים ויבואנים, בעלי המטענים, נהגי המשאיות, וכל מי שפועל בשדה זה". למעט מערכת זו, שאר מערכות ה-IT נחלקות למערכות ניהול ידע מבוססות שרפוינט (SharePoint), ולמערכות שולחן עבודה וניהול עסקי – שכמעט כולן מבוססות סאפ (SAP). מערכת ה-ERP הוותיקה הוטמעה ב-2006. "עם השינוי בתפעול בריכת הנמל", אמרה שטיקל-קליין, "התחלנו להפעיל מערכות תפעוליות, והבנו שעלינו להתמודד עם עולם חדש, הביג דאטה: בעבר המצאנו 800 חשבוניות בשנה, וכיום אנו מטפלים במאות מדי יום. הכלים הקיימים שעמדו לרשותנו – כבר לא אפשרו זאת".
ב-2024, אמרה, "הציעו לי להטמיע את SAP Analytics Cloud, לטובת טיפול בהררי הנתונים, באופן יעיל אחוד ומרוכז, עם חיבור לעוד מקורות מידע. הפרויקט שערכו אנשי נס היה קצר, והמימוש היה כמעט י: לקחנו את הדאטה, נתנו אותו למיישמים, והמומחים הטמיעו את הכלי, למרות שהיישום לא פשוט כלל. כך, המשתמש משוטט עצמאית וצורך את שנדרש לעבודתו. ההטמעה הייתה קלה ולא נזקקנו להדרכת המשתמשים. היינו מהראשונים להטמיע את הכלי בארץ".
"בשלב הראשון הטמענו יכולות ניתוח לעולם הבילינג", אמרה, "וכך, אנשי וסמנכ"ל הכספים מקבלים תובנות רבות בלחיצת מקש. התחלנו להתאים קוביות מידע, לפי סוגי מידע שונים – והם הפכו ללהיט, שמשתמשים רבים דרשו לקבל, בשל יכולות הניתוח העמוקות המניבות תובנות מושכלות. הנתונים מגיעים גם לקצה, למשל לטאבלט של סמנכ"ל ההנדסה שבשטח. בימים אלה התחלנו לחבר מערכות נוספות לכלי".
שטיקל-קליין הוסיפה כי "נס היא האינטגרטור שלנו מאז העלייה לאוויר, לאחר שזכו במכרז לפני שלוש שנים. החיבור של מומחי סאפ של נס עם נמלי ישראל לאורך השנים, הוא שותפות אמיתית ומהווה את אחד התנאים להצלחה".

גיל שנער, מנהל תחום סאפ בקבוצת ה-ES של נס. צילום: יח"צ
גיל שנער, מנהל תחום סאפ בקבוצת ה-ES של נס, ציין, כי "העבודה מאתגרת אותנו כל פעם מחדש: יש צורך לשלב דליברי וחדשנות, ואנו נדרשים לפעול מחוץ לקופסה, כדי לתמוך ביעדי הארגון. לכלי יש ניראות מתקדמת, המשפרת את יכולות המשתמשים ומפשטת את עבודתם היומיומית, לטובת שיפור התפעול בנמל".
"יישום הפתרון", סיכמה שטיקל-קליין, "הניב לנו תועלות רבות: העובדים צורכים מידע בזמנים קצרים, והפתרון מספק להם עשרות תצורות מובנות של מידע לסוגי ניתוח שונים: 'שפכנו' את הנתונים – והמשתמש מסנן ושולף לפי צרכיו. זה אינו עולם ה-BI הרגיל, שהמשתמש נסמך על עיבודים מעולם ה-BI הרגיל. הכלי מאפשר יותר יכולות, ללא צורך במיישם BI, שיבנה קוביות מידע וקשרים. המתוחכמים שבין המשתמשים יכולים לבצע באופן עצמאי סינון מידע, ניתוחי פרויקטים, ניתוחים חשבונאיים ועוד. הכלי הפך ל'מפלצת IT, במובנה החיובי. הפרויקט לא קופא על השמרים – נעמיק את הניתוחים ונרחיב את סוגי המידע שנחשוף למשתמשים. כל עולם תוכן שנחשף – הוא רק התחלה. כשהמשתמש מגלה את היכולות ואת הנראות הפשוטה – הוא מייד מבקש עוד".
תגובות
(0)