"הלוחמים 'מחבקים' את ה-IT – שמסייע להם מבצעית"

רעמים וברקים: בין שלב א' של עסקת החטופים, שהסתיים, לשלב ב', שלא מגיע - סא''ל ב', מפקד גדוד רעם של פיקוד הדרום, מתאר את העשייה התקשובית של צה"ל ברצועת עזה ובסביבתה

סא"ל ב' מתדרך חיילים שלו בזמן המלחמה בעזה.

"הפעילות התקשובית של גדוד התקשוב 373 בפיקוד הדרום (רעם) היא זיקוק של העשייה של כלל גופי ה-ICT באגף התקשוב וההגנה בסייבר", כך אמר לאנשים ומחשבים מפקד הגדוד, סא"ל ב'. "זה שנה וחצי אנחנו עסוקים בכל עולמות הנתונים ומיצוי המידע, ניטור בכל הרמות, שליטה ובקרה, רישות והרמת אתרי תקשורת, ועוד. כמעט שאין תהליך מבצעי שהגדוד לא עסק בו בתקופה זו ותמך בכוחות הלוחמים. ה-ICT הצבאי אומץ בהצלחה על ידי הכוחות הטקטיים בשטח, ושיפר משמעותית את יכולותיהם המבצעיות".

סא"ל ב' נכנס לתפקידו הנוכחי זמן קצר לפני תחילת המלחמה. הוא ביצע תפקידים רבים במערך המבצעי של אגף התקשוב: החל מקצין תקשוב של סיירת גבעתי, דרך מ"פ פלחי"ק (פלוגת תקשוב) צנחנים, קצין קשר חטיבתי ועד למג"ד רעם.

לדבריו, "באופן טבעי, עשינו במלחמה המון דברים. זאת, במסגרת המשימה של הגדוד – להעניק שירותי תקשוב למפקדת פיקוד דרום וליחידות בשטח, כדי שיתפקדו טוב יותר. אנחנו נדרשים לתת מענה IT עד רמת החטיבה, ולעתים עד לרמה טקטית, כדי שהחיילים והמפקדים יוכלו לבצע את המשימות שלהם הכי טוב. לכן, ב-'ארגז הכלים' של הגדוד יש בעלי תפקידים ייחודיים".

"אנחנו מסוגלים לממש תהליכי בניין כוח, לצד אספקת שירותי IT", צין סא"ל ב'. "עסקנו בשנה החולפת, למשל, בהקמת שרתים, הקמת מערכות בקצה והקמת תווך תקשורתי באתרים חדשים ובזמן קצר. למשל, פרסנו תקשורת רחבת סרט לטובת הארטילריה, וכך, התותחנים קיבלו יכולות שו"ב מתקדמות ויכולות דילוג בין אתרים. עשינו זאת עבור כלל המערכות, והחיילים והמפקדים קיבלו IT שהיווה מכפיל כוח, כשכולם מדברים עם כולם, כאילו הם באותו הבסיס".

"במהלך המלחמה", הוסיף, "פיתחנו מערכות למיצוי מידע שסייעו לכוחות הלוחמים. הרמנו מערכת שעוקבת אחר הפרות ההסכמים בינינו לבין האויב, לטובת הזנת והצפת מידע איכותי וכמעט בזמן אמת – למקבלי ההחלטות. עוד הטמענו יישומים חדשים במערכות תומכות לחימה, של רפואה ושלישות".

חייל צה"ל ברצועת עזה במהלך המלחמה.

חייל צה"ל ברצועת עזה במהלך המלחמה. צילום: ShutterStock (אילוסטרציה)

כל פלוגה מתפקדת כמו גדוד

"מה שיפה בגדוד זה שכל אחת מהפלוגות מתפקדת כמו גדוד בפני עצמו", הדגיש סא"ל ב'. "זה גם תורם ליכולת הביצוע וגם עונה לצרכים שעולים מהשטח".

הוא אמר כי "הגדוד אחראי לכשירויות ומאפשר לתקשוב לפעול – לשנע ציוד, להרים מנוף כדי להתקין אנטנה, להביא אמצעים חדשים ולהפעיל אותם בזמן אמת. כמו כן, אנחנו מטפלים בעולם האנרגטי, עם הקמת ופריסת קווי מתח וחשמל. הקמנו מחוץ ובתוך רצועת עזה אתרי קשר מאפס, על מנת לאפשר תקשוב בכלל המרחב. אחת הפלוגות היוותה את חוד החנית התקשובי. היא פעלה בתוך הרצועה פעמים רבות וסייעה לכוחות שנכנסו לשטח, למשל חטיבות גבעתי, צנחנים וגולני. עטפנו אותם במענה תקשובי מוכלל, שהגיע ממקום אחד. ככה, כל מה שנותר להם לעשות זה להדליק את המחשבים ולקבל מערכות חדשות".

מפקדים טובים יותר

עוד פעילות שביצע הגדוד בתקופת המלחמה הוא הקמת ליבות של תקשורת לוויינים והורדת מערכות עד לדרג הטקטי, לרבות מערכות למיצוי מידע. "לצד הענקת כשירות לכלל פעילויות הפיקוד, עסקנו ואנו ממשיכים לטפל במידע", הוסיף סא"ל ב'. "עוד לפני המלחמה הקמנו פלוגה ייעודית לנושא, וכתוצאה מכך, במהלכה הצלחנו לייצר יכולת למצות מידע, לערוך היתוך נתונים ולהעניק למפקדים נתונים לטובת קבלת החלטות מושכלות, מבוססות דאטה. כך 'נוצרו' מפקדים טובים יותר".

סא"ל סהר ציון מחלוף ז"ל, מנמ''ר אוגדת עזה, במעמד קבלת תעודת ההוקרה מנשיא המדינה.

סא"ל סהר ציון מחלוף ז"ל, מנמ"ר אוגדת עזה, במעמד קבלת תעודת ההוקרה מנשיא המדינה. צילום: פייסבוק. שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"ב-7 באוקטובר איבדתי חבר טוב – את סהר ציון מחלוף ז"ל, מפקד גדוד תקשוב מקביל לי באוגדת עזה. אז הבנתי – עוד יותר – את חשיבות התפקיד", ציין.

האם הותקפתם בסייבר?
"לא היו תקיפות בסייבר".

איך היית מסכם את הפעילות שלכם במלחמה בשני משפטים?
"הצלחנו לתת מענה תקשובי מעולה לכוחות הלוחמים: תרגלנו, בנינו גיבויים ויצרנו גיבוי על גיבוי, כדי לתת מענה לכל תרחיש מבצעי. יצאנו עם הכוחות לשטח, נתנו מענה בזמן אמת למפקדות, פרסנו יכולות פיקוד ושליטה – וזה החוזק המשמעותי שמייחד אותנו".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים