"ארגונים לא מפנימים שהענן לא אומר לנו לשנות תהליכים"
"אל תהפוך לטכנולוג - תן לנו לדאוג לשאר, לשרתים והתוכנה", כך לדברי דורון גיגי, מנכ"ל קבוצת יעל, שהשתתף בפאנל המנכ"לים המרכזי - אחד הפאנלים בכנס הענק של אנשים ומחשבים - NimbusSummit 2025, שנערך באחרונה

דורון גיגי, מנכ"ל קבוצת יעל, השתתף באחרונה בפאנל המנכ"לים בכנס NimbusSummit 2025. גיגי דיבר על עקרונות שנכונים לנותני ולמקבלי שירותים כאחד. "הדבר הראשון אולי קצת מפתיע, כי הרי אנחנו בסיפור הזה של הענן כבר הרבה מאוד שנים, אבל מבחינתי זה עדיין סוג של בשורה: בעיני עדיין יותר ארגונים שלא מפנימים שהענן לא אומר לנו לשנות תהליכים. תעשה את מה שאתה אמור לעשות. אתה בנק? תן שירותים פיננסיים, אתה משרד ממשלתי? תן שירות לאזרחים. תעשה את מה שאתה צריך לעשות ואל תהפוך לטכנולוג – תן לנו לדאוג לשאר, לשרתים והתוכנה", הוא אמר.
דבר עקרוני נוסף מבחינתו של גיגי, שאותו הזכיר בפאנל, הוא לזכור שלא עושים הכל מייד. "ארגון גדול ומורכב לא יכול לעשות מעבר לענן במכה אחת. זה פרויקט מדורג. אנחנו חיים בסביבה היברידית לא מעט זמן, ובריבוי עננים, כי ענן אחד לא ממצה את הצרכים העסקיים שלנו, ואם לא נתייחס לפרויקט בהיבט עסקי לחלוטין, ובקצב בנכון ובצורה הנכונה – זה ייכשל. והדבר השלישי, שפחות מדברים עליו, הוא שכולנו טכנולוגים לא רעים, אבל אנחנו צריכים לחשוב על תמורה. צריך עוד ידע עסקי פיננסי".

לי-מור נבון, מנכ"לית אשכול חברות של אמת תוכנה בכנס NimbusSummit 2025. צילום: ניב קנטור
"צריך ללמוד מה רוצים להשיג מהמעבר לענן"
"כמנכ"לית של חברה שנותנת שירות לממשלה, מבחינתי עקרונות המפתח הם קודם כל להתחבר לאסטרטגיה של המשרד והרשות הרלבנטיים, וכל יחידה אחרת. צריך ללמוד מה הם רוצים להשיג מהמעבר לענן ולהצטרף ולתכנן איתם את המעבר, את השפה, וגם את יצירת הקשר עם הספקיות בארץ ובחו"ל, ולעשות את זה בעברית, כשהכל נמצא על החיוג מהיר, בכל רמה, מול כל נותן שירות", כך אמרה לי-מור נבון, מנכ"לית אשכול חברות של אמת תוכנה בכנס NimbusSummit 2025.
נבון השתתפה אף היא בפאנל המנכ"לים המרכזי, בהנחיית תמי אוחנה, שהיה אחד הפאנלים בכנס הענק של אנשים ומחשבים שנערך בשבוע שעבר בתל אביב.
"אני מרגישה שקצת עברנו מחזית של אספקת שירותים למערב שהוא אולי קצת פרוע מדי. אני מבינה שהמטרה של נימבוס היא בסופו של דבר גם לספק למשרדי הממשלה קצת יותר חופש, אבל ההרגשה היא שיש צורך קצת להחזיר את המטוטלת לאמצע, כדי שהבחירה בנותני השירות והספקים תעשה באופן שהוא קצת יותר מתון ונבון", היא הוסיפה.

דגן הלוי, מנכ"ל אלעד, בפאנל המנכ"לים בכנס נימבוס. צילום: ניב קנטור
"המעבר לענן – אמצעי ליהנות מהחידושים והתמורות הטכנולוגיות במחשוב"
דגן הלוי, מנכ"ל אלעד מערכות, שהייתה אחת החברות הראשונות בשוק הטכנולוגי הישראלי שביצעה הנפקה השנה, ניסה לספק את התמונה מהעיניים של משרדי הממשלה, שמקבלים את התמיכה בדרך לעולם המקוון בכלל ולנימבוס בפרט.
"אני חושב, מהזווית של הענן הממשלתי, שקודם כל כל מנכ"ל משרדי צריך להבין שהמעבר לענן הוא אמצעי ולא מטרה. זה האמצעי ליהנות מהחידושים והתמורות הטכנולוגיות שנכנסות לתחום המחשוב כיום, כדי להצעיד את היכולות והשירות קדימה. אני חושב שב-15 השנים האחרונות הממשלה עשתה הרבה מאוד השקעה בהמרה הדיגיטלית של התהלכים העסקיים מול הקהל אותו משרת כל משרד, והדבר הכי חשוב במעבר לענן הוא העברת היישומים העסקיים מהתקנה מקומית לענן, מכיוון שהרבה מאלה נכתבו לשימוש מקומי ולא מקוון", אמר הלוי.
הוא הסביר כי ההעלאה של השירותים הגנריים יותר פשוטה מאשר העלתם של יישומים עסקיים. "כחברה שהיא ספקית עם הרבה לקוחות במגזר הציבורי והממשלתי, אני יכול לספר שפועלים על שני צירים: על ציר אחד מחברים בין יישומים מקומיים לענן, כדי לאפשר העלאה הדרגתית, ועל הציר השני בונים תוכנית עבודה יחסית מהירה, שיכולה לספק למשרדים הערכה מאוד פשוטה – במיוחד בהיבט של מוצרי מיקרוסופט – לגבי המשמעות של ההעברה לענן מבחינת עלות, רישוי וגם הרווח הטכנולוגי, אם יש. כך המשרד יכול לתכנן טוב יותר את המעבר שלו", הוא הוסיף.

בפאנל המנכ"לים. עידן וינר, מנכ"ל פעילות צ'ק פוינט ישראל. צילום: ניב קנטור
מדוע חשוב במיוחד לאבטח את יישומי ה-AI
עידן וינר, מנכ"ל פעילות צ'ק פוינט ישראל, אמר כי חוויית הלקוח זה הדבר הכי חשוב בעבודה ב-נימבוס, "ואחנו דואגים לספק את זה במשרדי הממשלה, לצד האבטחה הכי טובה בשוק המידע. אני מאמין שאנחנו צריכים להיות פורצי דרך בהיבט הטכנולוגי. יש הרבה משרדי ממשלה, ואנחנו יודעים שכל המשרדים בודקים בשבע עיניים מה קורה, והשאלות על בינה מלאכותית עולות כמובן. לדוגמה, בינה מלאכותית יוצרת. אין כיום יותר מדי חברות טכנולוגיה שיודעות להגן על אפליקציות AI, ולכן אחד הדברים שלקחנו על עצמנו זה לאבטח אותן, מכיוון שהן מתנהגות לגמרי אחרת מאפליקציות רגילות", הוא אמר.
וינר הסביר כי אחת הסיבות לכך היא הפנייה להרבה שרתים, עם עומס על המערכת, ושהכל צריך להתרחש מהר תוך שמירה על ביצועים גבוהים. "אחד הדברים היא לקבל נראות לתוך האפליקציות הללו, כי די קשה לעקוב אחר מפתח שמשתמש ב-GenAI, לבדוק האם הוא עושה זאת נכון או שאולי בטעות הוא מעביר את בסיס הנתונים בלי כוונה לצד שלישי. זה סוג של הגנה שצריך לתת. הנקודה השנייה היא להקדים אל המתקפות כמה צעדים לפני. זה לא חוכמה שהמתקפה מגיעה, החוכמה היא לדעת לצפות לה מראש, וזה גם בא לידי ביטוי ברכישות ובשיתופי הפעולה שלנו לאורך השנה האחרונה", סיפר וינר.

ארי לימור, מנכ"ל מג'יק, בכנס נימבוס 2025. צילום: ניב קנטור
"אנחנו יודעים להעביר את האפליקציות לענן בקלות יחסית"
ארי לימור, מנכ"ל מג'יק, אמר בפאנל כי, "הדיון מול הלקוח מאוד מהותי מבחינת מג'יק, במיוחד בהיבט של נימבוס הממשלתי. מג'יק תמיד הייתה גורם שעובד עם הממשלה, והדבר שאפיין אותנו תמיד היה הקלות העסקית – לפתח אפליקציות שצריך במהירות ובקלות, כולל הלמידה איך לעשות את זה".
לימור הוסיף והרחיב, "אנחנו יודעים לכסות את הכל ולהעביר את האפליקציות לענן בקלות יחסית. המרה שלמה, זה אולי מילת קוד, אבל אפשר לשאוף לכך. מג'יק חושבת שאפשר לעשות את זה פשוט. זה לא צריך להיות מסובך, ולכן אנחנו לקחנו הכל עלינו וזאת כדי שאפשר יהיה לומר למפתח – אתה תעבוד. אנחנו נסדר לך את הכל".
למה ארגון שמכבד את עצמו יתן לחברת שעושה אאוטסורס שליטה מלאה על ניהול המשאבים שלה, שלא נדבר על סייבר אמאלה ואבאלה.