"ה-AI צריכה להיות בכל מקום, במיוחד בשירות הממשלתי"
כך אמרה מירב פרץ בילינסקי ממערך הדיגיטל הלאומי בפאנל 'המשולש המנצח לענן' בכנס נימבוס ● הפאנל כלל פתרונות לענן הממשלתי שהציג משתתף מהחברה האחראית להטמעתם, אשר נפגש עם נציג המשרד הממשלתי בו הם הוטמעו

אחד הפאנלים המיוחדים בכנס NumbusSummit 2025 של אנשים ומחשבים שנערך לאחרונה ב-Expo תל אביב, היה פאנל 'המשולש המנצח לענן' . הפאנל – אותו הובילה עפרה פרנקל, המנמ"רית הראשית של מערך הדיגיטל הלאומי – הפגיש על הבמה פתרונות שונים סביב הענן הממשלתי, יחד עם הצד העסקי שהיה אחראי להטמעה וגם נציג של הצד העסקי, וכן המשרד הממשלתי בו הוטמע אותו פתרון.
אחד הזוגות בחלק הראשון משניים של הפאנל היו עמית סיון, מנכ"ל קליק ישראל כנותן השירות, ומצד שני מירב פרץ בילינסקי, סמנכ"ל דאטה במערך הדיגיטל הלאומי, והשניים נשאלו מה צריכה להיות אסטרטגיית ה-AI במגזר הציבורי, כדי שאפשר יהיה לקבל ערך.
"הייתי שם דגש על שני דברים בהיבט של ה-AI, גם אם לא כולם יודעים מה לעשות עם זה. הדבר הראשון הוא שכל עוד הנתונים לא נמצאים שם, לא תהיה לכם אסטרטגיה גם בעוד שנתיים. כבר עכשיו בהתחלה, גם כשאנחנו נמצאים בתהליך של העלאת הנתונים שלנו לאזור הנחיתה, אנחנו צריכים להשתמש בבינה מלאכותית כדי לנקות את הנתונים וכבר עכשיו לסדר אותם. זו נקודה מאוד חשובה", הדגיש סיון.
"הדבר השני הוא הוא שכלי ה-AI, כולל ה-GenAI, הם יחסית זמינים לשימוש בלי להיות מומחה טכנולוגי גדול, אבל צריכים כלים שיודעים להיות אגנוסטיים, כי כל כלי יכול להיות טוב במקום מסוים, לכן חשוב לא להיכבל ל-LLM יחיד, ולבצע התאמה למה שהמשתמשים העסקיים מכירים. תנו ל-LLM לעבוד, ובאמצעותו לפתח עוד דברים".
פרץ הביעה הסכמה לדבריו של סיון, והוסיפה כי "אני כמובן משוחדת כי אני חושבת שה-AI צריכה להיות בכל מקום, בעיקר עבורנו, כאנשים בשירות הממשלתי. המעגל הראשון הוא אנחנו, העובדים, שצריכים ללמוד להשתמש בזה בכל היבט. המעגל השני הוא המנהלים המשרדיים עצמם, אלו שיושבים בקצה תהליכי קבלת ההחלטות, וכדומה – השרים, המנכ"לים ושאר העובדים הבכירים, צריכים להיות אגרסיביים ביעדים שונים. אסור לחשוב שה-AI יכולה להחליף אנשים, אלא ביכולתה לקדם את הדברים החשובים".
היא ציינה שיש עוד מעגל אחד: "המעגל השלישי זה איך להשתמש ב-AI כדי לתת, ברמה הממשלתית, שירותים טובים יותר לאזרח. צריך להגיע לשימוש בסוכנים שיודעים לעשות את העבודה ברשות המקומית ולמעלה מכך, עם כמויות גדולות של ביצוע. אנחנו צריכים גם במגזר הציבורי לצמצם את כוח האדם ולהגדיל את התפוקה של כל אחד", היא סיימה.

מימין: פליקס מרנין, ראש תחום המגזר הציבורי והאנטרפרייז באולקלאוד, וקובי נח, מנמ"ר עיריית רמת גן. צילום: ניב קנטור
"נימבוס זה תשתית שמאפשרת שירותים ברמה גבוהה"
זוג אחר בחלק הראשון של הפאנל היו פליקס מרנין, ראש תחום המגזר הציבורי והאנטרפרייז באולקלאוד, וקובי נח, מנמ"ר עיריית רמת גן. פליקס נשאל לגבי הערך העסקי שהחברה הביאה לעייריה בפרויקט שביצעו יחדיו, וענה: "עזרנו להקים את תשתית הענן ב-AWS, כולל תשתיות אפליקטיביות לשימושים השונים. אחד הדברים העיקריים היה תשתית לאתר האינטרנט החדש, שהפך לאחד המובילים כיום ברמה המוניציפלית בארץ".
מרנין הוסיף כדי לדעתו המעבר לענן נותן הרבה ערכים לתושב. "יש עכשיו לראשונה יכולת לקבל מבט מלא במקום אחד לכל הדברים באמצעות כלים, כולל לקבוע קבלת התראות, וזה באמצעות דאטה מרכזי אחד. יוצרים היפר פרסונליזציה בעירייה. זה כולל הנגשת כל המידע שיש בעירייה עבור כל מכשירי הקצה, זה לאפשר גישה קלה בכל התרחישים לכל המידע שיש בעירייה. דבר נוסף זה עזרה בעת חירום, כדי לאפשר רציפות תפקודית באופן יעיל מבחינת משאבים".
נח התייחס לאסטרטגיית המעבר לנימבוס. "זו הזדמנות. צריך להבין שחלק גדול מאוד מהמגזר המוניציפלי בכלל לא נמצא, בהיבטים שונים, ברמה מספיק גבוהה של מחשוב, ונימבוס זה תשתית שמאפשרת שירותים ברמה גבוהה. קריאה נכונה של אזור הנחיתה יכולה לעזור מאוד לצרכים שלנו, וזה צרכים מטורפים. הנימבוס מאפשר לנו להתקדם. עכשיו, עם התשתית בענן, יש לי אפשרות לחלום, מה שלא יכולתי לעשות עם תשתית מקומית בלבד, וזה גם לבנות בצורה מסודרת מהבסיס, כשיש הגשמה של מה שצריך, וזה יכלול בקרוב גם GenAI. בלי הבסיס הזה זה לא היה אפשרי".

מימין: אוריין רדליך, מנהל חשבונות לקוח במגזר הציבורי בוורקאטו, ויובל זאנה, מנמ"ר משרד העבודה. צילום: ניב קנטור
"מזהים כיום גם במשרדי הממשלה תהליכים של אימוץ טכנולוגיות מסיבי"
יובל זאנה, מנמ"ר משרד העבודה, סיפר על הדרך של המשרד לענן. "התחלנו תהליך ארוך של בדיקה שכלל סקירת הרבה מאוד כלים, כדי לראות היכן זה מתאים לצרכים שלנו, וכמובן שלכל כלי יש יתרונות וחסרונות משלו. קבענו מראש את הקריטריונים ודייקנו את הצרכים שלנו. השקענו הרבה מאוד משאבים בשלב הזה. חיפשנו את כלי האינטגרציה שיעביר לענן את כל המידע שקיים בין המערכות, כי זה הרי משפיע על כל הבקשות מצד הציבור, וכל העברת מידע חשוב חייבת להתבצע במהירות".
אוריין רדליך, מנהל חשבונות לקוח במגזר הציבורי בוורקאטו, השלים את התמונה כשדיבר על הערך העסקי בשותפות הזו. "אנחנו הבאנו פלטפורמה לאינטגרציה ואוטומציה בין מערכות מידע עם AI שכבר מוטמעת בכלים. אנחנו מזהים כיום גם במשרדי הממשלה תהליכים של אימוץ טכנולוגיות מסיבי. חברות וארגונים ומשרדים רוצים לשפר תהליכים ולדייק אותם, אבל לעיתים קרובות זה מוביל ליצירת צוואר בקבוק, כי יש הרבה דרישות לפיתוח וזה יכול לגרום לתקיעה של פרויקטים גדולים. אנחנו מאפשרים לבנות תהליכים מפשוטים עד מורכבים מאוד, בכל עולמות התוכן שמנהלים את הדאטה הארגוני תוך התחמקות מצווארי הבקבוק הללו", אמר.
תגובות
(0)